Podmaníkovej chýbalo až 5 sekúnd. Favoritka zlepšila rekord už v rozplavbe

Andrea Podmaníková na LOH Tokio 2020 / 2021.
Andrea Podmaníková na LOH Tokio 2020 / 2021. (Autor: TASR)
SITA, TASR|28. júl 2021 o 14:15 (aktualizované 28. júl 2021 o 14:52)

Schoenmakerová zaostala za svetovým maximom iba o 5 stotín.

BRATISLAVA. Slovenská reprezentantka v plávaní Andrea Podmaníková ani vo svojom druhom vystúpení na olympijských hrách v Tokiu nepostúpila z rozplavby do semifinále.

Dvadsaťtriročná Slovenka sa predstavila v disciplíne prsia na 200 m v prvej rozplavbe zo štyroch a dohmatla za 2:29,56 min.

V prvej polovici slovenská plavkyňa držala krok so súperkami a pohybovala sa na priebežnej 5. priečke, no v závere jej došli sily a finišovala siedma.

Za vlastným slovenským rekordom z mája v tomto prípade zaostala Podmaníková o 1,79 sekundy. V konečnom účtovaní jej to stačilo na 30. pozíciu.

Do štvrtkového semifinále postúpilo 16 najlepších, Slovenku od postupu delilo viac ako päť sekúnd.

Slovenská olympionička priznala, že na lepší čas jednoducho nemala a na nič sa nevyhovárala:

"Cítim sa dobre, nemám to na čo zhodiť, musím si to ešte raz pozrieť a prebrať s trénermi, kde bola chyba. Ja som človek, ktorý nikdy nie je spokojný. Stovka ma potešila, dvestovka nemilo prekvapila. Odchádzam s tým, že som na seba nahnevaná. Dúfam, že to časom opadne a vezmem si z toho niečo pozitívne."

Tatjana Schoenmakerová dosiahla v disciplíne prsia na 200 m nový olympijský rekord už v rozplavbe.
Tatjana Schoenmakerová dosiahla v disciplíne prsia na 200 m nový olympijský rekord už v rozplavbe. (Autor: TASR/AP)

Najkvalitnejší výkon v rozplavbách dosiahla Juhoafričanka Tatjana Schoenmakerová, ktorá o 43 stotín sekundy zlepšila olympijský rekord Američanky Rebeccy Soniovej z Londýna 2012.

Nové maximum spod piatich kruhov má hodnotu 2:19,16 min. Juhoafričanka dokonca atakovala svetové maximum Dánky Rikke Moller Pedersenovej z augusta 2013, napokon za ním zaostala o 5 stotín sekundy.

V stredu sa tak skončilo účinkovanie Slovákov v plávaní, v ktorom okrem Podmaníkovej štartoval aj Richard Nagy.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Plávanie»Podmaníkovej chýbalo až 5 sekúnd. Favoritka zlepšila rekord už v rozplavbe