Atlético vyhralo Európsku ligu, jeho hrdinom vo finále bol Griezmann

Hráči Atlética sa radujú zo zisku trofeje.
Hráči Atlética sa radujú zo zisku trofeje. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|16. máj 2018 o 00:00

Madridský klub nemal s Marseille veľké problémy.

Európska liga UEFA 2017/2018 - finále:

/Lyon, Francúzsko/

Olympique Marseille - Atlético Madrid 0:3 (0:1)

Góly: 21. a 49. Griezmann, 89. Gabi

ŽK: Amavi, Luiz Gustavo, N'Jie - Vrsaljko, Lucas, rozhodovali: Kuipers - van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.)

Olympique: Mandanda - Sarr, Rami, Luiz Gustavo, Amavi - Zambo Anguissa, Sanson - Thauvin, Payet (32. Lopez), Ocampos (55. N'Jie) - Germain (74. Mitroglou)

Atlético: Oblak - Vrsaljko (46. Juanfran), Gimenez, Godin, Lucas - Correa (88. Partey), Niguez, Gabi, Koke - D. Costa, Griezmann (89. F. Torres)

LYON. Futbalisti Atlética Madrid tretíkrát v histórii vyhrali Európsku ligu UEFA. Vo finále ročníka 2017/2018 zvíťazili v stredu v Lyone nad Olympique Marseille 3:0 a súťaž ovládli opäť po rokoch 2010 a 2012.

Na tróne pre víťazov nahradili hráčov Manchestru United. Atlético tiež vyrovnalo rekord FC Sevilla, keď tretiu finálovú účasť v Európskej lige premenilo v tretí triumf.

Na Stade de Lyon otvoril skóre očakávaného finále v 21. minúte francúzsky útočník Antoine Griezmann po hrubej chybe v obrane Marseille.

Európska liga 2017/2018 - finále: Pozrite si momentky zo zápasu Marseille - Atlético Madrid: fotogaléria

17.5.2018

Francúzsky klub prišiel po polhodine hry o kapitána a tvorcu hry Dimitriho Payeta, ktorý utrpel svalové zranenie a musel ho vystriedať Maxime Lopez.

V druhom polčase opäť Griezmann rutinérsky zvýšil na 2:0 v 49. minúte a v 89. minúte uzavrel triumf kapitán Gabi.

Marseille nevyužilo tretiu šancu stať sa prvým klubom z Francúzska, ktorý by vyhral Európsku ligu, resp. jej predchodcu Pohár UEFA. Vo finále už neexistujúceho Pohára UEFA prehralo v roku 1999 v Moskve s Parmou 0:3, resp. v roku 2004 s FC Valencia 0:2 v Göteborgu.

Zoznam víťazov Európskej ligy a Pohára UEFA od sezóny 1999/2000:

2000 Galatasaray Istanbul

2001 FC Liverpool

Cesta Atlética Madrid za triumfom:

Liga majstrov - C-skupina:

AS Rím 0:0 v, 2:0 d

Chelsea Londýn 1:2 d, 1:1 v

Karabach 0:0 v, 1:1 d

Európska liga - šestnásťfinále:

FC Kodaň 4:1 v, 1:0 d

Európska liga - osemfinále:

Lokomotiv Moskva 3:0 d, 5:1 v

Európska liga - štvrťfinále:

Sporting Lisabon 2:0 d, 0:1 v

Európska liga - semifinále:

Arsenal Londýn 1:1 v, 1:0 d

Európska liga - finále:

Olympique Marseille 3:0

2002 Feyenoord Rotterdam

2003 FC Porto

2004 FC Valencia

2005 CSKA Moskva

2006 FC Sevilla

2007 FC Sevilla

2008 Zenit Petrohrad

2009 Šachtar Doneck

2010 Atlético Madrid

2011 FC Porto

2012 Atlético Madrid

2013 Chelsea Londýn

2014 FC Sevilla

2015 FC Sevilla

2016 FC Sevilla

2017 Manchester United

2018 Atlético Madrid

Hlasy po stretnutí:

/zdroj: web UEFA/

Juanfran, obranca Atlética: "Je to ďalšia trofej pre našich fanúšikov, zaslúžia si ju. Som si istý, že v budúcej sezóne to bude rovnaké, že budeme opäť vo finále."

Adil Rami, obranca Marseille: "Prvý gól bol rozhodujúci, dovtedy sme im v defenzíve robili problémy. Najdôležitejšie teraz je to, aby sme sa z tohto zápasu poučili a napredovali. Posledný krok pre nás bol príliš náročný, no bojovali sme. Chýbali nám skúsenosti. Proti takémuto tímu by ste sa nemali snažiť hrať futbal, treba nakopávať lopty a následne ich získavať. Ak sa snažíte hrať a stratíte loptu, ste v problémoch."

Lucas Hernández, obranca Atlética: "Som veľmi šťastný a môžem sa len poďakovať fanúšikom, skvelému klubu a skvelým spoluhráčom. Griezmann je jeden z najlepších hráčov na svete."

Antoine Griezmann, útočník Atlética, strelec dvoch gólov: "Som veľmi šťastný. Dlhé roky som pracoval na tom, aby som si mohol užiť takéto okamihy. Pre toto som opustil domov, keď som mal 14 rokov. Budeme oslavovať. Je tu moja rodina. Klobúk dole pred Marseille, skvelým tímom. Neviem, ako opísať moje zakončenie - možno slovom chladnokrvný."

Florian Thauvin, stredopoliar Marseille: "Začali sme naozaj dobre a bolo veľkou škodou, keď sme inkasovali. Chvíľu nám trvalo, kým sme opäť zdvihli hlavy. Je to škoda a veľmi to mrzí. Máme skvelú sezónu a zaslúžili sme si odmenu. Čelili sme výbornému mužstvu, potrebujeme sa z tohto zápasu poučiť."

Online prenos: Olympique Marseille - Atlético Madrid (Európska liga 2017/2018, finále)

Európska liga Finále 2017/2018
16.05.2018 o 20:45
Marseille
0:3
(0:1, 0:2)
90+2 minúta
Ukončený
Atlético Madrid
Prehľad
Góly: 21. Griezmann, 49. Griezmann, 89. Gabi. ŽK: 38. Amavi (OMA), 75. Gustavo (OMA), 78. N'Jie (OMA) – 23. Vrsaljko (ATM), 78. Hernández (ATM). Rozhodca: Björn Kuipers – Sander van Roekel, Erwin Zeinstra – Danny Makkelie, Pol van Boekel (všetci Holandsko) – Szymon Marciniak (Poľsko).
Prenos
Víťazom Európskej ligy UEFA pre sezónu 2017/2018 sa po tretí raz vo svojej histórii stali futbalisti Atlética Madrid. Tí dominantným spôsobom ovládli dnešné finále na štadióne v Lyone, keď Olympique Marseille zdolali jednoznačne 3:0. Los Colchoneros si tak okrem triumfu v druhej najprestížnejšej európskej pohárovej súťaži vybojovali aj účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov pre nasledujúci ročník. Európska liga tak už svojho víťaza pozná, Liga majstrov sa jeho meno dozvie v sobotu 26. mája, keď sa v Kyjeve v súboji o "ušatú" trofej stretnú FC Liverpool s Realom Madrid. Aj tento prestížny duel vám, samozrejme, prinesieme v našom online prenose. Pre túto chvíľu vám už však ďakujem za pozornosť. Lúči sa s vami Jakub Kocourek!
90+2
Koniec zápasu.
90+2
V tomto finálovom stretnutí sa už toho viac nestane, Atlético Madrid môže oslavovať!
90+1
Kostas Mitroglu sa vo vzdušnom súboji s Lucasom Hernándezom previnil nedovoleným zákrokom a lopta tak je prisúdená opäť Atléticu.
90
Tento duel sa bude dohrávať ešte ďalšie dve minúty.
90
changeSymbolický moment na záver riadneho hracieho času. Ihrisko opúšťa Antoine Griezmann, ktorý si dnes svoju úlohu splnil na 100% a na jeho miesto vybieha na svoj posledný zápas v pohárovej Európe legendárny Fernando Torres.
89
goalAtlético dalo gól! Rýchly protiútok Atlética, Diego Costa cez Kokeho poslal loptu na úplne voľného GABIHO, ktorý trafil presne k pravej žrdi Mandandovej brány!
88
changeKrátko pred koncom riadnej hracej doby sledujeme aj druhé striedanie v zostave Atlética, keď z ihriska odchádza Ángel Correa a stredovú formáciu prichádza vystužiť Thomas Partey.
87
Na opačnej strane sa k strele dostal Clinton N'Jie, avšak tomu lopta absolútne nesadla.
86
Atlético Madrid predviedlo vysoké napádanie až na hranici pokutového územia súpera, Saúl Ñíguez síce vypichol loptu Luizovi Gustavovi, zakončenie Madridačanov však z toho nakoniec nebolo.
85
Antoine Griezmann vyzval na center Juanfrana, jeho prihrávku vzduchom na Kokeho či Diega Costu odvrátil na autové vhadzovanie Adil Rami.
84
Marseille sa síce zobudilo k miernemu tlaku v závere, vyzerá to však tak, že Atlético má zatiaľ priebeh zápasu úplne pod kontrolou.
83
Clinton N'Jie roztiahol hru doprava na Bounu Sarra, jeho center sa ešte Madridčanom podarilo odvrátiť, následný projektil Jordana Amavi kryje bezpečne Jan Oblak.
82
Atlético sa pokúsilo reagovať akciou po ľavej strane, Bouna Sarr však loptu tentokrát odvrátil aspoň na autové vhadzovanie pre súpera.
81
81
importantTeraz si však Los Colchoneros poriadne vydýchli! Kostas Mitroglu totiž po centri od Morgana Sansona prehlavičkoval Diega Godína, avšak lopta skončila len na pravej žrdi Oblakovej brány!
80
Do konca riadnej hracej doby zostáva už len posledných desať minút a aj táto štandardná situácia ukázala, že Atlético Madrid sa už nikam neponáhľa a zvyšok stretnutia chce už len kontrolovať.
79
Saúl Ñíguez si teraz síce nerozumel pri prechode do ofenzívy s Gabim, avšak ten okamžite zastavil rodiaci sa protiútok Marseille. Antoine Griezmann síce do pokutového územia neodcentroval, avšak Clinton N'Jie "vyrobil" ďalší učebnicovo zbytočný faul.
78
yellowCardClinton N'Jie na zemi veľmi zbytočne zasiahol ležiaceho Lucasa Hernándeza a keďže ten to svojmu súperovi oplatil, Björn Kuipers vyťahuje obom "kohútom" žltú kartu.
77
Po veľmi dlhom čase si na loptu siahol aj Jan Oblak, ktorý si ale vychutnal center Jordana Amaviho z ľavej strany.
76
Futbalisti Atlética sa však absolútne nikam neponáhľajú a ich fanúšikovia už odpočítavajú každú minútu do konca zápasu, ktorý sa pre ich miláčikov zatiaľ vyvíja veľmi dobre.
75
yellowCardLuiz Gustavo zasiahol lakťom do tváre Gabiho a zo súboja kapitánov tak Brazílčan vyťažil len žltú kartu na svoje konto.
74
changeEšte pred štandardnou situáciou Marseille pripravilo aj svoje posledné striedanie, keď pre dnešok dohral Valère Germain a na jeho miesto vybehol Kostas Mitroglu.
74
Diego Costa sa dostal do kliešťov medzi Adila Ramiho a Bounu Sarra a vypýtal si ďalšiu štandardnú situáciu.
73
Tak na toto nie sme v posledných rokoch zvyknutí. Atlético Madrid drží loptu na polovici svojho súpera a bez najmenšieho náznaku problémov kontroluje vývoj celého finálového stretnutia.
72
Ángel Correa sa cez Jordana Amaviho do pokutového územia nedstal a jeho spoluhráči následne vedomí si dvojgólového náskoku pokojne pustili loptu na ďalší rohový kop.
71
Až v tejto chvíli si Steve Mandanda si pripísal svoj prvý zákrok v zápase, keď nad bránu vytlačil strieľaný center Saúla Ñígueza. Rohový kop Atlética priniesol len postavenie mimo hry v podaní Antoinea Griezmanna.
70
Sám Antoine Griezmann sa postavil k centru z ľavej strany, lopta sa tak krútila od brány, Saúla Ñígueza do hlavičkového zakončenia nepustil Luiz Gustavo.
69
Veľmi dobrú prácu telom proti Luizovi Gustavovi predviedol Antoine Griezmann, ktorý si ukážkovo pred pokutovým územím Marseille doslova vypýtal nedovolený zákrok brazílskeho defenzívneho špecialistu v drese Olympiqueu.
68
Atlético v týchto fázach zápasu necháva hrať s loptou aj svojho súpera, ten však zatiaľ nedokázal vymyslieť nič, čím by jeho defenzívu dokázal výraznejším spôsobom zaskočiť.
67
Centroval Maxime López, zakončiť však nedokázal ani Valère Germain a následne ani Clinton N'Jie, ktorý sa v rozhodujúcej chvíli pošmykol.
66
Center z ľavej strany dokázala defenzíva Atlética zblokovať, ani následná strela Clintona N'Jieho sa k Janovi Oblakovi nedostala.
65
Tak toto nebolo zo strany Juanfrana úplne ideálne riešenie. Namiesto toho, aby center z pravej strany pokojne prenechal Janovi Oblakovi, tak loptu odkopol na rohový kop.
64
Maxime López chcel zakombinovať s Valèreom Germainom, ich myšlienku však prečítal veľmi dobre Gabi a kombináciu dokázal prerušiť.
63
Diego Costa chcel prehodiť loptu na Gabiho, avšak ten si ju v pomerne náročnej pozícii proti Luizovi Gustavovi nespracoval.
62
Saúl Ñíguez vyvážal loptu od vlastného pokutového územia, Morgan Sanson ho zastavil len za cenu nedovoleného zákroku. Zo strany defenzívneho stredopoliara Marseille však išlo o dobrý taktický faul.
61
Marseille sa pokúsil niečo vymyslieť na pravom krídle, Florian Thauvin sa však ďaleko neprebil a Olympique už znova manévruje s loptou až na vlastnej polovici ihriska.
60
Pokračovala aktivita madridského tímu, Lucas Hernández napokon vybojoval pre svoj tím rohový kop. Ten však Koke s Antoineom Griezmannom nezvládli, keď sa pri rozohrávke nakrátko vystavili do ofsajdu.
59
Saúl Ñíguez sa už takmer dostával k odrazenej lopte po štandardnej situácii súpera, nepustil ho k nej striedajúci Clinton N'Jie.
58
Koke sa neprebil do pokutového územia, Luiz Gustavo otočil hru na opačnú stranu, kde Florian Thauvin veľmi nepríjemne zasiahol do nohy Lucasa Hernándeza.
57
Pokračuje pomerne hluchá pasáž stretnutia, keď Atlético manévruje s loptou na polovici súpera, avšak už nemá dôvod sa niekam ponáhľať.
56
Po druhom góle Madridčanov to v týchto chvíľach vyzerá už na úplnú rezingáciu v podaní hráčov Olympiqueu Marseille. Los Colchoneros absolútne kontrolujú hru a súperovi loptu takmer nepožičiava.
55
changeRudi Garcia pripravil už svoje druhé striedanie. Z ihriska sťahuje krídelníka Lucasa Ocamposa a na jeho miesto posiela Clintona N'Jieho.
54
Na oapčnej strane sa snažil Bouna Sarr vypýtať si faul od Diega Godína, avšak Björn Kuipers mu na túto jeho hereckú etudu neskočil.
53
53
importantĎalší rohový kop z pravej strany už priniesol obrovskú príležitosť pre Atlético, keď sa k hlavičke cez Adila Ramiho na prednej žrdi pretlačil Diego Godín.
52
Po následnej štadnardnej situácii pálil opäť Antoine Griezmann, avšak trafil len Luiza Gustava, ktorý loptu tečoval opäť len mimo brány.
51
Adil Rami tentokrát nepustil do nebezpečného zakončenia Diega Costu, avšak loptu poslal len na ďalší rohový kop v prospech Atlética Madrid.
50
Po päťdesiatich minútach hry tak spravilo Atlético mimoriadne dôležitý druhý krok k ďalšiemu zisku trofeje pre víťaza Európskej ligy UEFA. Pre Marseille, ktoré je doposiaľ v ofenzíve takmer bezzubé, bude mimoriadne náročné streliť vo zvyšnom priebehu stretnutia aspoň dva góly.
49
49
goalAtlético dalo gól! Atlético Madrid odskakuje na rozdiel dvoch gólov. Los Colchoneros potiahli akciu po pravej strane, Koke vyslal do pokutového územia ANTOINEA GRIEZMANNA, ktorý jemným oblúčikom prehodil Stevea Mandandu!
48
Veľmi peknú individuálnu akciu predviedol Ángel Correa, ktorý sa obtočil okolo Adila Ramiho, namieril si to smer brána, avšak v poslednej chvíli ho zastavil Bouna Sarr.
47
Atlético začalo v druhej polovici stretnutia aktívne, v Lyone sa však husto rozpršalo, a tak sa dá očakávať, že v najbližších 45 minútach žiadnu veľkú futbalovú krásu neuvidíme.
46
changeDo druhého polčasu spravil Diego Simeone logickú zmenu, keď z ihriska stiahol Šimeho Vrsaljka, ktorý mal na konte žltú kartu a na jeho miesto poslal skúseného obrancu Juanfrana.
46
Začal sa druhý polčas.
Prvý polčas finálového duelu tohto ročníka Európskej ligy UEFA mal očakávaný priebeh. Miernu územnú prevahu síce mali síce futbalisti Olympique Marseille, avšak Atlético Madrid si na svoju príležitosť skúsene počkalo a využilo hneď prvú chybu svojho súpera. V 21. minúte sa po nedorozumení v rozohrávke Olympiqueu lopta dostala k Antoineovi Griezmannovi, ktorý sa už sám pred Steveom Mandandom nemohol mýliť. Aby toho na zverencov Rudiho Garciu nebolo málo, po polhodine hry musel pre nedoliečené svalové zranenie odstúpiť Dimitri Payet. Tak uvidíme, či sa Marseille ešte podarí zaskočiť favorita tohto stretnutia, ktorý dnes zatiaľ opäť ukazuje takticky mimoriadne vyzretý výkon.
45+2
Prvý polčas sa skončil.
45+1
Počas pridaných šesťdesiatich sekúnd sa však nič výrazné nestalo, Florian Thauvin sa dokázal zodvihnúť z hracej plochy a polčasovú prestávku rozhodne využije na došetrenie si svojho zranenia.
45+1
Medzitým sa dozvedáme, že v prvom polčase finálového duelu sa nadstavuje ešte jedna minúta.
45
Diego Godín odvrátil loptu z vlastného pokutového územia a následne sa k zemi po kontakte s Lucasom Hernándezom zrútil Florian Thauvin.
44
Antoine Griezmann sa pokúšal prestrčiť kolmicou loptu do pokutového územia na Diega Costu, toho však mal dobre pokrytého Bouna Sarr.
43
Björn Kuipers teraz ukázal veľký prehľad na ihrisku, keď odpískal nedovolený zákrok Luiza Gustava na Diega Costu, ktorý sa však odohral úplne v iných miestach, ako bolo aktuálne ťažisko hry.
42
Zaujímavú individuálnu akciu po prihrávke Morgana Sansona teraz predviedol Lucas Ocampos, ktorého však zastavil v pokutovom území dobre postgavený José Giménez.
41
Ďalšia chybička v defenzíve Marseille, keď Luiz Gustavo pri defenzívnom zákroku proti Ángelovi Correovi len nakopol loptu do súpera, tá napokon skončila vedľa brány Stevea Mandandu.
40
Olympique sa vydal do protiútoku po pravej strane, Bounna Sarr to však s razanciou svojho centra prehnal a ten prešiel celou šírkou ihriska bez akéhokoľvek povšimnutia.
39
Koke aj túto štandardnú situáciu zahrával smerom na Diega Godína, no uruguajský stopér aj tentokrát mieri svojou hlavičkou vysoko nad bránu Stevea Mandandu.
38
yellowCardJordan Amavi predviedol už snáď tretí nedovolený zákrok v prvom polčase a Björn Kuipers mu to v tejto chvíli už všetko spočítal, a tak mu udeľuje žltú kartu.
37
Ángel Coreea sa teraz zvíja od bolesti potom, čo ho vo vzduchu do jeho pravej nohy nakopol obranca Jordan Amavi. Všetko sa však deje ešte na polovici ihriska.
36
Túto ofenzívnu štandardnú situáciu však Madridčania nezvládli, keď po centri do pokutového územia sa v ofsajdovej pozícii púšťal do hlavičkového zakončenia Diego Godín.
35
Na ihrisku teraz trochu vzbĺkli emócie, keď Morgan Sanson pri pokuse o pressing stiahol k zemi Gabiho a Björn Kuipers píska v prospech španielskeho celku.
34
Maxime López sa chcel hneď zapojiť do ofenzívnej akcie svojho tímu, na pravom krídle však nabral takú rýchlosť, že nedokázal ubrzdiť na ihrisku a zastavil ho až reklamný banner.
33
Pokračujeme ďalej v zápase a Olympique Marseille si vypracoval krátko za polovicou ihriska štandardnú situáciu, ktorú však v defenzíve futbalisti Atlética bez problémov zvládli.
32
changeDimitri Payet odchádza so slzami v očiach z ihriska a svoje miesto prepúšťa mladučkému Maximeovi Lópezovi.
31
Tak toto je veľká smola pre Olympique Marseille. Dimitri Payet sa v bolestiach zrútil k zemi a kvôli svalovému zraneniu nebude môcť pokračovať v tomto mimoriadne prestížnom zápase.
30
Dimitri Payet mohol teraz len nespkojne pokrútiť hlavou, proti početnej presile súperov však nemal ani najmenšiu šancu.
29
Los Colchoneros znova kombinujú na polovici súpera, tentokrát však medzeru v defenzíve Marseille nenašli a o loptu prichádzajú.
28
Opäť sme sledovali sériu hlavičkových súbojov v strede poľa, z ktorej sa Marseille snažilo vymyslieť ofenzívnu akciu, Lucas Ocampos však loptu na Dimitriho Payeta nedostal.
27
Jan Oblak je dnes vo vzduchu zatiaľ stopercentný, keď tentokrát stiahol do svojich rúk nakopávanú loptu od Floriana Thauvina pred útočníkom Germainom.
26
Zo štandardnej situácie Atlético však nič vymyslieť nemohlo, keďže zaznel hvizd hlavného rozhodcu, ktorý tam videl previnenie proti pravidlám v podaní Madridčanov.
25
Saúl Ñíguez sa prebíjal po pravej strane, rýchleho Španiela tentokrát nestíhal Morgan Sanson, a tak jeho aktivitu prerušil nedovoleným zákrokom.
24
Po následnej štandardnej situácii vznikol menší vzruch pred Janom Oblakom, no Lucas Ocampos zahlavičkoval loptu len na hornú sieť.
23
yellowCardBjörn Kuipers vyťahuje prvú žltú kartu zápasu a vidí ju Šime Vrsaljko, ktorý namiesto toho, aby zviedol šprintérsky súboj s Lucasom Ocamposom, tak ho radšej stiahol k zemi.
22
Máme za sebou prvú štvrtinu riadnej hracej doby a zápas dostal konečne dôležitý náboj, keď po zdanlivej ofenzívnej aktivite Marseille sa napokon do vedenia dostal celok z Madridu.
21
21
goalAtlético dalo gól! Obrovská chyba v rozohrávke Olympiqueu Marseille, keď André Zambo Anguissa nepochopiteľne nespracoval jednoduchú prihrávku od vlastného brankára Stevea Mandandu, k lopte sa dostal ANTOINE GRIEZMANN, a ten sa už zoči-voči brankárovi súpera nemohol mýliť!
20
Florian Thauvin na pravom krídle zakombinoval so zatiaľ veľmi aktívnym Bounom Sarrom a následne poslal center do poktuového územia, ktorý mal nájsť Lucasa Ocamposa, avšak skončil len v rukách Jana Oblaka.
19
Marseille opäť pomerne rýchlo prešlo do ofenzívy, akcia Francúzov sa však skončila nevydarenou strelou Dimitriho Payeta do stredu brány, s ktorou nemal Jan Obalk žiaden problém.
18
Saúl Ñíguez sa teraz najskôr na ľavom krídle neprebil cez Florian Thauvina a následne ho v pokuse o opätovný zisk lopty stiahol k zemi, za čo sa mu následne športovo ospravedlnil.
17
Marseille zatiaľ predvádza mimoriadne dobrý taktický výkon najmä v defenzíve, keď sa hráčom francúzskeho celku darí blokovať zdanlivo nebezpečné prienikové prihrávky smerujúce najmä na Diega Costu.
16
Na opačnej strane predviedol dobrú defenzívnu robotu Lucas Hernández, ktorý od lopty odstavil Bounnu Sarra. Ten sa už chystal poslať do pokutového územia Atlética ďalší center.
15
O pár sekúnd však už registrujeme strelecký pokus na strane Atlética, keď sa do odrazenej lopty po autovom vhadzovaní Šimeho Vrsaljka oprel Koke, mieril však z voleja len veľmi nepresne.
14
Napokon zostal gólman Olympiqueu bez práce, keď Koke našiel svojim centom len Andrého Zamba Anguissu.
13
André Zambo Anguissa to teaz na ľavej strane defenzívy prehnal s aktivitou v súboji s Kokem, a tak si bude musieť teraz dať Steve Mandanda pozor na center do svojho pokutového územia.
12
Lucas Ocampos sa do pokutového územia individuálne neprebil, a tak vrátil loptu pod seba na Bounu Sarra, ktorého strela ale išla len vedľa brány Jana Oblaka.
11
Po nepresnej kombinácii hráčov Atlética sa znova k lopte dostali futbalisti Marseille a tí sa teraz snažia vymyslieť niečo, čím by prekvapili sformovanú defenzívu Atlética.
10
Máme za sebou prvých desať minút finálového stretnutia, no a musíme konštatovať, že do týchto chvíľ vidíme väčšiu aktivitu na kopačkách hráčov Olympique Marseille, ktorí si už dokázali vypracovať aj dve strelecké príležitosti.
9
Bjön Kuipers si robí poriadok hneď od úvodu stretnutia. Diego Costa zasiahol vo vzdušnom súboji lakťom Adila Ramiho a hlavný arbiter už španielskemu reprezentantovi dôrazne dohovára.
8
O loptu však Altético prišlo a Ángel Correa musel na pravej strane nedovolene zastaviť Jordana Amaviho, ktorý sa už rozbiehol popri postrannej čiare.
7
Los Colchoneros po dvoch príležitostiach súpera hru upokojujú a snažia sa znova postupnou kombináciou dostať súpera pod tlak na jeho vlastnej polovici.
6
Úvodnú nakopávanú loptu ešte Madridčania dokázali odvrátiť, avšak len k Adilovi Ramimu, ktorý svojou prízemnou strelou míňa ľavú žrď brány Atlética.
5
Francúzsky celok táto príležitosť naštartovala a Bouna Sarr vybojoval na pravom krídle cez Kokeho štandardnú situáciu. Uvidíme center do pokutového územia.
4
4
importantMarseille sa vydalo do protiútoku, Dimitri Payet vyviezol loptu až pred pokutové územie Atlética Madrid, krásnou kolmicou vyzval na zakončenie Valèrea Germaina, no ten v jasnej príležitosti netriafa bránu Jana Oblaka!
3
Atlético sa pustilo do svojho prvej postupnej ofenzívnej kombinácie, po autovom vhadzovaní Šimeho Vrsaljka až do pokutového územia však loptu do bezpečnia odkopol Luiz Gustavo.
2
Zatiaľ sledujeme len futbal plný osobných súbojov v strede poľa. Narušiť sa to pokúsil Diego Godín, ktorého dlhú loptu do pokutového územia si však postrážil Steve Mandanda pred Diegom Costom.
1
Björn Kuipers fúkol do píšťalky a stretnutie sa začalo. No a odštartovali sme veľmi netradične. Dimitri Payet totiž loptu okamžite odkopol do autu na polovicu Atlética a jeho spoluhráči sa stiahli na vlastnú polovicu.
1
Stretnutie sa práve začalo.
Ešte pred začiatkom stretnutia sme sledovali vystúpenie dvojice francúzskych DJov, ktorá si hovorí Offenbach. Následne Eric Abidal priniesol na plochu lyonského štadióna trofej, o ktorú sa dnes bude dnes bojovať – trofej pre víťaza Európskej ligy UEFA. Zápas sa začne s oneskorením o niekoľko desiatok sekúnd, oba tímy sú však už takmer pripravené. Tak si tento duel poďme spoločne vychutnať!
Úvodné zostavy:

Olympique Marseille: Mandanda – B. Sarr, Rami, Gustavo, Amavi – Anguissa, M. Sanson – Thauvin, Payet (C), Ocampos – Germain.
Náhradníci: Pelé – Sakaj, Kamara, Rolando, Mitroglu, N'Jie, Maxime López.

Atlético Madrid: Oblak – Vrsaljko, J. Giménez, Godín, Hernández – Á. Correa, Saúl Ñíguez, Gabi (C), Koke – D. Costa, Griezmann.
Náhradníci: Werner – Luís, Partey, F. Torres, Savić, Juanfran, Gameiro.

Rozhodca: Björn Kuipers – Sander van Roekel, Erwin Zeinstra – Danny Makkelie, Pol van Boekel (všetci Holandsko) – Szymon Marciniak (Poľsko).

Vážení fanúšikovia!

Európska futbalová klubová sezóna má pred sebou posledné dva vrcholy. Ten prvý už dnes, keď sa vo finále Európskej ligy UEFA na štadióne vo francúzskom Lyone stretnú Olympique Marseille a Atlético Madrid. Stretnutie sa začína o 20:45.

OLYMPIQUE MARSEILLE

Olympique Marseille je tak trochu prekvapivým účastníkom finálového súboja o druhú najprestížnejšiu európsku pohárovú trofej, avšak treba povedať, že zaslúženým. V základnej skupine sa síce francúzsky celok trochu natrápil, keď postupové druhé miesto udržal pred tureckým Konyasporom len o dva body. Celkovo ich v konkurencii spomínaného tureckého tímu, RedBullu Salzburg a portugalského Guimaraes nazbieralo v šiestich zápasoch osem, keď zaznamenalo vyrovnanú bilanciu dvoch víťazstiev, remíz aj prehier. Zverenci trénera Rudiho Garciu neohurovali žiadnym ofenzívnym futbalom, veď strelili v skupine len štyri góly. Keďže však rovnaký počet aj inkasovali, na vytúžený postup do šestnásťfinále im to stačilo. V play-off to už bolo zo strany Olympiqueu úplne o niečom inom. Hneď v úvodnom domácom zápase šestnásťfinále proti portugalskej Brage zvíťazili 3:0 a spravili rozhodujúci krok medzi najlepšiu šestnástku súťaže. V odvete vonku si tak mohli dovoliť aj prehru 1:0. Osemfinálovým súperom Marseille bol Athletic Bilbao. Tento dvojzápas zvládol francúzsky tím opäť s prehľadom s celkovým skóre 5:2. Vo štvrťfinále predviedol Olympique s nemeckým RB Lipskom parádne predstavenie najmä v odvete. V prvom zápase na vlastnej pôde triumfovalo Lipsko tesne 1:0. V nádhernej prestrelke v odvete na Stade Vélodrome nemecký tím ešte po hodine hry držal postupový výsledok, keď prehrával 2:3, potom však za Marseille najskôr vyrovnal Dimitri Payet a vo štvrtej minúte nadstaveného času rozhodol o postupe francúzskeho celku japonský obranca Hiroki Sakai. To však ešte nebolo nič proti tomu, akú drámu si zverenci Rudiho Garciu pripravili pre svojich fanúšikov v semifinále proti RedBullu Salzburg. Úvodný zápas doma bez väčších ťažkostí zvládli výsledkom 2:0. Rovnakým rozdielom však zvíťazil v riadnom hracom čase aj rakúsky tím, a tak o postupujúcom muselo rozhodnúť predĺženie. V ňom sa stal hrdinom Olympiqueu striedajúci stopér Rolando, ktorý zaznamenal postupový gól v 116. minúte. Komplikáciou pre trénera Rudiho Garciu je absencia jedného z lídrov defenzívy. Reprezentačný obranca Adil Rami sa totiž práve v semifinálovej odvete vykartoval a svojmu tímu v dnešnom súboji o významnú trofej nepomôže. Navyše, chýbať by mal aj spomínaný strelec postupového gólu Rolando, a tak je otázne, v akom zložení nastúpi defenzíva Marseille na tento zápas. Otázny je aj štart gréckeho kanoniera Konstantinosa Mitrogloua. Motivácia hráčov Olympiqueu je o to väčšia, že ani pred posledným ligovým kolom sa nenachádzajú na priečkach zaručujúcich účasť v predkole Ligy majstrov, keď na tretí Lyon strácajú jeden bod. Triumfom v Európskej lige UEFA by si však miesto medzi 32 najlepšími tímami pre budúcu sezónu Európy vybojovali.

ATLÉTICO MADRID

Atlético je dvojnásobným víťazom Európskej ligy, a tak má s finálovými duelmi z posledných rokov predsa len o niečo väčšie skúsenosti ako jeho súper. Madridčania začali púť pohárovou Európou tento rok v Lige majstrov, kde sa mu však príliš nedarilo. V pomerne náročnej konkurencii AS Rím, Chelsea FC a Karabachu získali napokon len sedem bodov za jedno víťazstvo a štyri remízy a z tretieho miesta tak putovali „o súťaž nižšie“ – do šestnásťfinále Európskej ligy UEFA. V ňom narazili na dánsku FC Kodaň a základy svojho postupu položili už v prvom stretnutí na pôde súpera, kde sa mu podarilo zvíťaziť vysoko 4:1. V odvete na domácej pôde už postup len potvrdili triumfom 1:0. Osemfinálovým súperom Los Colchoneros bol ruský Lokomotiv Moskva a ani tu nenechal španielsky celok nič na náhodu, keď zvíťazil najskôr 3:0 doma a následne 5:1 v Rusku. Vo štvrťfinále utrpeli zverenci Diega Simeoneho svoju jedinú prehru vo vyraďovacej časti, keď po domácom víťazstve 2:0 prehrali v odvete na štadióne Sportingu Lisabon 1:0. Semifinálový šláger proti londýnskemu Arsenalu ponúkol poriadnu zápletku. Už v 10. minúte zápasu v Londýne sa nechal vylúčiť Šime Vrsaljko a navyše, na tribúnu bol vykázaný aj kouč Atlética Diego Simeone. Kanonieri mali vo zvyšnom priebehu stretnutia obrovskú prevahu, ktorú však na viac ako na jeden gól využiť nedokázali. Keď už to vyzeralo, že Arsenal hru kontroluje, prišla chyba v defenzíve, ktorú dokázal na strelenie mimoriadne dôležitého vyrovnávacieho gólu využiť Antoine Griezmann. V odvete na Wanda Metropoliatano už boli Madridčania lepším tímom, čo napokon pretavili aj do postupového presného zásahu, o ktorý sa postaral Diego Costa. Atlético sa však bude musieť dnes zaobísť bez svojho temperamentného kouča Diega Simeoneho, ktorý si naďalej odpykáva trest na vyčíňanie v prvom semifinálovom dueli. Na ihrisku je otázny štart v prípade krídelníka Vitola, ako aj obrancu Josého Gimenéza. Atlético obsadí v domácej La Lige s najväčšou pravdepodobnosťou druhé miesto, a tak má účasť v Lige majstrov už zaručenú, napriek tomu mu však motivácia vo finálovom dueli rozhodne chýbať nebude.

Hlavným rozhodcom finálového duelu Európskej ligy UEFA bude Björn Kuipers, ktorému budú pomáhať na čiarach Sander van Roekel a Erwin Zeinstra. Bránkovými rozhodcami budú Danny Makkelie a Pol van Boekel. No a štvrtým arbitrom bude Poliak Szymon Marciniak. Björn Kuipers je už skúseným holandským rozhodcom, ktorý pískal okrem iného finále Európskej ligy UEFA v roku 2013, v ktorom sa v Amsterdam Arene tešila z víťazstva londýnska Chelsea po triumfe nad Benficou Lisabon. O rok neskôr rozhodoval Kuipers aj finálový súboj Ligy majstrov, keď práve Atlético v poslednej chvíli stratilo historický triumf a napokon podľahlo na Estádio da Luz v Lisabone svojmu mestskému rivalovi Realu 4:1 po predĺžení.

Čo sa týka vzájomných stretnutí finálových súperov, v novodobej histórii sme našli len dva. Oba sa odohrali v rámci skupinovej fázy Ligy majstrov v roku 2008. Úspešnejšie z nich vyšlo Atlético, ktoré najskôr doma zvíťazilo 2:1 a potom získalo jeden bod aj na francúzskej pôde, kde uhralo bezgólovú remízu.

V Lyone nás dnes čaká veľké vyvrcholenie druhej najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže, tak si to rozhodne nenechajte ujsť.
Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 20:45.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Atlético vyhralo Európsku ligu, jeho hrdinom vo finále bol Griezmann