Pred 17 rokmi bol kapitánom. Czinege praje mladým Slovákom medailovú priečku

Juraj Czinege strihá vlasy trénerovi Dušanovi Radolskému po postupe vtedajšej dvadsaťiednotky na európsky šampionát.
Juraj Czinege strihá vlasy trénerovi Dušanovi Radolskému po postupe vtedajšej dvadsaťiednotky na európsky šampionát. (Autor: TASR)
SITA|16. jún 2017 o 07:55

Czinege si zaspomínal aj na účinkovanie niekdajšieho slovenského mužstva do 21 rokov.

BRATISLAVA. Bývalý kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov Juraj Czinege zaželal mužstvu trénera Pavla Hapala, aby na európskom šampionáte spomenutej vekovej kategórie v Poľsku (16. - 30. júna) vybojovalo pre krajinu pod Tatrami úspech v podobe kovu.

Mladí "sokolíci" si v základnej A-skupine turnaja postupne zmerajú sily s tímom usporiadateľskej krajiny, Angličanmi a obhajcami prvenstva Švédmi.

Postupový kľúč je však neúprosný - z každej z troch základných skupín prenikne do semifinále víťaz, trojlístok doplní najlepšie mužstvo z druhých priečok.

"Priznám sa, že o súčasnej ´dvadsaťjednotke´ síce nemám veľké vedomosti, no z informácií, ktoré sa ku mne dostali, sa nazdávam, že je v nej dobrá partia, možno ešte lepšia, ako bola tá naša za čias trénera Dušana

Celé toto obdobie vnímam ako vydarené. Zaplnené tribúny, pekné výsledky, postup na olympiádu do Sydney. Všetky zápasy, ktoré sme odohrali na ME pred 17 rokmi, boli celkom fajn.


Juraj Czinege

Radolského. Uvidíme, ako sa bude chlapcom v Poľsku dariť. Dúfam, že naši hráči postúpia zo základnej skupiny. Želám si, aby obsadili niektorú z medailových priečok," vyhlásil pre agentúru SITA 39-ročný Bratislavčan.

Postúpili na olympiádu

Czinege si zaspomínal aj na účinkovanie niekdajšieho slovenského mužstva do 21 rokov, ktoré v roku 2000 na domácom šampionáte udivovalo sympatickou hrou a dokonca dokázalo postúpiť na OH do Sydney.

"Celé toto obdobie vnímam ako vydarené. Zaplnené tribúny, pekné výsledky, postup na olympiádu do Sydney. Všetky zápasy, ktoré sme odohrali na ME pred 17 rokmi, boli celkom fajn. Zvíťazili sme nad Turkami (2:1) a Angličanmi (2:0), remizovali s Talianmi (1:1), za ktorých hral aj Andrea Pirlo.

Spomínam si, že ten zápas sme mohli dokonca aj vyhrať. Ak by sa to stalo, hrali by sme finále. Proti Španielom v dueli o bronz sme prehrali 0:1, ale myslím si, že sme sa nemali za čo hanbiť," doplnil odchovanec Interu Bratislava, ktorý legionárčil v tureckom Elazigspore či gréckom Iraklise Solún.

Rozbili im tím pre OH

Czinegeho dodnes mrzí, že Slovensko nemohlo pod piatimi kruhmi v Sydney nastúpiť v najsilnejšom zložení.

Stabilní členovia Radolského družiny Pavol Sedlák, Peter Babnič, Szilárd Németh a Ľubomír Mészároš vtedy necestovali do Austrálie, zostali k dispozícii reprezentačnému A-mužstvu.

Kapitán mladých Slovákov Czinege v súboji so Španielom Albeldom.
Kapitán mladých Slovákov Czinege v súboji so Španielom Albeldom. (Autor: TASR)

"Boli sme dobrá partia, tréner Radolský to vedel dať dokopy. Škoda, že mu to neskôr ´rozbili´ na OH v Sydney, kde sme možno mohli dosiahnuť lepší výsledok. Dovolím si tvrdiť, že ak by sme hrali v plnej sile, postúpili by sme zo skupiny ďalej.

Prakticky nám vtedy zobrali útok Németh - Babnič, čo bola vynikajúca ´úderka´. Neboli s nami ani Ľubo Meszároš s Paľom Sedlákom. Na olympiáde bolo ich absenciu cítiť," skonštatoval Juraj Czinege, stále aktívny hráč v drese štvrtoligového Limbachu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Pred 17 rokmi bol kapitánom. Czinege praje mladým Slovákom medailovú priečku