29.07.2021 02:00
Deň 6
Rehák Štefečeková (zlato)
Koniec

Americký hulvát z nej spravil železnú dámu. V Tokiu nahnevala fanúšikov

Katinka Hosszú v Tokiu
Katinka Hosszú v Tokiu (Autor: SITA/AP)
Titanilla Bőd|29. júl 2021 o 22:57

Katinka Hosszúová štartovala na svojej piatej olympiáde.

TOKIO, BRATISLAVA. Jedno piate a jedno siedme miesto. Pre mnohých plavcov na svete by to bol celkom solídny olympijský výsledok. Nie však pre Katinku Hosszúovú.

Maďarská fanúšikovská verejnosť čakala od trojnásobnej olympijskej víťazky na hrách v Tokiu viac.

Unikátna spolupráca

Hosszúová bola na vrchole slávy pred piatimi rokmi na olympiáde v Riu. Už v Londýne patrila k favoritkám v polohových pretekoch na 400 metrov, tlak však neuniesla a skončila až štvrtá.

Stratila motiváciu a nechcela už plávať. Jej vtedajší americký tréner Dave Salo ju chcel utešiť nápadom, že ešte stále si môže otvoriť v Budapešti nechtový salón.

Hosszúová vedela, že ak chce ďalej súťažiť, bude potrebovať iného trénera. Poprosila svojho priateľa, tiež bývalého plavca Shanea Tusupa, aby ju pripravoval na preteky.

Takto sa začala intenzívna a unikátna spolupráca. Pod vedením Tusupa sa Hosszúovej prístup úplne zmenil.

Z dievčaťa, ktoré si na sústredení pred olympiádou v Pekingu odmietlo nasadiť plavecké okuliare, aby sa jej rovnomerne opálila tvár, sa stala nesmierne ctižiadostivá žena. Pred očami mala jediný cieľ: víťazstvo.

Tusup vo svojej priateľke a neskôr manželke uvidel aj obchodný potenciál. Hosszúová namiesto dlhých tréningových období stavila na neustále súťaženie. Zúčastnila sa takmer na všetkých pretekoch Svetového pohára v krátkom bazéne, a stala sa prvým plavcom, ktorý zarobil viac ako milión dolárov na prémiách na týchto podujatiach.

Často štartovala vo všetkých disciplínach a zvyčajne bola na pódiu. Celkovo v tejto sérii získala viac ako štyristo medailí.

Iron Lady necíti bolesť

Do Ria pricestovala v skvelej fyzickej i psychickej forme. Na olympiáde pred piatimi rokmi súťažila ako stroj. Jej manžel získal povesť krutého trénera, bolo zrejmé, že Katinku nešetrí. No nešetrila sa ani ona sama.

„Keď skočím do vody, nie je tam Katinka, to usmievavé a milé dievča, ale Iron Lady,“ hovorievala. Jej železné pretekárske alterego necítilo bolesť či únavu. Nemalo žiadne emócie.

Iron Lady bola chladná, tvrdá a nezdolateľná. „Katinka môže plakať, Iron Lady nikdy. Chuderke Katinke môžu ublížiť, ale Iron Lady sa postaví na štartovací blok, skočí do vody, pláva a neľutuje sa,“ vysvetľovala v rozhovore pre Magyar Nemzet po olympiáde v Riu.

Získala tam tri zlaté a jednu striebornú medailu. Hneď na úvod na polohovke na 400 metrov dohmatla vo svetovom rekorde 4:26,36. Tusup pri bazéne reval vo vytržení.

Hosszúová vyhrala aj 100 metrov znak i 200 m polohové preteky a na 200 m znak bola druhá.

V roku úspešnej olympiády sa stala športovkyňou roka nielen v Maďarsku, ale aj podľa hlasovania Medzinárodnej asociácie športových novinárov. Pred ňou získala túto cenu maďarská športovkyňa v roku 1992 – bola to fenomenálna Krisztina Egerszegiová.

Naštrbený imidž

Hosszúová pokračovala v nastolenom trende, v roku 2017 získala na majstrovstvách sveta v Budapešti dve zlaté, jednu striebornú a jednu bronzovú medailu. Medzitým sa stále usilovala o to, aby bolo plávanie divácky i finančne atraktívnejšie.

Založila Svetovú federáciu profesionálnych plavcov, otvorila vlastný klub Iron Aquatics a bola jednou z iniciátorov Medzinárodnej plaveckej ligy.

Lenže jej imidž poškodili prvé štrbiny.

Po domácom svetovom šampionáte investigatívni novinári zistili, že klub Katinky Hosszúovej používa bazény novopostavenej Duna Arény úplne zadarmo, bez zmluvy. Zverenci ďalšieho maďarského plaveckého velikána Tamása Darnyiho v novej aréne nemohli trénovať.

O Hosszúovej sa začalo povrávať, že patrí do okruhu ľudí, ktorých maďarská vláda na čele s Viktorom Orbánom protežuje rôznymi spôsobmi.

Hulvát sa ospravedlnil

Do krízy sa dostalo aj manželstvo Hosszúovej a Tusupa. Na vyhlásenie najlepších športovcov roka v Budapešti prišli v januári 2018 zvlášť. Aj v hľadisku Maďarského národného divadla sedeli v dostatočnej vzdialenosti od seba.

Tusup pri prevzatí ceny pre najlepšieho trénera prečítal po maďarsky dojímavý list, v ktorom žiada Katinku o odpustenie. Hosszúová sa počas jeho skomoleného príhovoru viackrát zasmiala, ale inak ho sledovala s kamennou tvárou.

Nedávno predtým sa Tusup na domácich pretekoch dostal do konfliktu s prvým mládežníckym trénerom Hosszúovej, kričal naňho nemiestnym spôsobom.

Tusupa mnohí vnímali ako amerického hulváta, ktorý má konflikty s každým. Ostatní tréneri raz žiadali, aby ho vykázali z plavárne, lebo znemožňuje prácu ostatným.

Chýbali jej preteky

Vzťah Hosszúovej a Tusupa sa však už nedal zachrániť. V roku 2018 ukončili odbornú spoluprácu a o rok neskôr sa oficiálne rozviedli. Tusup sa už neospravedlňoval, na sociálnych sieťach začal obviňovať Hosszúovú, že ho nikdy nemilovala a s ním bola len z vypočítavosti.

Hosszúová sa na vtedajšie majstrovstvá sveta pripravovala s Árpádom Petrovom. Stala sa jemnejšou, už nebola vždy Iron Lady, v cieli sa uvoľnene usmievala, na pódiu počas hymny plakala.

Vyhrala obe polohovky, bol to jej ôsmy a deviaty svetový titul v dlhom bazéne.

Zdalo sa, že aj v Tokiu môže získať medailu.

Pandémia však predstavovala pre Hosszúovú tvrdú ranu. Jej príprava sa zakladala na častom súťažení a zrazu sa žiadne preteky nekonali. Rozišla sa aj s Petrovom, tréningové plány si pripravovala sama.

„Ak latku položíš iba o trošičku nižšie, môžeš spohodlnieť, lebo chýba adrenalín zo súťaženia: preboha, sú tu preteky a o zopár dni budú ďalšie,“ priznala sa v predolympijskom magazíne denníku Nemzeti Sport.

Vybabrala so svojou kolegyňou?

V Tokiu mala štartovať v štyroch disciplínach. Na dlhšej polohovke skončila piata, na kratšej vzdialenosti siedma. Na 200 m znak sa nedostala do finále a z 200 m motýlik odstúpila, čím tiež nahnevala časť fanúšikov.

V tejto disciplíne totiž splnila A limit okrem Hosszúovej a Boglárky Kapásovej aj Zsuzsanna Jakabosová. Keby Hosszúová dala vopred vedieť, že túto disciplínu vypustí, jej miesto mohla zaujať práve ona. Z jednej krajiny totiž môžu v jednej disciplíne štartovať maximálne dvaja pretekári.

Podobný prípad sa stal aj na predchádzajúcej olympiáde v Riu. Mnohí to vnímali tak, že Hosszúová dvakrát po sebe zámerne vybabrala so svojou reprezentačnou kolegyňou.

„Ďakujem všetkým“

„Hosszúová sa dostala do nedôstojnej situácie. Určite nebola pripravená. A som si istý, že to vedela. Určite. Prečo ju do toho pustili?“ položil otázku legendárny športový komentátor Tamás Vitray.

Samotná pretekárka sa už pred olympiádou vyjadrila, že nikomu nemusí nič dokazovať. Po nevydarených pretekoch sa jej ušlo veľa hejtu, ona sa však poďakovala za podporu.

„Toto patrí k mojej kariére a beriem to tak dôstojne, ako moje predchádzajúce, jagavejšie úspechy. Ďakujem všetkým! Ďakujem, Maďarsko a všetci, čo ste stáli a stojíte pri mne,“ napísala.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Plávanie»Americký hulvát z nej spravil železnú dámu. V Tokiu nahnevala fanúšikov