Bol to prvý veľký úspech slovenského futbalu, aj Pasienky boli vtedy plné

Vratislav Greško (vpravo) v súboji s Talianom Gattusom.
Vratislav Greško (vpravo) v súboji s Talianom Gattusom. (Autor: TASR)
Pavol Spál|13. jún 2017 o 17:57

ME do 21 rokov môžu hráčovi výrazne zmeniť kariéru. Z generácie, ktorá sa predstavila na Slovensku pred 17 rokmi, vyrástli mnohé hviezdy.

BRATISLAVA. Bratislavský štadión na Pasienkoch patril vtedy ešte Interu, mal žlté sedadlá a takmer raz takú kapacitu ako dnes, lebo ľudia v hľadisku aj stáli. Už pred sedemnástimi rokmi však bol dávno nemoderný a chátral.

Z tribún ďaleko od trávnika nebol dobrý výhľad. Napriek tomu bol plný nadšených ľudí.

Sú tam podobné črty, aké boli aj v našej generácii. Súčasný tím má ešte výhodu, že niektorí hráči už pôsobia v dobrých zahraničných ligách.


Martin Petráš, reprezentant SR na ME hráčov do 21 rokov 2000

„Ešte teraz mám husiu kožu, keď si spomeniem na tie zápasy. Na Pasienky dnes príde päťsto ľudí a vtedy tam na nás chodilo pätnásť až dvadsaťtisíc,“ spomína Martin Petráš, ktorý Slovensko reprezentoval na domácich majstrovstvách Európy „dvadsaťjednotiek“ v roku 2000.

Bol to najväčší futbalový turnaj, aký sa kedy na Slovensku konal.

„Na Pasienky vtedy na ligový Inter chodilo asi dvetisíc ľudí, a zrazu ich tam bolo 15-tisíc. To je dôkaz, že keď sa hrá dobrý futbal a o niečo ide, ľudí to dokáže pritiahnuť,“ súhlasí Vratislav Greško. Bývalý obranca patril na ME v roku 2000 medzi lídrov reprezentácie.

Zápasy šampionátu sa hrali aj na Tehelnom poli, v Trnave a Trenčíne. Slováci sídlili na Pasienkoch.

Vo finále ME 2000 zdolalo Taliansko reprezentáciu Česka po skvelom góle Pirla:

V základnej skupine zdolali Turecko (2:1) a Anglicko (2:0), s Talianmi remizovali (1:1). Do finále sa nedostali iba pre horšie skóre, chýbal im jediný gól. V boji o tretie miesto prehrali síce so Španielskom (0:1), ale postúpili na olympiádu. Prvý i poslednýkrát v histórii Slovenska.

Na hry do Sydney 2000 však išiel už oslabený tím bez viacerých opôr. Slovenské kluby ich odmietli pustiť, lebo hrali predkolá európskych pohárov.

Vyrástli z nich hviezdy

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Bol to prvý veľký úspech slovenského futbalu, aj Pasienky boli vtedy plné