Už žiadna nočná zmena. Úspešný slovenský športovec dal výpoveď

Jozef Bošanský na Európskych hrách v Krakove.
Jozef Bošanský na Európskych hrách v Krakove. (Autor: Olympic.sk / Andrej Galica)
Titanilla Bőd|12. nov 2023 o 08:30

Jozef Bošanský sa bude venovať iba lukostreľbe.

BRATISLAVA. Na súťaže si musel brať dovolenky. Úspešný slovenský lukostrelec Jozef Bošanský dlhé roky dokázal skĺbiť prácu na zmeny a vrcholový šport.

V júni na Európskych hrách v Krakove získal zlatú medailu v kladkovom luku, hoci bol v štartovom poli najstarší a pravdepodobne jediný, ktorý mal aj svoje civilné zamestnanie.

47-ročný Bošanský však nedávno po 25 rokoch strávených v bratislavskej automobilke podal výpoveď a bude sa naplno venovať športu.

Umožnila mu to zmluva, ktorú mu ponúkol jeden výrobca lukov.

Dva triumfy s dvoma rôznymi lukmi

„Od mojich osemnástich rokov som nebol ani jeden deň bez práce. Ako som zmaturoval, na druhý deň som nastúpil do roboty a odvtedy som pracoval,“ vravel Bošanský.

Uplynulé štvrťstoročie strávil na údržbe skrutkovacej techniky vo Volkswagene.

Na rôzne súťaže potreboval aj osemdesiat dní dovolenky ročne, čo by nezvládol, ak by mu šéfovia nevychádzali v ústrety. Dostal výnimku, že mohol ísť aj do mínusu a chýbajúce hodiny odpracovať neskôr.

Bolo to však nesmierne namáhavé, prakticky bol buď v robote alebo na súťaži. Nie raz smeroval po pretekoch z viedenského letiska rovno do Devínskej Novej Vsi na nočnú zmenu.

Rok 2023 bol zatiaľ najúspešnejší v Bošanského kariére, okrem zlata na Európskych hrách vyhral aj dve podujatia Svetového pohára.

V apríli triumfoval v tureckej Antalyi, v auguste v Paríži. Zaujímavosťou je, že dve víťazstvá dosiahol s dvoma rôznymi lukmi.

V lete ho totiž oslovila firma, ktorá mu ponúkla lepšie podmienky, ako jeho doterajší dodávateľ lukov, s ktorým mal takzvaný equipment kontrakt, ktorý sa vzťahuje len na zabezpečenie luku.

Bošanský je aj členom Top Tímu, dostal sa doň prvý raz v roku 2022, vďaka dobrému umiestneniu v svetovom rebríčku.

Momentálne je slovenský reprezentant na druhom mieste rebríčka, pred ním je len legendárny Holanďan Mikey Schloesser, prezývaný Mr. Perfect.

Teraz mu ide karta

Bošanský sa po víťazstve v Krakove vyjadril, že jeho snom je, aby ho lukostreľba raz živila.

Nový kontrakt mu teraz zabezpečí život, ktorý je pre väčšinu vrcholových športovcov štandardom.

„Na budúci rok som si naplánoval strašne veľa súťaží a prvýkrát v živote som si naplánoval aj sústredenie. Budem sa správať tak, že lukostreľba je moje zamestnanie,“ zdôraznil Bošanský.

„Každý sa ma pýtal: Čo budeš robiť, ak sa ti prestane dariť? Ale to budem riešiť potom. Povedal som si, teraz mi ide karta, tak si to idem vyskúšať. Lebo si myslím, že druhú šancu už nebudem mať,“ vyhlásil.

Olympijské sklamanie

Bošanský začal lukostreleckú kariéru vo veku 39 rokov. Súťažil na Svetových hrách a Európskych hrách a ako každý športovec, aj on veril, že raz sa môže predstaviť aj na olympijských hrách.

V lete to vyzeralo nádejne, že aj Bošanského disciplína by sa mohla dostať do programu olympiády v Los Angeles.

Napokon sa však namiesto kladkového luku dostal do programu flag football, bezkontaktný variant amerického futbalu, v ktorom netreba hráča súpera zložiť na zem, stačí mu odobrať látkovú vlajočku, čo má pripevnenú suchým zipsom k opasku.

„Všetci lukostrelci sú veľmi smutní. Každý s tým rátal na sto percent. Nikde inde nie je kladkový luk rozšírenejší, ako v Amerike,“ poznamenal Bošanský.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Už žiadna nočná zmena. Úspešný slovenský športovec dal výpoveď