Strelca obliali pivom, na trávniku pristála svetlica. Anglická tlač píše o rasistoch

Momentka zo zápasu Maďarsko - Anglicko.
Momentka zo zápasu Maďarsko - Anglicko. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|3. sep 2021 o 11:30

Maďarsko podľahlo Anglicku vysoko 0:4.

BUDAPEŠŤ. Ak by maďarská futbalová reprezentácia postúpila zo „skupiny smrti“ na európskom šampionáte, v osemfinále by hrala s Anglickom.

Nebolo to nereálne: Maďarov od toho delilo šesť minút. Práve toľko času pred koncom totiž Nemci vyrovnali v poslednom kole skupinovej fázy a s odretými ušami napokon prešli medzi najlepších šestnásť tímov.

Maďari v Lige národov a neskôr na EURO ukázali, že vedia hrať proti najlepším mužstvám kontinentu.

A v ďalšom stretnutí tak či tak hrali proti Anglicku – v kvalifikácii na majstrovstvá sveta. Na zápas Angličania prichádzali už ako vicemajstri Európy.

Zápas storočia

Pred úvodným hvizdom ich vítala v Puskásovej Aréne obrovská choreografia pripomínajúca skóre „zápasu storočia“ 6:3.

Tento zápas a jeho výsledok pozná každý maďarský fanúšik. Vznikol o ňom dokonca aj hit na melódiu známej ľudovej piesne z čias uhorskej revolúcie. Jej refrén znie: „4:2 v polčase, na konci 6:3“.

Zápas sa hral 25. novembra 1953 vo Wembley. Anglicko sa pýšilo 90-ročnou domácou neporaziteľnosťou s mužstvami z európskeho kontinentu (teda nie z Britských ostrovov).

Slávny Aranycsapat (Zlaté mužstvo) na čele s Ferencom Puskásom, Nándorom Hidegkutim či Gyulom Grosicsom však hrdý Albión zaskočil.

Anglickí hráči si nevedeli rady s moderným futbalom v predvedení Maďarov, najväčšie problémy im robil Hidegkuti, ktorý hral akoby na poste voľného podhrotového hráča. V tom čase to bola absolútna taktická novinka.

Zápas vošiel do histórie futbalových dejín a pre Maďarsko zostáva nezabudnuteľným úspechom.

Niekoľko mesiacov po nečakanej prehre zavítalo Anglicko na slávny budapeštiansky Népstadion. A utrpelo debakel 1:7.

Boli to najslávnejšie časy maďarského futbalu. Maďari naposledy zdolali Angličanov na majstrovstvách sveta 1962 v Chile. Vtedy vyhrali 2:1.

Choreografia maďarských fanúšikov pripomínajúca výsledok zápasu storočia.
Choreografia maďarských fanúšikov pripomínajúca výsledok zápasu storočia. (Autor: Titanilla Bőd)

Sklamaný Rossi

Maďarskí futbaloví priaznivci dlho žili zo spomienok. V roku 2016 sa reprezentácia dostala na európsky šampionát po 44 rokoch.

Na majstrovstvách sveta boli Maďari naposledy pred 35 rokmi. Práve účasť na svetovom šampionáte je najväčším cieľom súčasného trénera Marca Rossiho, ktorý prevzal národný tím v lete 2018.

Pod jeho vedením sa z maďarskej reprezentácie stalo organizované a sebavedomé mužstvo, bez veľkých rečí a bez veľkých očí, ale s odhodlaním a vynikajúcim tímovým duchom.

Angličania však tentoraz boli nad ich sily. Zverenci Garetha Southgatea zvíťazili v Puskásovej Aréne 4:0.

„Po takomto stretnutí je ťažké myslieť na to, že by sme mohli skončiť na druhom mieste skupiny,“ úprimne priznal Marco Rossi.

Na prvom mieste je po štyroch zápasoch s maximálnym počtom bodov práve Anglicko a všetko nasvedčuje tomu, že aj v tejto kvalifikácii bude kraľovať.

Maďari majú zatiaľ sedem bodov a sú na treťom mieste I-skupiny.

„Neboli sme schopní dať skvelým fanúšikom to, čo na majstrovstvách Európy,“ dodal Rossi.

Najlepší bol Schäfer

Maďarská reprezentácia v prvom polčase sústredene bránila, ale smerom dopredu toho veľa neukázala. Neviditeľný bol aj Dominik Szoboszlai, ktorý sa vrátil do zostavy národného tímu po desaťmesačnej pauze.

Celému tímu akoby chýbala iskra, ktorá ho zdobila na EURO.

Najlepším hráčom domácich bol podľa portálu whoscored.com stredopoliar Dunajskej Stredy András Schäfer.

András Schäfer hral s veľkým nasadením.
András Schäfer hral s veľkým nasadením. (Autor: SITA/AP)

Maďari však počas 90 minút vystrelili do priestoru bránky iba raz, kým Angličania osemkrát. Dominovali aj v držaní lopty (64,3 % pre hostí).

To sa naplno prejavilo aj na výsledku. V druhom polčase sa Angličania gólovo presadili štyrikrát. Najprv po prihrávke Masona Mounta usmernil loptu do siete Raheem Sterling, potom po centri Strelinga hlavičkoval k žrdi kapitán mužstva Harry Kane.

Brankár Péter Gulácsi v prvom polčase podržal svoje mužstvo, neskôr však dvakrát zaváhal: pri hlavičke Harryho Maguirea aj pri strele Declana Ricea prekĺzla lopta do brány pomedzi jeho prsty.

Rasistické urážky

Niektorí fanúšikovia už to neuniesli. Na Raheema Sterlinga hádzali poháre s pivom. 

Hráč Manchester City pri oslave svojho gólu odhalil tričko s nápisom "Navždy ťa milujem, Steffie Gregg", na pamiatku kamarátky a Twitch streamerky, ktorá prednedávnom podľahla autoimúnnej chorobe. 

Viacerí anglickí hráči, najmä Sterling a Jude Bellingham referovali o rasistických pokrikoch, po treťom góle pristála na trávniku svetlica.

Maďarskí fanúšikovia pískali už pred začiatkom zápasu, keď si hráči Anglicka kľakli na trávnik. Niekoľko anglických novinárov informovalo aj o bučaní na hráčov tmavej pleti.

Pritom pred stretnutím sám tréner Marco Rossi žiadal fanúšikov, aby sa správali slušne. Maďarov totiž už čaká trest od UEFA práve pre podobné správanie na EURO, ten sa však nevzťahoval na kvalifikáciu majstrovstiev sveta.

Hovorca Anglickej futbalovej asociácie už naznačil, že sa v tejto veci obrátia na FIFA a odsudzujú akúkoľvek diskrimináciu.

Jack Grealish na Twitteri napísal o zápase: „Brilantné víťazstvo v neakceptovateľnej atmosfére.“ Športová príloha novín iNews dokonca vyšla s titulkom: Anglicko – Rasisti 4:0.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Strelca obliali pivom, na trávniku pristála svetlica. Anglická tlač píše o rasistoch