Merčiak: Sagan zvýšil sledovanosť dvaapolnásobne

Neviem si predstaviť, že by sa hráči ako Messi či Ronaldo sťažovali na horúčavy. To je urážka vlastných fanúšikov, tvrdí Marcel Merčiak.
Neviem si predstaviť, že by sa hráči ako Messi či Ronaldo sťažovali na horúčavy. To je urážka vlastných fanúšikov, tvrdí Marcel Merčiak. (Autor: SME - Gabriel Kuchta)
Pavol Spál|17. aug 2015 o 21:25

Ľudia nás neustále bombardovali, prečo nevysielame ligový futbal, tvrdí Marcel Merčiak, šéf športu v RTVS.

((kviz))

Po päťročnej prestávke ste sa rozhodli vysielať zápasy našej futbalovej ligy. Nájdu si diváka na Dvojke? Oplatí sa vám to, keď sú dnes ľudia nabažení kvalitnejšími zahraničnými ligami?

„Je to najpopulárnejšia súťaž po hokejovej extralige, ktorú sme tiež v septembri 2013 vrátili na obrazovky. Pri hokeji je to fenomén play off, ktorý zvyšuje sledovanosť divákov o ligu, aj keď v nej nehrá Slovan. Fungovalo to, tak veríme, že to pôjde aj s futbalom. Stále sme boli bombardovaní divákmi, prečo to nevysielame. Bola tu dlhoročná tradícia. Oslovila nás spoločnosť UFA Sports - marketingový partner Únie ligových klubov. August nie je barometrom, pretože v tom čase nie je veľa ľudí pri obrazovkách. Sme zvedaví na jesenné čísla. Zápas 1. kola Dunajská Streda - Senica nemal zlé čísla. Bol to dobrý rozbeh.“

Koľko ľudí ho sledovalo?

„Okolo stotisíc divákov, čo je na augustový termín dobré číslo. Chceme futbal ponúkať v stabilnom čase – to je úloha každej televízie. Nie je náhoda, že Liga majstrov sa hráva vždy v rovnakom čase o 20.45. To isté platí o anglickej lige i bundeslige. Našou predstavou je čas okolo 16.30. Dôležité bude to zosúladiť s hokejom."

V minulej sezóne televízia Digi Sport zakúpila balík vysielacích práv na zápasy Fortuna ligy za sumu 1,1 milióna eur. V tejto sezóne mala cena klesnúť zhruba o 50 percent, čo sa klubom nepáčilo. Na akých podmienkach ste sa dohodli vy?

„Ešte sme sa definitívne nedohodli. Zmluva nie je podpísaná, ak bude, zverejníme ju. Pracujeme zatiaľ na princípe čiastkových zmlúv na jednotlivé zápasy. Nebudeme exkluzívnym vysielateľom ligy, pretože vstúpi do toho aj Markíza prostredníctvom Dajto. Bude to nový model, ešte nikdy u nás dve televízie neparticipovali na jednom ligovom produkte.“

Naše kluby sa sťažujú, že v iných krajinách inkasujú za televízne práva mnohonásobne vyššie sumy (Česko 5 mil. eur, Maďarsko 14 mil. eur, Poľsko 40 mil. eur). Pre naše televízie je vysoká suma aj 1,1 milióna. Je to tak?

„Na trhové podmienky na Slovensku určite áno.“

Aj polovičná suma?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Merčiak: Sagan zvýšil sledovanosť dvaapolnásobne