Som spojka medzi všetkými. Nie mediátorom medzi Magonim a Vlhovou

Matej Gemza (vpravo) oslavuje s Petrou Vlhovou po slalomovom víťazstve v Kranjskej Gore.
Matej Gemza (vpravo) oslavuje s Petrou Vlhovou po slalomovom víťazstve v Kranjskej Gore. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|8. mar 2020 o 18:30

Momentálne sú v talianskej základni.

Keď sa naňho spýtate Livia Magoniho, odpovie, že je to najdôležitejší človek v tíme Petry Vlhovej. So slovenskou lyžiarkou spolupracuje už tretiu sezónu.

„Je to môj splnený sen a rád by som ho sníval ďalej. Keď nie, budem sa musieť prebudiť a ísť ďalej,“ hovorí pre SME Magoniho asistent MATEJ GEMZA.

V rozhovore sa dočítate aj:

  • to, či Gemza prezradil, akú kľúčovú otázku Magoni položil Vlhovej
  • ako v tíme vnímajú narastajúce napätie v súvislosti s koronavírusom
  • či je tím stále finančne závislý od Vlhovej výsledkov
  • čo sa stihol naučiť od trénera Livia Magoniho
  • s koľkými glóbusmi budú v tíme spokojní

Do konca Svetového pohára ostávajú troje preteky. Na líderku celkového poradia Federicu Brignoneovú stráca Petra Vlhová 189 bodov. Máte plán, ako túto stratu zmazať?

Petra musí všetko vyhrať a Brignoneová zase nič. Sú to však teoretické špekulácie, ktoré poznáme z futbalových či hokejových turnajov. Petra musí ísť každé preteky na víťazstvo. V Aare si to určite môže dovoliť. A potom budeme čakať, čo urobí Brignoneová. Či bude v našom závese, alebo nie.

Ako vám skomplikovalo situáciu zrušenie kombinácie v La Thuile a víkendových pretekov v Ofterschwangu?

Mrzí nás celá sezóna kombinácie, lebo nám nevyšla ani jedna. V prvej sme vypadli v super-G, v druhej v slalome a tretiu sme ani neodštartovali. V kombináciách sme mohli získať slušnú porciu bodov a na konte máme veľkú nulu. V Ofterschwangu sme mali ísť slalom a obrovský slalom. Mohli sme získať ďalšie pódiové umiestnenia a priblížiť sa k Brignoneovej.

Vlhovú celú sezónu trápi zranenie holennej kosti a posledné týždne zápasí aj so zranenou chrupavkou v kolene. Môžu byť zrušené preteky vrátane finále Svetového pohára pre ňu v niečom prospešné?

Nie, momentálne je Petra zdravotne v poriadku. Nie sme v takej situácii, že by si musela doliečiť koleno. Od pretekov v La Thuile je v poriadku, nemá žiadne ťažkosti, nepotrebuje ani výživové injekcie a keby boli cez víkend preteky, boli by sme pripravení.

A čo po sezóne? Bude musieť podstúpiť operačný zákrok?

Operáciu určite nie. Nemá nič zlomené, roztrhnuté ani pomliaždené. Sú to menšie zranenia, ktoré sú už staršieho dáta. Bude potrebovať špeciálnu regeneráciu, ale nič operatívne.

Takmer celú sezónu sa hovorilo o súboji medzi Petrou Vlhovou a Mikaelou Shiffrinovou. Prekvapilo vás, že sa k nim pridala aj Talianka Brignoneová?

Nie, Federica bola silná už dlhšie obdobie a táto sezóna je vyústením jej lyžiarskych schopností. Fantasticky jazdí obrovský slalom, super-G, zjazd i kombinácie. Má štyri disciplíny, v ktorých dokáže nielen bodovať, ale aj víťaziť.

Mala obdobie, keď bola v každých pretekoch minimálne na pódiu. Jedine v slalome nie je tak vpredu, ale tiež ho začala jazdiť a získala v ňom zopár bodov.

Na Shiffrinovú má v boji o veľký glóbus Vlhová stratu 36 bodov. Americká lyžiarka po smrti otca dlhšie pauzovala, teraz však ohlásila návrat na preteky. Čo to môže v závere sezóny znamenať?

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Som spojka medzi všetkými. Nie mediátorom medzi Magonim a Vlhovou