Priateľské gestá skončili, McGregor a Poirier vstúpili do vojny. Zlá krv je očividná

Dustin Poirier a Conor McGregor.
Dustin Poirier a Conor McGregor. (Zdroj: Jeff Bottari/Zuffa LLC)
Adrián Mečiar|13. apr 2021 o 20:15

Čo majú spoločné Conor McGregor a Dustin Poirier? Obom došla trpezlivosť.

LAS VEGAS. Júlový galavečer UFC 264 prinesie obrovský zápas. Práve na začiatku leta by mali Dustin Poirier a Conor McGregor zavŕšiť trilógiu. 

Tento duel bude prirodzene, bez akejkoľvek ďalšej propagácie, priťahovať masy fanúšikov. A keď sa do rivality opäť primiešajú nezhody, čaká nás hotové šialenstvo. Presne to sa aktuálne deje.

Návrat sebavedomých vyhlásení

McGregor začal vystrkovať rožky ešte pred nejakým časom. Najskôr si vymenil niekoľko ostrých odkazov s rivalom Nateom Diazom, minulý týždeň sa už zameral na súčasného súpera Dustina Poiriera.

„Zápas je dohodnutý. Prispôsobiť sa a absolútne zničiť,“ tak McGregor popísal svoje plány do tretieho duelu s Poirierom, ktorý by sa mal konať 10. júla.

Už z týchto slov bolo cítiť ostrejšiu rétoriku, ktorú pred januárovým zápasom nahradila, na McGregorove pomery, až nezvyčajne priateľská atmosféra.

Vtedy to pôsobilo tak, že bývalý šampión perovej a ľahkej váhy prehodnotil spôsob, akým bude vystupovať v médiách. Drzé správanie ustúpilo do úzadia.

Pár mesiacov po prehre sme ale svedkami návratu sebavedomých vyhlásení. „Dustin, dúfam, že sa tentoraz naozaj stretneme v strede oktagonu. Naposledy si cúval a po 30 sekundách si sa ponáral do takedownu.

Od začiatku budem uprostred klietky, ak to tak chceš. Budem pripravený aj na tvoje taktiky. Vidíme sa,“ odkázal Poirierovi a neskôr doplnil tradičnú predpoveď zápasu.

Trilógiu vraj ukončí vo štvrtom kole, kopom zamiereným priamo na nos. „Jeho nos potrebuje narovnať, spravím mu plastiku nosa,“ dodal.

Polmiliónové nezhody o charite

Dustin Poirier nebol z týchto odkazov príliš nadšený, aj keď je na podobné psychologické hry dobre zvyknutý. Pred siedmimi rokmi ho McGregor mentálne porazil pred tým, ako vôbec nastúpili do prvého vzájomného duelu.

32-ročný Američan s odstupom času priznal, že mu táto skúsenosť veľmi pomohla do ďalšej fázy kariéry. Spravila z neho lepšieho, vyspelejšieho športovca.

V tomto prípade mu teda neprekážali sebavedomé odkazy. Prezradil, že má s McGregorom nevybavené účty, ktoré sa týkajú avizovanej pomoci pre jeho charitatívnu nadáciu.

Pol milióna dolárov, takú sumu McGregor sľúbil Poirierovej organizácii The Good Fight Foundation. Poirier mu za to pred zápasom verejne ďakoval, údajne sa mu už ozvali zástupcovia McGregorovho tímu.

Transakcia mala prebehnúť v nasledujúcich dňoch či týždňoch. V skutočnosti k nej dodnes nedošlo.

Poirier preto spochybnil McGregorovu predpoveď zápasu. Nie je si istý, či dokáže dodržať slovo.

„To je celkom zábavná predpoveď. Rovnako si predpovedal, že finančne podporíš moju nadáciu, ale tvoj tím po januárovom zápase prestal komunikovať,“ uviedol.

To sú skutočne vážne obvinenia. „V januári som mu verejne poďakoval, lebo sa nám ozvali ohľadom dokončenia procesu, no posledné dva mesiace úplne mlčia. Moja nadácia ich trikrát kontaktovala, avšak nedočkali sme sa žiadnej odpovede. Už sme sa cez to preniesli, onedlho oznámime nové ciele,“ upresnil Poirier.

Podľa vlastných slov viac s príspevkom neráta. Tým v podstate obviňuje McGregora z klamstva. Pokiaľ ide o charitu, téma je logicky o to citlivejšia.

Chcem vedieť, na čo budú tie peniaze použité.

McGregor sa snaži tieto tvrdenia vyvrátiť. Hovorí, že chce vedieť, ako presne bude jeho štedrý dar použitý.

Na tom koniec koncov nie je nič zlé. Predsa, ide o vysokú sumu, bez ohľadu na to, že sa hodnota McGregorovho majetku nedá porovnávať s bežným smrteľníkom.

„Mal to byť dar, nič ti nedlhujem. Čakali sme na bližšie informácie, čo urobíte s tou sumou, no nič sme sa nedozvedeli. Chcem vedieť, na čo budú tie peniaze použité. Robím to tak isto pri všetkých ostatných daroch. Žiaľ, dobre vieme, ako to chodí pri niektorých nadáciách,“ vysvetľoval írsky bojovník.

Na to ho Poirier ubezpečil, že rozhodne nenaznačuje dlžobu. „Ponúkli ste nám dar, my sme ho prijali. Ako som už vravel, tvoj tím nikdy neodpovedal na správy o tom, kam by peniaze smerovali. Každopádne, 10. júla opäť pocítiš chuť porážky.“

Propagácia zápasu? Zlá krv prospeje rivalite

Jedna vec sa nedá poprieť. Nálada pred tretím súbojom sa opäť výrazne zmení.

V roku 2014 to bola nezabudnuteľná McGregorova šou. Tomu odpovedal aj výsledok duelu. Odveta sa niesla v úplne odlišnom duchu.

Obaja si podali ruky, objímali sa, hovorili o charite. Na takýto obraz môžeme do ďalších mesiacov zabudnúť. 

„Mohli ste postrehnúť, že zhodili rukavice. Zlá krv, ktorá medzi nimi panuje, je očividná,“ povedal v relácii DC & Helwani bývalý šampión UFC Daniel Cormier. 

Spomínaná zlá krv je typickým sprievodným javom snáď pri každej rivalite. Fanúšikovia chcú vidieť tuhý boj, ku ktorému v rámci bojových športov patrí tiež predzápasové podpichovanie.

Promotéri teda môžu byť spokojní, aktéri súboja získali mnoho mediálnej pozornosti. Až sa naskytá otázka, či nemohlo ísť o zámer?

S tým nesúhlasí Cormier, ktorý v súčasnosti pracuje aj ako komentátor UFC, a stotožňuje sa s ním tiež uznávaný novinár Ariel Helwani. „Toto nie je dobrý obraz pre žiadneho zo zúčastnených,“ zhodnotil Helwani.

„Nikto nechce byť spájaný s tým, že verejne sľúbi dar pre charitu a potom od toho ustúpi. Kontaktoval som McGregorovho manažéra Audieho Attara, ktorý ma ubezpečil, že nikdy nepomýšľali na to, že by od toho sľubu ustúpili. Iba čakali na podrobnosti o využití tej čiastky,“ pokračoval.

Bývalý šampión ho doplnil. „Chápem obe strany. Dustin je frustrovaný, že od januára nenastal nejaký posun, ale pochopiteľné je aj to, že Conor chce presne vedieť, čo sa stane s peniazmi.

A rozumiem, že ho netešia tieto obvinenia. Negatívnych správ mal doteraz celkom dosť, nepotrebuje ďalšie,“ povedal Cormier. 

Conor McGregor už neraz dokázal, že mu nerobí problém prispieť na dobrú vec. Vyše milión eur venoval počas pandémie írskemu zdravotníctvu, finančne zabezpečil mládežnícky futbalový klub, v ktorom pôsobil pred kariérou v bojových športoch. 

Príkladov jeho filantropických krokov by sa našlo viac, ako napríklad záchrana gymu, ktorý by inak položila pandémia.

McGregor: Zápas sa ruší

Ako to povedal Cormier, McGregor mal za uplynulé roky skutočne dosť škandálov. Aj keď je pravda, že tieto internetové výmeny prilákali pozornosť, nebolo to niečo, čo by McGregor vyslovene potreboval.

Jeho posledné zápasy mali veľmi dobrú sledovanosť aj bez výraznejšieho trash talku“. Keby chcel predsa získať viac divákov, vedel by prísť so sofistikovanejším spôsobom.

Avšak tieto obvinenia vrhajú zlé svetlo na oblasť, v ktorej doposiaľ pôsobil priam ukážkovo. „Môj tím vždy dohliadne na to, aby bol každý dar správne využitý. Moja štedrosť je všeobecne známa. Za tieto pokusy očierniť moje meno zaplatíš vlastným mozgom,“ varoval Conor.

Potom pridal aj drsnejší odkaz. „Vážne nemáš mozog, ty zaostalec. 500-tisíc a žiadny pripravený plán. Musíš byť nový pri peniazoch. A mimochodom, zápas sa ruší. 10. júla budem zápasiť s niekým iným. Veľa šťastia s tvojím starým kontraktom,“ čím sa dokonca vyhrážal zrušením zápasu.

Nič nenasvedčuje tomu, že by to myslel vážne. Týmto prejavom súperovi naznačuje, že to on má hlavné slovo a celý súboj stojí na ňom. Akási demonštrácia sily.

Ani Poirier nemá toľko dôvodov na radosť. O nadácii sa síce hovorí v médiách, čo môže priniesť nové príležitosti, lenže teoreticky to môže vyvolať aj nedôveru. 

Verejné pochybnenie smerovania financií je to posledné, o čom chcete počuť v súvislosti s neziskovou organizáciou.

Máme sa na čo tešiť

Dobrou správou je, že téma príspevku sa azda skôr či neskôr vyrieši. Malo by ísť o nedorozumenie, ktoré bude napravené. 

Nadácia Dustina Poiriera odvádza skvelú prácu a McGregorov manažér potvrdil, že svoje slovo dodržia. 

Na druhú stranu, slovné prestrelky budú pokračovať. A dá sa predpokladať, že pribudnú ešte tvrdšie odkazy.

Viac žiadne priateľské gestá. Tie prídu najskôr po skončení zápasu. Ale dovtedy zrejme budeme sledovať neľútostnú konfrontáciu mimo klietky. 

Pokiaľ sa obom podarí vyhnúť takýmto témam a na verbálnu vojnu nadviažu predvedenými výkonmi v oktagone, nikto z fanúšikov na konci nebude sklamaný.

Nanešťastie, posledné dni naznačujú, že o kontroverzie nebude núdza. McGregor a Poirier toho majú aktuálne spoločného iba veľmi málo. Minimálne však to, že obom došla trpezlivosť.

Faktom je, že ak sa nestane nič nepredvídateľné, 10. júl bude naozaj očakávaným dátumom. 

Naplánovaný je jeden z najväčších zápasov v dejinách UFC.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Priateľské gestá skončili, McGregor a Poirier vstúpili do vojny. Zlá krv je očividná