S malým klubom sa nedohodli. Hrozí, že Slovan nebude v televízii

Vladimír Weiss ml. v zápase ŠK Slovan Bratislava - Shamrock Rovers, Liga majstrov.
Vladimír Weiss ml. v zápase ŠK Slovan Bratislava - Shamrock Rovers, Liga majstrov. (Autor: TASR)
Pavol Spál|4. aug 2021 o 17:00

Slovan hrá na Gibraltári, Trnava privíta Izraelčanov.

BRATISLAVA. Útočník Lee Casciaro cez deň pracoval ako policajt a večer gólom pokoril slávny Celtic Glasgow. 

„Som v siedmom nebi, na tieto chvíle nikdy nezabudnem," jasal podľa denníka The Guardian strelec, ktorý zahanbil škótsku pýchu.

Bude zápas Slovana v TV?

Televíznymi aj internetovými právami na zápas 3. kola kvalifikácie Európskej ligy Lincoln Red Imps - ŠK Slovan Bratislava (štvrtok 5. augusta o 18:00) disponuje domáci klub. Aj napriek snahe slovenského vysielateľa i nášho klubu žiaľ nateraz neprišlo k dohode o predaji práv a televíznom či internetovom prenose. Radi by sme vám ponúkli napríklad internetový stream, aj ten sa však viaže na práva, ktorými disponuje gibraltárska strana.

Žiaľ, v tejto chvíli vám môžeme ponúknuť len textový prenos prostredníctvom našich komunikačných kanálov. V prípade zmeny situácie vás budeme informovať.  

zdroj: skslovan.com

Futbalisti Lincoln Red Imps z Gibraltáru pred piatimi rokmi šokovali Európu, keď v prvom zápase 2. predkola Ligy majstrov na domácom ihrisku zdolali škótskeho giganta. Polovica tímu bola pritom v deň zápasu v civilnom zamestnaní.

V zostave totálneho outsidera nechýbal hasič, colník, robotník, štátny úradník alebo konateľ lodnej spoločnosti.

Ďalší zaujímavý príbeh spomenul britský novinár Ronnie Esplin, ktorý si pár hodín pred zápasom objednal taxík. Šoféra sa spýtal, či večer ide na zápas. 

„Áno, som hráč tímu Lincoln Red Imps,“ reagoval taxikár.

Najväčšie víťazstvo môjho života

Kto vtedy veril, že sa tím z Gibraltáru postará o senzáciu, poriadne zarobil. Výherný kurz 40:1, to sa často nevidí.

Vyhrať nad škótskym šampiónom dokázal tím z krajiny, ktorá má približne 32-tisíc obyvateľov, pritom len na štadión Celticu sa vojde takmer raz toľko fanúšikov (60-tisíc, pozn. red.).

„To sa ani nedá nazvať snom. Nevyzerá to ako príbeh zo života, skôr ako počítačová hra,“ citoval denník The Guardian trénera Micka McElwee. 

„Je to najväčšie víťazstvo môjho života. Na toto do smrti nezabudnem. Tento večer už asi nikdy nič neprekoná," žiaril policajt Casciaro. Nič na tom už nezmenil ani fakt, že v odvete vyhral Celtic doma 3:0 a favorit postúpil ďalej. 

Gibraltár dostal členstvo od Európskej futbalovej únie (UEFA) len nedávno - v máji 2013. A historicky prvý reprezentačný gól maličkej krajiny dal práve Casciaro. Bolo to v roku 2015 proti Škótsku. 

Program slovenských klubov

Štvrtok

Európska liga

Lincoln Red Imps - Slovan o 18.00, odveta je o týždeň v utorok.

Konferenčná liga

Trnava - Maccabi Tel Aviv o 20.15 (vysiela RTVS na Dvojke)

Tobol Kostanaj - Žilina o 18.00 (vysiela RTVS na Dvojke)

Odvety sú o týždeň, vo štvrtok


Tímy už poznajú potenciálnych súperov v prípade postupu:

Ak Slovan Bratislava postúpi cez Lincoln Red Imps, čaká ho v play-off EL Olympiakos Pireus alebo Ludogorec Razgrad.

V prípade, že nezvládne gibraltársku prekážku, presunie sa do Európskej konferenčnej ligy, kde v play-off bude bojovať s lotyšským tímom FC Riga alebo maltským FC Hibernians.


Ak Žiličania prejdú aj cez kazašský Tobol Kostanaj, o skupinovú časť budú bojovať proti Jabloncu alebo škótskemu Celticu Glasgow.

Na Spartak Trnava budú v prípade postupu čakať súboje proti jednému z dvojice Kolos Kovalivka (Ukr.) - FK Šachťor Karaganda (Kaz.).

Lincoln je rekordér, Slovan favorit

Futbalisti Slovana vo štvrtok v prvom zápase 3. predkola Európskej ligy nastúpia práve na pôde Lincoln Red Imps.

A súperom slovenského majstra bude aj spomínaný policajt Casciaro. Aj keď v septembri oslávi už štyridsať rokov.  

Majstra z Gibraltáru vedie rovnaký tréner, McElwee. Ír tu žije od 80. rokov minulého storočia. Za Lincoln najskôr nastupoval ako hráč, vyhral s ním päť titulov.

Potom sa stal trénerom a ligu ovládol trebárs desaťkrát v rade. Lincoln je rekordérom, domácu súťaž vyhral 25–krát. 

„Hráč číslo desať má maradonovskú nohu. Takú ľavú nohu je vidieť málokedy. Je to výborný hráč,“ upozornil tréner Vladimír Weiss. 

Zažil aj sériu, počas ktorej tím v 88 po sebe idúcich zápasoch nenašiel premožiteľa.

Victoria Stadium pokrýva medzi hráčmi neobľúbená umelá tráva. Iba malú časť pokrýva neveľká tribúna. 

O päťtisícovú arénu sa delia všetky tímy pôsobiace v malej krajine. Slovan je v zápase jasným favoritom.

"Vieme, že dnes už neexistujú ľahké zápasy. Dobre si uvedomujeme, že ak chceme splniť ďalší čiastkový cieľ a postúpiť cez nich, musíme sa zodpovedne pripraviť a nič nepodceniť," povedal pre klubový web kapitán Slovana Vasil Božikov.

Odveta na Tehelnom poli sa odohrá už v utorok 10. augusta o 20.30. 

Ak slovenský šampión potvrdí rolu favorita a postúpi do play off Európskej ligy, splní svoj cieľ, ktorým je účasť v skupinovej fáze niektorého z európskych pohárov.

Aj v prípade následného vypadnutia by sa slovanisti presunuli do hlavnej fázy klubovej súťaže číslo 3 - Európskej konferenčnej ligy (EKL)

V Trnave môžu byť iba deti

Ďalší dvaja slovenskí zástupcovia sa vo štvrtok predstavia v 3. kole Európskej konferenčnej ligy.

Spartak Trnava privíta izraelský Maccabi Tel Aviv, ale bez divákov. UEFA potrestala Spartak pokutou 50-tisíc eur a na jeden súťažný zápas mu uzavrela štadión.

Dôvodom sú rasistické prejavy fanúšikov v súboji proti rumunskému Sepsi v 2. kvalifikačnom kole Európskej konferenčnej ligy.

Tribúny však nebudú prázdne, voľný vstup majú deti do 14 rokov. Na každých desať môže byť jeden dospelý ako sprievod. 

Treba dodržiavať aj platné protipandemické opatrenia, z ktorých majú výnimkou len deti do 12 rokov.

Favoritom zápasu je Maccabi Tel Aviv, ktorý vlani postúpil až do osemfinále Európskej ligy. Hodnota hráčskeho kádra Izraelčanov je podľa serveru transfermarkt okolo 18 miliónov eur, čo je o desať viac ako Trnavy. 

Žilina hrá v Kazachstane

MŠK Žilina hrá vo štvrtok (o 20.15) v prvom zápase 3. kola konferenčnej ligy na pôde kazachstanského tímu Tobol Kostanaj. 

"Tobol je v Kazachstane momentálne top mužstvo. Kajrat Almaty i FK Astana sa boria s finančnými problémami a všetky prostriedky sa pumpujú do Tobolu.

Má dosť široký i kvalitný káder. Súpera preto nepodceníme a budeme skoncentrovaní," vyhlásil na klubovom webe žilinský kouč Pavol Staňo.

Miernym favoritom je klub z Kazachstanu. Hodnota hráčskeho kádra Tobolu je podľa transfermarktu okolo trinásť miliónov eur, čo je raz toľko ako Žiliny.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»S malým klubom sa nedohodli. Hrozí, že Slovan nebude v televízii