Vlhová bojuje na diaľku o druhé miesto. Cez víkend sa rozdajú prvé glóbusy

Mikaela Shiffrinová je istá držiteľka malého glóbusu za slalom.
Mikaela Shiffrinová je istá držiteľka malého glóbusu za slalom. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|14. mar 2024 o 07:00

Odermatt naháňa Stenmarkov rekord.

BRATISLAVA. Sezóna alpského lyžovania 2023/2024 sa blíži ku koncu. Bola to sezóna zranení, ktoré postihli niektoré popredné lyžiarske mená.

Patrila medzi nich aj slovenská reprezentantka Petra Vlhová, ktorá sa nešťastne zranila počas obrovského slalomu v Jasnej a musela absolvovať operáciu. 

Zranila sa i Mikaela Shiffrinová, ktorá sa však na súťažné zjazdovky vrátila, ale vzdala boj o šiesty veľký krištáľový glóbus. 

Príležitosť využila Lara-Gutová Behramiová a Federica Brignoneová. Tieto dve skúsené lyžiarky zabojujú o celkové prvenstvo vo finále Svetového pohára v rakúskom stredisku Saalbach. 

Finále Svetového pohár v Saalbachu 2024:

Sobota 16.3.
Obrovský slalom muži - 1. kolo 09:00, 2. kolo 12:00
Slalom ženy - 1. kolo 10:30, 2. kolo 13:30

Nedeľa 17.3.
Obrovský slalom ženy - 1. kolo 09:00, 2. kolo 12:00
Slalom muži - 1. kolo 10:30, 2. kolo 13:30

Piatok 22.3.
Super-G ženy – 10:00
Super-G muži – 11:30

Sobota 23.3.
Zjazd ženy – 11:15

Nedeľa 24.3.
Zjazd muži – 11:15

/priamy prenos vysielajú stanice RTVS, ČT Sport, Eurosport 1, ORF 1 či Das Erste/

Náskok môže byť rozhodujúci

Gutová-Behramiová je pred finále vo výhodnejšej pozícii. Švajčiarska lyžiarka má náskok 282 bodov na Brignoneovú. 

Švajčiarka vyhrala v sezóne osem pretekov (1 x zjazd, 3 x super-G a 4 x obrovský slalom) a v ďalších ôsmich stála na pódiu. Vypadla iba v jedných pretekoch a najhorší výsledok zaznamenala v zjazde v St. Moritzi, keď skončila trinásta. 

Jej bodový priemer je 66,2 bodov. Pre porovnanie Shiffrinová vlani bodovala viac (71,2) a Vlhovej stačilo v ročníku 2020/2021 iba 45,67 bodu na preteky. 

Oproti Gutovej-Behramiovej stojí talianska lyžiarka. Brignoneová sa tešila z triumfu v sezóne päťkrát (2 x super-G a 3 x obrovský slalom) a v ďalších šiestich pretekoch bola medzi najlepšou trojicou. 

Talianku však môžu mrzieť až tri výpadky v sezóne a preto jej bodový priemer je momentálne 50,8 bodov na preteky. 

Brignoneová sa počas finále SP predstaví aj v slalomových pretekoch. Urobila tak aj minulý týždeň v Aare, kde obsadila 27. miesto, za ktoré si pripísala štyri body. 

„Každý bod sa počíta. Je super, ako to Federica poňala a nastúpila do slalomových pretekov. Podarilo sa jej ukoristiť nejaké body v konkurencii slalomárok. Teším sa na finále, pretože to bude veľmi zaujímavé,“ komentovala jej účasť bývalá česká lyžiarka Lucie Hrstková. 

Vlhová v top tri 

Finále v Saalbachu odštartujú technické disciplíny – obrovský slalom a slalom. V priebehu nasledujúce týždňa sú na programe tréningy zjazdu a počas víkendu preteky. 

V slalome je o držiteľoch malých glóbusov rozhodnuté. U mužov ho získal Manuel Feller, ženský glóbus si zaistila Mikaela Shiffrinová. 

Američanka prvenstvo potvrdila minulý týždeň vo švédskom Aare, keď sa fantasticky vrátila po zranení. Dvadsaťdeväťročná lyžiarka vyhrala slalomové preteky s obrovským náskokom 1,24 sekundy. 

„Môj cieľ bol, aby som dobre lyžovala v posledných pretekoch sezóny. Je veľmi dôležité, že som sa mohla vrátiť na lyže ešte pred koncom sezóny. 

Mám teraz správnu mentalitu na to, aby som budúci ročník odštartovala opäť výborne,“ uviedla pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu FIS. 

Na najlepšiu slalomársku trojicu dosiahne aj Petra Vlhová. Slovenka síce nesúťaží, ale jej bodový zisk jej zaručí postavenie medzi elitou. 

Zranená lyžiarka je momentálne na druhom mieste a predbehnúť ju môže už iba Lena Dürrová. Nemka má stratu trinásť bodov. To znamená, že ak Dürrová skončí v najlepšej pätnástke, Vlhovú predbehne. 

Štvrtá Michelle Gisinová má stratu na Slovenku 113 bodov. 

Šanca pre obe lyžiarky

V mužskom obrovskom slalome neohrozene kraľuje Marco Odermatt, ktorý vyhral posledných dvanásť pretekov v tejto disciplíne. 

Iba dvaja lyžiari pred ním dokázali uspieť aspoň desaťkrát za sebou v jednej disciplíne - Stenmark vyhral 14 obrovských slalomov v rade v rokoch 1978-80 a Rakúšanka Annemarie Moserová-Pröllová 11 zjazdov v rokoch 1972-74.

Marco Odermatt vyhral posledných dvanásť pretekov obrovského slalomu.
Marco Odermatt vyhral posledných dvanásť pretekov obrovského slalomu. (Autor: TASR/AP)

V ženskom obrovskom slalome zamotala situáciu Brignoneová, ktorá vyhrala posledné preteky v Aare. Strata na Gutovú-Behramiovú je až 95 bodov.

Talianka by mohla získať malý glóbus iba v prípade, že by nedeľňajšie preteky vyhrala a Švajčiarka by v nich nebodovala. 

„Vyzerá to tak, že žiadna z lyžiarok to nevzdáva a neberie nič na ľahkú váhu. Obe sú vo výbornej forme. Lara má celú sezónu skvelú formu a veľmi sa sústredí. 

Vie, že má šancu vyhrať tri malé glóbusy a veľký glóbus. Je na ňu obrovský tlak a bude mať problémy, aby aj ona sama na seba nevytvárala tlak. 

Federica mi príde viac uvoľnená a lyžuje s väčšou hravosťou. Je to lepšie, pretože má odľahčený prístup k pretekom. Som zvedavá, ako to dopadne. Šancu majú obe,“ komentovala Hrstková. 

Prehľad istých víťazov jednotlivých disciplín

Celkové hodnotenie – ???, Marco Odermatt
Zjazd – ???, ???
Super-G - ???, ???
Obrovský slalom - ???, Marco Odermatt
Slalom - Mikaela Shiffrinová, Manuel Feller

Boduje iba pätnástka

Finále Svetového pohára je výberové podujatie pre najlepších lyžiarov zimy. Zďaleka v ňom neštartuje toľko súťažiacich ako v bežných pretekoch počas sezóny.

Na štart má právo 25 najlepších lyžiarov v hodnotení jednotlivých disciplín Svetového pohára a seniorský a juniorský majster sveta.

Keďže počet štartujúcich je obmedzený, body nezískava prvých tridsať lyžiarov, ako to býva v bežných pretekoch počas sezóny. Vo finále Svetového pohára totiž v jednotlivých disciplínach nie je na štarte ani tridsať lyžiarov.

Body preto udeľujú iba najlepším pätnástim v cieli – podľa klasického kľúča ako v bežných pretekoch. Za víťazstvo je 100 bodov, za 15. miesto je 16 bodov.

A za 16. miesto a horšie sa vo finále neudeľuje ani jeden bod.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová bojuje na diaľku o druhé miesto. Cez víkend sa rozdajú prvé glóbusy