Mal informovať o termíne doingových kontrol. Šéf kenských atlétov opustil dedinu

TASR|7. aug 2016 o 12:55

V rozhovore nahranom skrytou kamerou prezradil, že vie o termíne dvanásť hodín vopred.

RIO DE JANEIRO. Do hľadáčika antidopingových vyšetrovateľov sa počas OH 2016 dostal šéf kenskej atletiky Michael Rotich, ktorý už opustil svoju izbu v olympijskej dedine.

"Zareagovali sme hneď a stiahli sme ho. Teraz sa bude vyšetrovať, akú úlohu hrá," cituje agentúra dpa slová hovorcu národného atletického zväzu Evansa Bosireho.

Informoval o kontrolách

Rotich podľa reportáže televíznej stanice ARD športovcov za úplatok informoval o termíne dopingových kontrol.

V rozhovore nahranom skrytou kamerou prezradil, že vie o termíne dvanásť hodín vopred. Na otázku, či by tieto informácie poskytoval ďalej po dobu troch mesiacov za paušál 9000 libier odpovedal: "Povedzme za 10.000 libier."

"Nemôžeme trpieť, aby niekto s takýmto charakterom manažoval náš tím a zamiesť to pod koberec," dodal Bosire. Rozhodnutie o tom, že Roticha pošlú domov padlo v spolupráci s národným olympijským výborom.

Musela prijať antidopingový zákon

V súčasnosti čelia vyšetrovaniu traja kenskí funkcionári: bývalý člen rady Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) David Okeyo, bývalý prezident národného zväzu Isaiah Kiplagat a bývalý pokladník Joseph Kinyua.

"Takéto obvinenia by stačili na vyšetrovanie krajiny," povedal Richard Pound, predseda nezávislej komisie Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), ktorá vyšetrovala systematický doping v Rusku.

Keňa iba v blízkej minulosti prijala na nátlak WADA antidopingový zákon a vyhla sa tak vylúčeniu z OH 2016. Pred dvoma dňami ju agentúra vyškrtla zo zoznamu krajín, ktoré nespĺňajú antidopingový kódex.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Mal informovať o termíne doingových kontrol. Šéf kenských atlétov opustil dedinu