Nadal nahneval súpera. Zaobchádza sa s ním inak, hovoril mladík

Rafael Nadal.
Rafael Nadal. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|25. jan 2022 o 16:16

Rafael Nadal postúpil do semifinále Australian Open.

MELBOURNE. Má 35 rokov, päť mesiacov nehral tenis a v ťažkom päťsetovom zápase dokázal po viac ako štyroch hodinách zdolať napriek žalúdočným problém o trinásť rokov mladšieho súpera.

Nie je to nik iný ako Rafael Nadal.

Od začiatku tohtoročného Australian Open sa ponúkala otázka, v akej forme bude hrať Rafael Nadal? Na kurty sa po dlhej odmlke vrátil len tesne pred grandslamovým turnajom, šiel na menšie podujatie v Melbourne.

Proti 22-ročnému Denisovi Shapovalovovi viedol 2:0 na sety, mladík však ešte zabojoval, vyhral tretí set, v priebehu štvrtého setu navyše Nadala začali sužovať žalúdočné ťažkosti. Napriek tomu 20-násobný grandslamový šampión dokázal nájsť cestu k víťazstvu v piatich setoch.

Zahrá si už neuveriteľné 36. grandslamové semifinále v kariére a v tejto sezóne vyhral sedem zápasov. Neprehral ani jediný.

Nevedel, ako je pripravený

"Keď si myslíte, že Rafa už nemá čo ponúknuť, vždy niečo vytiahne zo svojho zásobníka trikov," hodnotil v štúdiu Eurosport televízny expert John McEnroe.

"Bolo neuveriteľné, ako sa dostal v piatom sete do tempa," dodal.

Španielsky tenista si prešiel počas kariéry množstvom zranení. Pre zdravotné problémy ukončil minulú sezónu ešte v auguste pred US Open. Na začiatku novej sezóny sa navyše nakazil koronavírusom.

"Myslím, že Rafa ani nevedel, ako dobre je pripravený. Prišiel do Austrálie, vyhral prvý turnaj, ale nemohol vedieť, ako sa mu bude dariť v zápase na tri víťazné sety," myslí si expert televíznej stanice Eurosport Mats Wilander.

"Nemohol vedieť, ako sa bude cítiť, ale jedno je isté, vie, že čokoľvek má k dispozícii, použije to. Či už ide o technické zručnosti, alebo jeho obrovské emócie," dodal.

Bývalý švédsky tenista vyzdvihol obrovskú Nadalovu bojovnosť. "Nie je so sebou spokojný, pokiaľ, si nie je istý, že vydal zo seba to úplne najlepšie, skutočne neviem, či tu bol niekedy ešte niekto taký," dodal.

McEnroe zas vyzdvihol, že podľa neho bolo skvelou voľbou, že Nadal šiel na menší turnaj v Melbourne, ktorý vyhral. Ten sa hral na tých istých dvorcoch ako Australian Open.

Nejde mu o rekord

Nadal je jediným zástupcom veľkej trojice tenistov, ktorý štartuje na tohtoročnom Australian Open. Roger Federer má dlhodobé zdravotné problémy a Novak Djokovič nemohol nastúpiť, keďže nie je zaočkovaný proti koronavírusu.

Všetci traja sú momentálne spoločne na prvej priečke historických tabuliek v počte grandslamových titulov. Každý z nich sa vo svojej kariére tešil dvadsaťkrát. Zatiaľ čo Novak Djokovič o svojej túžbe stať sa historickým rekordérom hovorí otvorene, Nadal je v tejto téme zdržanlivejší.

"To, že máme všetci traja po dvadsať titulov, pre mňa znamená, že všetci traja spoločne tvoríme úžasnú históriu tohto športu. Je to pre mňa česť," vyjadril sa po postupe Nadal.

"Nemám v tomto smere žiadne túžby. Iba ďalej pokračujem. Iba si užívam, že stále môžem hrať tenis. Úplne úprimne a zo srdca hovorím, že hoci, samozrejme, túžim ďalej vyhrávať, nie preto, že by som chcel vyhrať viac ako ostatní, ale preto, lebo milujem, čo robím," priznal Španiel.

"Neverím tomu, že by moje budúce šťastie záležalo od toho, či ja budem mať o jeden titul viac ako ostatní, alebo ostatní viac ako ja," uzavrel.

Vďaka Nadalovmu semifinále na Australian Open tak pokračuje veľká séria legendárnej tenisovej trojice. Od Wimbledonu 2004, teda takmer posledných 18 rokov, sa stalo iba jediný raz, aby ani jeden z trojice tenistov nebol v semifinále grandslamového turnaja.

Sériu prerušilo iba US Open 2020, kde Nadal s Federerom pre pandémiu koronavírusu a zdravotné ťažkosti neštartovali a Djokoviča z turnaja diskvalifikovali.

Konflikt pre pauzu

Semifinále proti Shapovalovovi však prinieslo aj kontroverzný moment, na ktorý sa sťažoval mladý Kanaďan. Pred začiatkom piateho setu Nadal využil vo svoj prospech pravidlá, keď si vzal čas na ošetrenie a zároveň navštívil toaletu.

Čo sa týka toalety, nedávno sa v tomto smere menili pravidlá a tenisti majú na návštevu WC iba tri minúty.

Rafael Nadal a Denis Shapovalov.
Rafael Nadal a Denis Shapovalov. (Autor: TASR/AP)

Navyše sa mu zdalo, že vo viacerých momentoch Nadal nedodržal striktné pravidlá týkajúce sa časových limitov napríklad medzi setmi.

Shapovalov sa na túto situáciu sťažoval. Po zápase dostal priamu otázku, či si myslí, že s Nadalom sa zaobchádza inak ako s ostatnými hráčmi. "Na sto percent," povedal,

"Veľmi rešpektujem Rafu za všetko, čo dokázal, ale sú tu nejaké pravidlá," dodal.

"Myslím si, že nemá pravdu. Je mi jasné, že po takomto zápase je frustrovaný, mám pre to pochopenie. Je to skvelý chalan s množstvom talentu, nechcem s ním mať konflikt. Ale podľa mňa sa teraz mýli. Možno je to tým, že je mladý, nemá v tomto smere toľko skúseností," uzavrel španielsky tenista.

Nadal vyzve v boji o finále Australian Open Taliana Mattea Berrettiniho. Ten krátko pred jednou v noci melbournského času (15.00 stredoeurópskeho, pozn. red.) vyradil po päťsetovej bitke Gaela Monfilsa.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal nahneval súpera. Zaobchádza sa s ním inak, hovoril mladík