Číňania zoberú futbalistom milióny. Doplatí na to aj Hamšík

Marek Hamšík.
Marek Hamšík. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|15. dec 2020 o 15:30

Liga zavádza platový strop pre legionárov.

BRATISLAVA. Nie je to žiadnym tajomstvom. Do Číny si chodia najlepší futbalisti na záver kariéry privyrobiť.

„Ponukám z Číny sa nevyrovná žiadny klub v Európe. Nehovorím o ponuke medzi klubmi, ale o podmienkach pre hráča. Vo vyspelej Európe to nefunguje tak ako v Číne," vysvetľoval v rozhovore pre SME vo februári 2019 otec Mareka Hamšíka Richard.

Líder slovenskej reprezentácie vtedy prestúpil z Neapola do čínskeho tímu PFC Ta-lien. Podpísal trojročný kontrakt s ročným príjmom približne 9 miliónov eur. Lenže tomu je zrejme koniec.

Niektorí prídu aj o 80 percent príjmu

Hamšík síce môže v klube naďalej pôsobiť, ale musel by súhlasiť so skresaním príjmu na jednu tretinu. Najvyššia čínska futbalová súťaž zavádza platový strop.

Bez ohľadu na veľkosť klubu alebo meno hráča, budeme tieto pravidlá prísne sledovať.


Čen Chujuan, šéf čínskej Super League

Pre zahraničných hráčov bude maximálny príjem 3 milióny eur ročne. Domáci futbalisti môžu za rok najviac zarobiť 5 miliónov juanov (približne 628-tisíc eur).

Tento krok môže viesť k hromadnému odchodu zahraničných hviezd z Číny.

Napríklad Brazílčan Oscar zarába v Šanghaji bezmála 21 miliónov eur ročne. Podobne sú na tom aj Cedric Bakambu (19,5 mil. eur), Hulk (14 mil. eur) či Graziano Pelle (15 mil. eur).

Otázne je, či Hamšík ostane pôsobiť v Číne ešte jednu sezónu, alebo zmení pôsobisko.

Viac priestoru pre domácich hráčov

Mužstvám, ktoré by nové limity porušili, hrozí strata bodov a futbalisti, ktorí budú mať vyšší príjem, budú mať zákaz hrať v zápasoch najvyššej súťaže.

„Bez ohľadu na veľkosť klubu alebo meno hráča, budeme tieto pravidlá prísne sledovať,“ vyhlásil šéf čínskej Super League Čen Chujuan.

Liga sa týmto spôsobom pokúša vytvoriť lepšie podmienky na výchovu domácich futbalistov.

Výdavky čínskych klubov sú 10-násobne vyššie ako klubov v kórejskej lige a trojnásobne vyššie ako v Japonsku. „Pritom náš národný tím za týmito krajinami zaostáva,“ uviedol Chujuan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Číňania zoberú futbalistom milióny. Doplatí na to aj Hamšík