V minulosti sa navzájom urazili. Teraz bojujú o finále Australian Open

Stefanos Tsitsipas.
Stefanos Tsitsipas. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|27. jan 2022 o 19:00

Na Australian Open sa dozvieme mená finalistov medzi mužmi.

MELBOURNE. Ešte pred niekoľkými týždňami sa hovorilo o tom, že Novak Djokovič zaútočí na Australian Open na svoj 21. grandslamový titul. Osamostatnil by sa tým na prvom mieste v historických tabuľkách.

Pre odmietavý postoj k očkovaniu a vyhostenie z krajiny o titul nebojuje. Rekordný grandslamový triumf však môže získať jeho veľký rival Rafael Nadal.

O ňom sa pri súboji o rekordný titul hovorilo omnoho menej. Pritom tiež vyhral dvadsaťkrát grandslamový turnaj.

Semifinále Australian Open

4.30 h: Matteo Berrettini - Rafael Nadal

9.30 h: Stefanos Tsitsipas - Daniil Medvedev

/oba zápasy vysiela Eurosport a ponúkneme ich na Sportnete ako online prenos/

Od augusta nehral súťažný zápas až do januárového turnaja v Melbourne. Bol zranený, pred sezónou prekonal koronavírus.

"Myslím, že ani sám nevedel, ako dobre ide pripravený do Austrálie," hovoril v televíznom štúdiu Eurosport Mats Wilander.

Nadal ešte v tejto sezóne neprehral ani jeden zápas. Zvíťazil na turnaji v Melbourne, na Australian Open zvládol päťsetovú štvrťfinálovú drámu proti o trinásť rokov mladšiemu Denisovi Shapovalovovi.

V semifinále ho vyzve o desať rokov mladší Talian Matteo Berrettini. Papierovo to bude najväčšia výzva pre Nadala od jeho návratu na kurty.

Berrettini hral doposiaľ iba dve grandslamové semifinále. V roku 2019 nestačil na US Open v tejto fáze práve na Nadala. Na Wimbledone 2021 postúpil do finále, kde nakoniec nestačil na Novaka Djokoviča.

Berrettini: Cítim, že som blízko

Talian už na tohtoročnom Australian Open zvládol dve päťsetové bitky. Po veľkom boji zdolal v 3. kole talentovaného mladíka Carlosa Alcaraza. Mimochodom, ten je Nadalovým krajanom a často ho práve s ním porovnávajú.

Berrettini však zažil aj ťažké štvrťfinále, keď v piatich setoch vyradil Francúza Gaela Monfilsa.

Hoci Talian pred turnajom nepatril ku favoritom, celkovo je veľmi výkonnostne konzistentný. Australian Open bolo posledným grandslamom, kde sa ani raz neprebojoval do štvrťfinále. Teraz platí, že Berrettini je prvým mužom narodeným v 90. rokoch, ktorý na každom grandslame hral štvrťfinále.

Vďaka tejto úspešnosti na grandslamoch je Berrettini zároveň jediným Talianom v histórii, ktorému sa niečo podobné podarilo.

"Zaslúžim si to byť tu, cítim, že som čoraz bližšie..." vyhlásil Berrettini po postupe do semifinále.

S Nadalom prehral jediný doterajší vzájomný zápas na US Open 2019 práve v semifinále. Medzitým však Talian nabral množstvo skúseností. Vzájomný zápas o postup do finále Australian Open sa začne o 4.30 v noci stredoeurópskeho času.

Rozhádaní semifinalisti

Mimoriadne zaujímavé je aj zloženie druhej semifinálovej dvojice. Stretnú sa v ňom Daniil Medvedev a Stefanos Tsitsipas.

Pokiaľ si zadáte do internetového vyhľadávača Google mená týchto dvoch tenistov, automaticky sa vám objaví ako doplňujúci často hľadaný výraz slovo "relationship", teda "vzťah".

Ich napäté vzťahy sa začali na turnaji v Miami 2018, keď ešte ani jeden z nich nepatril do top 50. Medvedev vtedy zdolal Tsitsipasa. Grék si vtedy bral podľa Medvedeva neprimerane dlhú prestávku na toaletu a neskôr sa pri údere, ktorý so šťastím preletel cez sieť, neospravedlnil.

Medvedev vtedy započul, ako Tsitsipas povedal "Hlúpy Rus."

"Malé dieťa, ktoré nevie bojovať," hovoril zas Medvedev.

Práve od tohto momentu sa medzi hráčmi naštrbili vzťahy.

"Myslím, že sa rešpektujeme ako hráči, ale na osobnej úrovni až tak nie. Nemáme žiadny vzťah," hovoril Medvedev po rokoch.

"Môj vzťah s Medvedevom je v pohode. Zlepšilo sa to po Laver Cupe. Príliš sme spolu však nehovorili. Máme vzťah, že sme súperi a máme rovnaký sen," hovoril podľa portálu tennisworldusa.org Tsitsipas.

V čase vzájomného konfliktu však ešte nepatrili ani k širšej svetovej špičke. Teraz je situácia iná, Tsitsipas má za sebou finále Roland Garros 2021 a Medvedev dokonca už vyhral grandslamový turnaj na US Open 2021. Na Australian Open obhajuje finále.

V súčasnosti sú už obidvaja súčasťou najužšej svetovej špičky.

Boj o post jednotky

Obaja majú za sebou na turnaji jeden päťsetový duel. Medvedeva vo štvrťfinále potrápil Félix Auger-Aliassime, Tsitsipasa v osemfinále Taylor Fritz.

Grék však ako jediný zvládol svoje štvrťfinále proti Jannikovi Sinnerovi bez komplikácií v troch setoch. "Bude z neho skvelý hráč na veľké zápasy. Podobne ako Rafa Nadal," hovoril v televíznom štúdiu Eurosport Mats Wilander.

Medvedev zas stále bojuje o post svetovej jednotky. Keďže Novak Djokovič príde pri neúčasti o 2000 bodov, otvorila sa šanca práve pre Rusa, ktorý však potrebuje turnaj vyhrať.

Mladíci sa stretnú proti sebe po deviaty raz. Šesťkrát vyhral Medvedev, dvakrát Tsitsipas. Grék vyhral aj posledný vzájomný zápas na Roland Garros 2021. Duel sa začne o 9.30 stredoeurópskeho času.

Wilander chválil Medvedeva za jeho obrovskú nezlomnosť. "Daniil je pre mňa génius," povedal.

Vyzdvihol však aj Tsitsipasa. "Veľmi zlepšil svoje podanie. Keď mu funguje prvý servis, môže zdolať Medvedeva, Rafu aj Berrettiniho. Začínam mať pocit, že musí podávať dobre, potom je dostatočne dobrý," uzavrel bývalý najlepší tenista sveta.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»V minulosti sa navzájom urazili. Teraz bojujú o finále Australian Open