Mali ho za stroskotanca z Marsu. Vďaka Venglošovi sa stal miláčikom tribún

Ľubomír Moravčík v drese Celticu Glasgow.
Ľubomír Moravčík v drese Celticu Glasgow. (Autor: TASR/AP)
Ivan Mriška, Pavol Spál|27. jan 2021 o 13:19

Moravčík mu je za to dodnes vďačný.

BRATISLAVA. Keď tréner Jozef Vengloš zavolal do slávneho Celticu Glasgow svojho krajana Ľubomíra Moravčíka, mnohí krútili hlavou.

Neverili, že by mohol niečo dokázať. Pred jeho príchodom ho v Škótsku takmer nikto nepoznal.

"Nikto z nás o ňom dovtedy nepočul. Mysleli sme si, že bude slabý,“ priznal pred časom bývalý hráč Celticu Mark Burchill pre The Scottish Sun.

Vengloš si priviedol syna?

Moravčík ohúril hneď na prvom tréningu. „Jeho technika bola neuveriteľná. Obe nohy mal rovnako famózne. Pamätám si, ako po prvom zápase vyšiel zo štadióna a zjedol najväčší hamburger, aký som kedy videl,“ dodal Burchill.

Moravčík zažil v Škótsku najúspešnejšie obdobie kariéry, hoci doň prišiel až ako 33-ročný.

"Bol som v kríze, nedarilo sa mi. Pán Vengloš mi však dal pomocnú ruku a som šťastný, že som ho nesklamal. Nikdy na to nezabudnem. Intenzívne som s ním prežil krásne roky života," spomína Moravčík.  

Stal sa miláčikom tribún a spolu so známym Švédom Henrikom Larssonom bavili divákov. S Celticom získal Moračík dva ligové tituly, Škótsky pohár i dva tituly v Ligovom pohári.

"Keď som prichádzal do Škótska, noviny písali, že si Jozef Vengloš priviedol syna za 300-tisíc libier. Nik mi nedával šancu, no všetkým som vytrel kocúra,” vravel nedávno pre český iDnes.

Chcel skončiť

Pred prestupom do Glasgowa dokonca uvažoval o konci kariéry. V nemeckom Duisburgu totiž len vyhrieval lavičku a dohromady zasiahol len do piatich stretnutí.

"Ľubo, nebude lepšie, keď sa na futbal ‚vyprdneš’?“ hovoril si.

Kariéru mu zachránil práve Vengloš, ktorý hľadal podhrotového hráča. Fanúšikovia Celticu z jeho prestupu najskôr neboli nadšení, no po čase sa všetko zmenilo.

"Prekabátil som ich. Najprv si mysleli, že som stroskotanec, ktorý spadol z Marsu. Nikdy o mne nepočuli. Preto som sľúbil - počkajte, ja vám ukážem. To je presne moja povaha. V prvom veľkom zápase som dal dva krásne góly proti Rangers a vyhrali sme 5:1,“ spomína.

Stal sa kúzelníkom

Glasgowský štadión hučal ako včelí úľ, fanúšikovia šaleli. „Boli vo vytržení. O dva týždne už celý štadión kričal: Lubóóóó," spomínal.

"Keď rozhodnete derby, máte to u fanúšikov vystarané do konca života. Ste kúzelník. Nikdy nezabudnem, ako som stál pred 60-tisícovým kotlom,” doplnil.

Utorňajšia informácia o smrti legendárneho Vengloša zarmútila aj škótsky veľkoklub.

"Naše myšlienky a modlitby sú v tomto smutnom období s jeho rodinou a najbližšími, ako aj s celým futbalovým hnutím na Slovensku,“ kondoloval klub na svojej oficiálnej stránke.

Sociálne siete zaplavili tisícky komentárov, na stránke Celticu si fanúšikovia pripomínajú okrem trénera Vengloša aj hviezde chvíle Moravčíka.

"Bol to výnimočný človek, uznávaný odborník na celom svete. Futbal menil za pochodu a postaral sa o obrovský progres. Nikdy nezabudnem na jeho prejavenú dôveru. Odišla obrovská osobnosť," uzavrel bývalý hráč Celticu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Mali ho za stroskotanca z Marsu. Vďaka Venglošovi sa stal miláčikom tribún