Slovenskí tenisti sú tento rok bez titulu, neuspela ani Rybáriková

Magdaléna Rybáriková.
Magdaléna Rybáriková. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|15. okt 2017 o 17:15

Slovenka titul v Linzi nezískala. Jej štart na WTA Elite Trophy však vyzerá nádejne. Do konca roka môže byť navyše národnou jednotkou.

LINZ, BRATISLAVA. Žiadny slovenský tenista v tomto roku ešte nezískal titul na hlavnom profesionálnom okruhu (ATP, WTA). Po viacerých úspešných sezónach je to v slovenskom tenise nezvyčajné.

Blízko k úspechu bola Magdaléna Rybáriková na turnaji v rakúskom Linzi. Ako nasadená jednotka postúpila až do finále, a to bez väčších problémov. V boji o titul však nestačila na Češku Barboru Strýcovú.

Senzačný úder jej nepomohol

V prvom sete dokázala súperke ešte klásť prekážky a viaceré výmeny mali napätie. V druhom sete však výraznejšie zaostávala. So Strýcovou prehrala 4:6, 1:6.

Pre Rybárikovú to bolo prvé finále na turnaji WTA po troch rokoch.

Na kurte mala trochu problémy s pohybom. Na zápas nastúpila s obviazaným pravým stehnom. Nedávno priznala, že od senzačného úspechu na Wimbledone, kde postúpila do semifinále, máva bolesti nohy a postupne sa zhoršujú.

Rybáriková však ešte v prvom sete predviedla aj fantastický úder, keď loptičku dokázala udrieť s rukou otočenou poza chrbát, vzápätí sa jej podarilo dobehnúť krížny úder súperky. Výmenu získala, následne však prišla o podanie.

"Bára hrala vo finále skvelo a zaslúžene zvíťazila. Sme dobré kamarátky. Verím, že o rok postúpim v Linzi opäť do finále a že v ňom uspejem," uviedla Rybáriková v prvej pozápasovej reakcii.

"Obe sme sa trápili so zraneniami, ja som to pociťovala viac. V semifinále proti Golubicovej som si natiahla slabiny. Mrzí ma, že vo finále som nemohla dať do toho všetko. Celkovo však hodnotím turnaj pozitívne. Tento pomalý povrch mi absolútne nesedí, preto ma prekvapilo, že som sa dostala tak ďaleko," uviedla neskôr pre agentúru TASR.

Malé MS by boli bonusom

Napriek prehre je to jej najúspešnejšia sezóna. V rebríčku WTA sa posunie na 26. miesto a po ôsmich rokoch má šancu zahrať si na malých majstrovstvách sveta WTA.

Na turnaj WTA Elite Trophy v Ču-chaj (31. októbra - 5. novembra) postúpia tenistky na 9. až 19. mieste v rebríčku Race. Rybáriková je aktuálne na 20. mieste. Budúci týždeň sa má predstaviť na turnaji v Moskve, v prvom kole by mala vyzvať domácu Mariu Šarapovovú.

Jej šance na účasť v Ču-chaji sú však sľubné, keďže nie všetky hráčky majú v pláne využiť právo štartu.

„Bol by to pre mňa pekný bonus. Ak by som sa tam aj nedostala, nezmení to nič na tom, že táto sezóna je najlepšia v mojej kariére. Pre mňa je to stále neuveriteľné. Po 7-mesačnej pauze som vôbec nečakala, že sa tento rok dostanem do Top 30,“ vravela pre denník Šport.

Rybáriková má navyše šancu stať sa slovenskou tenisovou jednotkou do konca roka, kedže Dominika Cibulková predčasne ukončila sezónu.

Momentálne síce ešte je tesne za prvou desiatkou, príde však o body, ktoré vlani získala na šampionáte WTA či na turnaji v Moskve. Naopak, Rybáriková sa z 26. miesta môže len posunúť vyššie, keďže pred rokom nehrala.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Slovenskí tenisti sú tento rok bez titulu, neuspela ani Rybáriková