Líder doplatil na chyby v závere. Odermatt získal na MS druhé zlato

Marco Odermatt vyhral obrovský slalom na MS v zjazdovom lyžovaní 2023.
Marco Odermatt vyhral obrovský slalom na MS v zjazdovom lyžovaní 2023. (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA|17. feb 2023 o 14:35 (aktualizované 17. feb 2023 o 15:00)

Švajčiari sa v obrovskom slalome tešia zo zlata aj striebra.

MS v zjazdovom lyžovaní 2023

Obrovský slalom - muži:

1.

Marco Odermatt

Švajčiarsko

2:34,08 min

2.

Loic Meillard

Švajčiarsko

+ 0,32 s

3.

Marco Schwarz

Rakúsko

+ 0,40 s

4.

Stefan Brennsteiner

Rakúsko

+ 0,76 s

5.

Henrik Kristoffersen

Nórsko

+ 0,96 s

6.

Žan Kranjec

Slovinsko

+ 1,34 s

33.

Martin Hyška

Slovensko

+ 12,02 s

36.

Teo Žampa

Slovensko

+ 13,88 s


Adam Žampa

Slovensko

nenastúpil v 2. kole

COURCHEVEL/MÉRIBEL. Marco Odermatt získal zlatú medailu v obrovskom slalome na MS v zjazdovom lyžovaní 2023 vo francúzskych strediskách Courchevel a Méribel.

V piatkovej súťaži zvíťazil s náskokom 32 stotín sekundy pred krajanom Loicom Meillardom a po triumfe v zjazde získal na svetovom šampionáte vo francúzskom Courchevel/Meribel druhé zlato.

Bronz vybojoval Rakúšan Marco Schwarz (+ 0,40 s), ktorý neudržal vedenie po prvom kole. Spočiatku síce svoj náskok zvyšoval, ale doplatil na chyby v spodnej časti trate.

"Je to úžasné. Prišlo sem množstvo švajčiarskych fanúšikov, moja rodina, blízki, ktorí ma hnali do cieľa. Cítil som ich podporu, za čo im ďakujem. Podarilo sa mi vybojovať druhú medailu v Courcheveli. Dnes som však nečakal víťazstvo, lebo Marco išiel prvé kolo skvele," povedal Odermatt v cieli v rozhovore pre FIS.

Švajčiar je úradujúci olympijský víťaz v tejto disciplíne, suverénny líder celkového hodnotenia "obráku" vo Svetovom pohári aj celého seriálu.

VIDEO: Marco Odermatt a jeho zlatá jazda v obrovskom slalome

V druhom kole zaútočil zo štvrtej priečky Meillard a najlepšou druhou jazdou si napokon vybojoval pódium. Priebežne tretí Slovinec Žan Kranjec sa dopustil viacerých zaváhaní a prepadol sa až na šieste miesto (+ 1,34 s).

Odermatt si dal pozor na kritické pasáže, výborne zvládol strminu, dostal sa do čela a hodil rukavicu Schwarzovi. Ten v strednej časti urobil niekoľko chýb, jednu výraznú a vo finiši stratil dve priečky.

Slovenskému reprezentantovi Adamovi Žampovi prvá jazda nevyšla. So štartovým číslom 25 sa zaradil na predbežnú 23. priečku (+ 5,65 s), keď v druhej polovici stratil kontakt s líniou a viacero oblúkov robil hlboko pod bránami.

Napokon klesol na 36. pozíciu, teda mimo výhody nízkeho štartového čísla v 2. kole. V ňom sa napokon rozhodol aj pre pretrvávajúcu chorobu neštartovať.

Jeho mladší brat Teo s číslom 49 obsadil celkovo 36. miesto (+ 13,88 s). S číslom 61 šiel ďalší Slovák Martin Hyška, ktorý obsadil 33. pozíciu (+ 12,02 s).

Slovenský lyžiar Teo Žampa počas obrovského slalomu na MS 2023.
Slovenský lyžiar Teo Žampa počas obrovského slalomu na MS 2023. (Autor: TASR)

„Hlavne moja prvá jazda bola dobrá. Druhá bola viac na istotu, aby som došiel do cieľa. Podarilo sa mi skončiť na 36. mieste, takže som veľmi rád.

Strata na víťaza je vysoká, trošku som z nej sklamaný. Myslel som si, že by som mohol byť aj v Top 30. Je to však pre mňa motivácia, aby som robil veci ešte lepšie,“ povedal Teo Žampa pri mikrofóne JOJ Šport.

„Pre mňa to je výsledok, ktorý si vážim najviac,“ poznamenal Martin Hyška.

Na otázku, či je to pre neho motivácia do ďalšej kariéry, zvlášť po nedávnom zranení, odvetil: „Nerád by som na to odpovedal. Uvidíme, čo bude.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Líder doplatil na chyby v závere. Odermatt získal na MS druhé zlato