Shiffrinová pre Sportnet: Petra je úžasná. Chýba mi naša rivalita, ale rozhodla sa múdro

Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová a Sara Hectorová oslavujú pódium v slalome vo Flachau.
Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová a Sara Hectorová oslavujú pódium v slalome vo Flachau. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|24. okt 2024 o 14:00

Mikaela Shiffrinová bude v sezóne atakovať viaceré míľniky.

BRATISLAVA. V uplynulých desiatich lyžiarskych sezónach ani raz nechýbala Petra Vlhová na štarte úvodných pretekov Svetového pohára. 

V ostatných štyroch ouvertúrach zakaždým skončila bronzová - trikrát v obrovskom slalome v Söldene a pred dvoma rokmi aj v slalome v Levi.

Ďalšie pódium však 29-ročná Liptáčka v blížiacej sa sezóne na zjazdovkách Rettenbach a Black Levi nepridá. Pre následky zranenia pravého kolena po páde v Jasnej si na návrat do súťažného kolotoča musí počkať.

"Celý november sa budem pripravovať doma a najskorší možný návrat vidíme v decembri. Kiežby som mohla štartovať už v Söldene.

Chcem sa však vrátiť v plnej sile. Budeme to brať krok po kroku. Koleno je v dobrom stave, nemám žiadne limity a je to o tom, ako sa cítim na lyžiach a kondícii," uviedla Vlhová na tlačovom brífingu. 

Má lepšiu formu ako vlani

Pri neúčasti slovenskej lyžiarky sa tak ešte väčšia pozornosť sústredí na Mikaelu Shiffrinovú, ktorá má na dosah niekoľko míľnikov. 

Vo Svetovom pohári jej chýbajú tri víťazstvá k pokoreniu magickej stovky, má len o tri pódiá menej ako Ingemar Stenmark (155) a tiež sa môže pridať k Annemarie Moser-Pröllovej, ktorá vyhrala Svetový pohár šesťkrát.

"Mojou hlavnou motiváciou je, že cítim, že môžem tomuto športu ešte niečo dať. Môžem lyžovať rýchlejšie alebo si trochu zlepšiť techniku.

Neskončila som s tým, čo chcem športu dať a čo chcem dostať. Vždy ma zaujíma, čo môžem zlepšiť, je to závislosť," povedala Američanka pre Eurosport.

V porovnaní s minulými rokmi má za sebou lepšiu prípravu, keďže v Čile, Argentíne a ani v Európe nemusela bojovať s počasím. 

"Lyžujem dobre, ale uvidíme, čo prinesú preteky, ktoré sú úplne o niečom inom ako tréning. Cítim sa fyzicky aj mentálne dobre pripravená.

Úvod sezóny prináša nervozitu, ale myslím si, že mám trochu lepšiu formu ako vlani v tomto čase," povedala na online tlačovej konferencii.

Mikaela Shiffrinová počas obrovského slalomu v Söldene.
Mikaela Shiffrinová počas obrovského slalomu v Söldene. (Autor: TASR/AP)

V nasledujúcej sezóne vynechá zjazd a sústredí sa na slalom, obrovský slalom a super-G. Svoju rolu zohral podľa jej slov pád v Cortine d'Ampezzo a aj to, že absolvovať viac disciplín ide na úkor kvality tých hlavných.

"Slalom a obrovský slalom vždy budú moja priorita. V posledných rokoch nebol super-G na takej úrovni, ako by som chcela. 

Viac sa naň sústreďujem teraz a snažím sa dať dokopy rýchlostné schopnosti zo zjazdu s technikou obrovského slalomu," povedala Shiffrinová.

Shiffrinová: Petra je úžasná

Hoci takmer každý hovorí o jej rekordoch, jedna z najlepších lyžiarok histórie i amerického športu sa necíti byť pod tlakom a nesústreďuje sa na to.

"Cítim sa nabitá energiou, keď ostatní ľudia vnášajú energiu do tohto športu. Je neuveriteľné, že ľudia stále sledujú moju cestu a sú z nej nadšení. Je to veľké pozitívum," vraví rodáčka z Vailu v Colorade.

Pred úvodným podujatím Svetového pohára odpovedala aj na otázku Sportnetu ohľadom Petry Vlhovej, s ktorou roky zvádza dramatické súboje.

"Chýba mi naša rivalita, ale strávili sme spolu nejaký čas na sústredení v Ushuaii. Rozprávali sme sa mimo zjazdovky a Petra je úžasná. 

Ako športovkyne a rivalky sa posúvame na hranicu svojich možností a nemáme veľa priestoru sa takto po pretekoch rozprávať. Vtedy je to iné.

Kariéra nás oboch je v bode, keď môžeme spolu zdieľať skúsenosti, podobne ja ako počas tohto leta so Simone Bilesovou," uviedla Američanka.

VIDEO: Mikaela Shiffrinová hovorí o vzťahu k Petre Vlhovej

Zároveň schvaľuje rozhodnutie Vlhovej tímu, ktorý nechce uponáhľať návrat olympijskej víťazky v slalome do súťažného kolotoča. 

"V prvých týždňoch sezóny mi bude chýbať, rovnako ako naše súboje. Myslím si však, že spoločne s tímom to robia veľmi múdro.

Pozerajú sa na to z dlhodobého hľadiska a chcú sa vrátiť, až keď bude Petra silná a v dobrej forme. Myslím si, že sa to vyplatí," dodala.

Vlani rozhodli dve stotiny

V neolympijskej sezóne 2024/2025 čaká elitné lyžiarky 37 pretekov, z toho najviac je slalomov a obrovských slalomov (po 10). Super-G sa pôjde deväťkrát a najmenšie zastúpenie v kalendári má zjazd (8).

Obhajkyňou veľkého krištáľového glóbusu je Lara Gutová-Behramiová.

Uplynulú sezónu otvorila víťazne, keď vďaka najlepšiemu druhému kolu zdolala o dve stotiny Talianku Federicu Brignoneovú a o 0,14 sekundy Vlhovú.

"Ako vždy, Sölden je prvý test a každý chce byť vpredu. Mojou filozofiou je začať každý deň s nejakým cieľom. Zakaždým chcem jazdiť čo najlepšie a udržať si dobrú pohodu počas celej sezóny," uviedla Švajčiarka.

VIDEO: Lara Gutová-Behramiová a jej víťazstvo v Söldene 2023

Medzi hlavné ašpirantky na triumf v Söldene patrí aj švédska pretekárka Sara Hectorová, ktorá skončila tretia v hodnotení obrovského slalomu.

"Moja letná príprava prebiehala dobre. Do sezóny idem bez konkrétnych očakávaní a dúfam, že budem svojou rýchlosťou príjemne prekvapená.

Do Söldenu prichádzam vydať zo seba maximum, jazdiť tak rýchlo, ako sa bude dať a uvidíme, čo sa stane," uviedla v tlačovej správe.

Jančovej cieľom sú MS

Podobne ako Petra Vlhová vynechá úvod sezóny sezóny aj Talianka Sofia Goggiová, ktorá sa si vo februári zlomila počas tréningu holennú kosť.

Jej návrat je možný takisto až v decembri, no v prípade expertky na rýchlostné disciplíny je táto strata menej zásadná. Na dlhé lyže sa totiž pretekárky postavia až začiatkom posledného kalendárneho mesiaca.

Sofia Goggiová.
Sofia Goggiová. (Autor: TASR/AP)

"Ak všetko pôjde dobre, chcela by som sa vrátiť do súťažného kolotoča v polovici decembra v Beaver Creeku. Emocionálne bolo toto obdobie pre mňa veľmi náročné, ale vynaložila som maximálne úsilie, aby som sa zotavila. 

Teraz ešte nedokážem hovoriť o cieľoch, pokým nie som na snehu," sprostredkovala Goggiovej vyjadrenie agentúra Reuters.

Napriek zraneniu Vlhovej bude mať Slovensko zastúpenie na štarte úvodných pretekov sezóny. Pod vedením známeho talianskeho trénera Livia Magoniho sa predstaví 21-ročná Rebeka Jančová.

"Sezónu odštartujeme v Söldene, podobne ako vlani. Vo Svetovom pohári chceme jazdiť najmä obrovský slalom a určite budem štartovať aj v super-G.

Vrchol sezóny sú majstrovstvá sveta v Rakúsku. Rada by som skúsila umiestnenie v najlepšej tridsiatke," povedala pre Sportnet.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní 2024/2025

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Shiffrinová pre Sportnet: Petra je úžasná. Chýba mi naša rivalita, ale rozhodla sa múdro