Martin má žolíka. Je to hráč, ktorý môže ísť na majstrovstvá sveta, tvrdí jeho spoluhráč

Patrik Koyš podáva v drese Martina skvelé výkony.
Patrik Koyš podáva v drese Martina skvelé výkony. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|31. mar 2017 o 12:32

Semifinálová séria medzi hokejistami Banskej Bystrice a Martinom má jasného favorita.

BRATISLAVA. Po základnej časti ich delilo priepastných 44 bodov. Zo šiestich vzájomných súbojov zvíťazili Banskobystričania päťkrát.

To, že budú Martinčania v pozícii outsidera, prognózujú aj stávkové kancelárie. Keď vložíte sto eur na postup Banskobystričanov, zarobíte len päť eur. Keď však rovnakú sumu stavíte na Martinčanov, v prípade ich postupu do finále si prilepšíte o 715 eur.

Zázrak sa môže zopakovať

Banská Bystrica (1.) – Martin (7.)

Vzájomné zápasy: 2:0 (v), 6:2 (d), 3:0 (v), 4:2 (d), 1:4 (v), 4:0 (d)

Tromfy Banskej Bystrice: zámorský štýl, kvalita a šírka kádra, výhoda domáceho prostredia. Žolík: Brock Higgs

Tromfy Martina: húževnatosť, skvelí fanúšikovia, uvoľnenosť, brankár Mathieu Corbeil. Žolík: Patrik Koyš.

Tip SME: 4:1

Banskobystričania podľa očakávania zvládli štvrťfinálovú sériu, nad Novými Zámkami zvíťazili 4:1 na zápasy.

Naopak, postup Martina cez Košice sa určite nečakal (4:2 na zápasy).

„Rozhodlo víťazstvo v Košiciach v druhom zápase série, po ktorom sme uverili, že môžeme postúpiť. Dôležitým faktorom pri troch domácich víťazstvách boli naši skvelí fanúšikovia a brankár Mathieu Corbeil,“ priznáva martinský útočník Jaroslav Markovič.

Pred sériou s Košicami veril Martinčanom len málokto, keďže s týmto súperom sa im dlhodobo vôbec nedarilo. V tejto sezóne s oceliarmi v základnej časti prehrali všetkých šesť zápasov.

„Štatistiky sme dobre poznali, ale brali sme ich ako históriu, ktorú chceme zmeniť. Podarilo sa nám to, ale ešte nie je čas oslavovať,“ hovorí Markovič.

Martin sa do semifinále play off prebojoval po siedmich sezónach. V rovnakej pozícii ako pred sériou s Košicami bude aj teraz proti Banskej Bystrici.

„Vieme, kto je favorit. Hokej sa však hrá na ľade, nie na papieri. Budeme bojovať a veríme, že sa zázrak môže zopakovať,“ tvrdí Markovič.

Potrebovali vyhrať. Košice prehrali v Martine a vypadli: fotogaléria

2.5.2017

Päť vyrovnaných formácií

Banskobystričania sú najväčším favoritom na titul. V posledných dvoch ročníkoch stroskotali vždy vo finále. Tretí neúspech za sebou si nepripúšťajú.

Aj preto vyskladali káder, ktorý v lige nemá konkurenciu. Slovenské osobnosti Michal Handzuš, Tomáš Surový a Michal Sersen spolu s výbornými zámorskými hráčmi ako Mathew Maione, Jordan Hickmott a Jason Bacashihua sú obrovskou silou.

Martinčania možno nemajú v kádri veľké mená, ale s Košicami ukázali svoju húževnatosť. Ak chceme byť úspešní, musíme sa im v nej vyrovnať.


Mislav Rosandič, obranca Banskej Bystrice

„Prvé miesto po základnej časti nás dávalo pod mierny tlak, ale vo štvrťfinále proti Novým Zámkom sme ukázali, že sa s ním vieme vyrovnať,“ reaguje obranca Banskej Bystrice Mislav Rosandič.

„Martinčania možno nemajú v kádri veľké mená, ale proti Košiciam ukázali svoju húževnatosť. Ak chceme byť úspešní, musíme sa im v nej vyrovnať.“

Rozhodujúcim faktorom môže byť nielen banskobystrická kvalita, ale aj vyváženosť a šírka kádra.

„Máme päť vyrovnaných formácií, čo je naša obrovská výhoda. Keby nám vypadli niektorí hráči, nahradiť ich môžu ďalší, rovnako kvalitní,“ myslí si 22-ročný rodák zo Záhrebu.

Koyš má našliapnuté na šampionát

Martinskí hokejisti si uvedomujú, že nájsť slabinu v hre Banskej Bystrice nebude jednoduché. „Pracujeme na niečom, čím by sme ich mohli prekvapiť,“ vraví Markovič.

Tromfom Martina môže byť 21-ročný Patrik Koyš, ktorý je s 19 gólmi a 26 asistenciami najproduktívnejším hráčom tímu.

„Je to náš najlepší útočník. Má vynikajúcu sezónu, a keď bude pokračovať v takýchto výkonoch, má našliapnuté aj na majstrovstvá sveta,“ prognózuje Markovič, ktorý sa v priebehu sezóny vrátil do rodného mesta zo Slavie Praha.

Patrik Koyš (v bielom) bojuje o puk s obrancom Košíc Martinom Dudášom.
Patrik Koyš (v bielom) bojuje o puk s obrancom Košíc Martinom Dudášom. (Autor: SITA)

„Doma je doma, mám tu kamarátov i rodinu. Celá sezóna bola ako na hojdačke, ale mužstvo to zocelilo. Teraz nám zachutili víťazstvá a chceme ich ešte viac,“ tvrdí.

Uspieť proti Banskej Bystrici, ktorá predvádza agresívny zámorský štýl hry, bude pre Martin náročné. Navyše, káder favorita pred play off posilnili aj hokejisti Slovana Bratislava. Patrí k ním aj Rosandič.

„Táto sezóna nebola z mojej strany nič moc. V Slovane som dostával málo priestoru na ľade. Za sedem minút sa nedá priveľmi presadiť a bodovať. Verím, že si chuť vylepším v Banskej Bystrici a získame pre mesto vytúžený titul,“ vyhlásil.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Martin má žolíka. Je to hráč, ktorý môže ísť na majstrovstvá sveta, tvrdí jeho spoluhráč