Matej Jurčo o časovke: Čistá drina

Matej Jurčo
Matej Jurčo (Autor: TASR)
SITA|25. sep 2013 o 19:24

Jurčo by mal byť v nedeľu súčasťou šesťčlenného slovenského tíme v pretekoch elite s hromadným štartom.

FLORENCIA. Matej Jurčo sa s traťou majstrovskej časovky v talianskej Florencii popasoval v rámci svojich možností. Nezažiaril, ale neskončil ani medzi najhoršími.

Jediný slovenský zástupca v 77-člennej konkurencii obsadil 47. miesto, keď víťazný Nemec Tony Martin mu na necelých 57 km nadelil šesť a štvrť minúty.

Len šliapať a šliapať

Suverén Martin však nadelil veľa sekúnd či minút aj lepším časovkárom ako je Jurčo. Napríklad majster sveta z roku 2008 Nemec Bert Grabsch obsadil 20. miesto s odstupom 3:41,01.

"Bola to čistá drina. Ten okruh vôbec nebol technický, išlo sa len rovno. Bolo treba len šliapať a šliapať. Tréner Jano Valach mi stále prízvukoval, aby som to poriadne rozbehol. Som rád, že to už mám za sebou," vravel Matej Jurčo po pretekoch v prvom rozhovore pre RTVS.

Syn legendy slovenskej cyklistiky Milana Jurča priznal, že takú dlhú časovku, aká sa jazdila teraz vo Florencii, neabsolvoval už šesť rokov. Časovka na majstrovstvách sveta si podľa jeho slov vyžaduje aj náročnú prípravu.

"Nie je jednoduché zvyknúť si na nepohodlný posed a ísť nadoraz alebo na 90 percent,“ podotkol Jurčo, ktorý je štvornásobný majster Slovenska v časovke jednotlivcov.

Hlavné preteky v nedeľu

Cyklista tímu Dukla Trenčín Trek sa vo Florencii nepriblížil svojím najlepším umiestneniam v časovkách na MS. Za pripomenutie stojí, že v roku 2008 bol v talianskom Varese sedemnásty a vlani v holandskom Valkenburgu tridsiaty.

Umiestnenie cyklistov druhého sledu však často závisí aj od toho, koľkí špecialisti na časovku sa rozhodnú štartovať na svetovom šampionáte. Teraz vo Florencii ich bolo pomerne dosť.

Jurčo ešte neukončil svoje vystúpenie na MS v Toskánsku. V nedeľu by nemal chýbať v šesťčlennom slovenskom tíme v pretekoch elite s hromadným štartom, v ktorých má veľké ambície jeho krajan Peter Sagan. A teší sa aj na skvelú atmosféru.

"Už počas časovky bolo pri trati veľa divákov. Neviem si predstaviť, čo to bude v nedeľu, keď nás čakajú hlavné preteky,“ dodal Jurčo pre RTVS.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Matej Jurčo o časovke: Čistá drina