Lyžiarky v Soči išli v krátkych rukávoch, na trati bola voda

Moldavská lyžiarka Alexandra Camenscicová sa po pretekoch ochladzovala snehom.
Moldavská lyžiarka Alexandra Camenscicová sa po pretekoch ochladzovala snehom. (Autor: SITA/AP)
SITA|13. feb 2014 o 17:11

V horách nad Soči teploty stúpali k 16 stupňom, v piatok má byť ešte teplejšie.

SOČI. Je teplo, slnko praží, sneh tečie. Na olympiáde v Soči nastal čas na improvizáciu.

Pretekárky v behu na lyžiach si vo štvrtok obliekli kombinézy s krátkymi rukávmi, Američanky Caldwellová s Bjornsenovou odhalili ramená, nórska favoritka Johaugová mala zase odstrihnuté nohavice, ďalšie bežkyne vyrazili do klasickej desiatky bez rukavíc, čiapok či termoprádla.

Podľa meteorológov dosiahli teploty na Kaukaze počas štvrtkových pretekov 16 stupňov a v piatok má byť ešte o jeden stupeň viac, píše idnes.cz.

Na letnej olympiáde v Londýne mali športovci viackrát podobné i horšie poveternostné podmienky.

Preteky sa začínali popoludní o 14.00 h miestneho času. Ideálnejšie by boli začiatky hneď ráno, keď sa sneh ešte netopí rýchlym tempom.

((foto))

Lekár Nemkám odstrihol rukávy

„Sneh sa na trati topil, v stope bola voda. Bolo náročné v tomto lyžovať,“ hovorila Slovenka Alena Procházková, ktorá obsadila 50. miesto.

S oblečením radšej neexperimentovala. „Bola som dobre oblečená, lebo som sa obávala, aby som neprechladla v zjazdoch.

„Niečo sme si na seba museli dať,“ povedala zase piata Nórka Marit Björgenová. Bežala v kombinéze, pod ktorou mala len spodnú bielizeň.

Krátke rukávy odporučil lekár aj Nemke Stefanie Böhlerovej a ona skončila nečakane na šiestom mieste.

„Náš lekár to urobil jednoducho - odstrihol nám rukávy. Bol to skvelý nápad. Niečo podobné zažívame len v lete na ľadovcoch,“ povedala Böhlerová.

Teplo bolo aj vo Vancouvri 2010

Aj Češka Eva Vrabcová si chcela svoju kombinézu upraviť, extrémne sa potila, bolo jej horúco po tele, na tvári, mala úplne suché pery.

„Ale doktori by mi to nedovolili, aby som nebola chorá,“ povedala. „A zase mi to príde ako extrém ukazovať sa. To na preteky nepatrí. Ale keby som mohla, asi by som to tiež uvítala.“

Podobné teploty zažila pred štyrmi rokmi na hrách vo Vancouvri, možno ešte vyššie ničili pretekárov na minuloročných majstrovstvách sveta v talianskom Val di Fiemme. „Ale tu je to horšie,“ porovnávala. „Takéto horúčavy poznám jedine z atletických pretekov,“ dodala.

A to pretekala „iba“ pol hodiny. Keď budúcu sobotu príde jej hlavný štart na hrách - voľná tridsiatka - bude to trikrát dlhšia drina.

„A to si vôbec neviem predstaviť,“ tvrdila 28-ročná bežkyňa. „To by som si potom rukávy asi tiež vytiahla.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Lyžiarky v Soči išli v krátkych rukávoch, na trati bola voda