Volajú ho Kapo. Rýchlosť žilinského tínedžera má svetovú úroveň

Adrián Kaprálik (vľavo).
Adrián Kaprálik (vľavo). (Zdroj: SITA, Autor: SITA)
Pavol Spál|30. júl 2021 o 14:57

Žilina má skvelé dáta, pripomína Lipsko.

BRATISLAVA. Jeho priezvisko na Slovensku zatiaľ skôr zviditeľnila rodinná dynastia hercov. Volajú ho Kapo. Pochádza z Oravy. 

Adrián Kaprálik je zjavom na slovenskej futbalovej scéne. Žilinský krídelník mal nedávno iba devätnásť. 

„Je to prototyp moderného futbalistu. Stále má však ešte veľa možností, že kde a ako sa posunúť. Je to na ňom,“ charakterizuje ho tréner Žiliny Pavol Staňo. 

Kaprálik si trúfa v súbojoch jeden na jedného. Jeho typická vlastnosť je dravosť a rýchlosť.

„Všetky parametre ho predurčujú na to, aby sa stal elitným hráčom. A to nielen slovenským, ale aj svetovou extratriedou. Má na to všetky predispozície,“ predpovedá Staňo.

Hlavný hrdina dvojzápasu

„Jeho najsilnejšia stránka je rýchlosť, zdobí ho. Má tiež dobrú finálnu prihrávku a veľmi dobré nábehy za obranu. A výborne pracuje s priestorom,“ opisuje ho Jaroslav Kentoš.

Tréner reprezentácie do 21 rokov vyzdvihol aj povahu mladíka. 

„Má buldodžiu povahu, nábehy je schopný robiť donekonečna. Veľmi dobre je pripravený aj z mentálnej stránky. Myslím, že má pred sebou dobrú budúcnosť,“ verí Kentoš. 

Futbalisti MŠK Žilina vo štvrtok remizovali v odvetnom zápase 2. predkola Európskej konferenčnej ligy na domácom ihrisku s Apollonom Limassol 2:2. 

Keďže v prvom zápase vyhral slovenský tím na Cypre 3:1, postupuje do ďalšieho kola. Kaprálik bol hlavným hrdinom prvého zápasu, ale nesklamal ani v odvete. 

„Je slušný chlapec, ktorý je výborne vychovaný. Vyrastal v akadémii MŠK Žilina. Nemal by mať problém,“ myslí si Kentoš. 

Proti Fínom bol pri štyroch góloch

(Autor: SofaScore)

Kaprálik je schopný vyvinúť rýchlosť až 34 kilometrov za hodinu. „Tie dáta zhruba sedia. Určite patrí u nás k najrýchlejším hráčom,“ pokračoval Kentoš. 

„Je schopný ešte vyššej rýchlosti, ale presné číslo si zatiaľ necháme pre seba. Dosahuje v tomto svetovú extratriedu,“ dodal Staňo.

Kaprálik od trinástich vyrastá v žilinskej akadémii. V júni zažiaril v reprezentácii do 21 rokov proti Fínsku, tínedžer dal dva góly, na ďalšie dva prihral. 

„Je veľmi mladý. V niektorých situáciách na ihrisku je možno trošku prchkejší. V jeho veku je však kolísavá výkonnosť bežná a akceptovateľná,“ myslí si Kentoš.

Server transfermarkt odhadol cenu Kaprálika na 200–tisíc eur. Reálne je však oveľa vyššia.

Podobné typy má v obľube trebárs tréner Jindřich Trpišovský zo Slavie Praha. 

Musí zvládnuť zvýšený záujem

„Je prirodzené, že je o našich chlapcov záujem. Bol by som rád, ak by ešte svoju výkonnosť stabilizovali. Aby odchádzali pripravení. Aby boli na takej úrovni, že by mohli v novom pôsobisku rovno hrať,“ pripomína Staňo. 

Kaprálika však sleduje viacero európskych klubov. 

„A či je pripravený už teraz na nejaký prestup? Musí zvládnuť situácie, ktoré teraz prídu. Zvýšený záujem médií, agentov či agentúr. Stáva sa viacej stredobodom pozornosti. Verím, že to zvládne. Jeho povahové vlastnosti tomu nasvedčujú,“ dodal Kentoš. 

Kaprálik je súčasťou jedného z najmladších kádrov v Európe. 

V poslednom zápase proti Limassolu nastúpila Žilina s vekovým priemerom iba dvadsaťjeden rokov. Najstarší hráč mal dvadsaťtri. 

Nebránili, stále útočili

„Rýchlosť 34 kilometrov za hodinu dosiahne zhruba 70 percent tímu,“ netajil sa Staňo. 

Ešte viac ako postup možno potešil herný prejav Žilinčanov. „Človek za svoju kariéru zažije množstvo zápasov a toto bude určite jeden z tých krajších,“ hodnotil Staňo. 

Žilinčania predviedli atraktívny a útočný štýl. Zabávali sa futbalom, predvádzali šikovné kombinácie, rýchly prechod do útoku. Hrali s ľahkosťou, bez stresu, aj keď v obrane niekedy až príliš ležérne.

Žilinčania svoj náskok nebránili, stále útočili. Napáda ich k tomu tréner Staňo? 

„Určite je tam aj kus rizika. Šli sme so zámerom, že nebudeme v bloku brániť. Až po zápase sa dá vyhodnotiť, že či to bolo dobré,“ vysvetľuje Staňo.

Pochvala od nemeckého trénera

„Máme vyhodnotené, že v čom sme silní a slabší. Chceme držať slovo, že chceme hrať atraktívny futbal, pre divákov. S veľkou intenzitou. Chalani sú tak trénovaní, aby to zvládli," verí tréner Žiliny. 

Limassol pred dvoma rokmi v skupinovej fáze Európskej ligy zdolal slávne kluby: Olympique Marseille a Lazio Rím. 

Žilinu pochválil aj nemecký tréner v službách Limassolu Alexander Zorniger.

„Rýchlosť je pre Žilinu typická. V kádri je množstvo mladíkov, je v tom jasný plán,“ tvrdil Zorniger.

Čaká ich tím z Kazachstanu

Bývalý tréner bundesligového VfB Stuttgart či Lipska prirovnal hru Žiliny k hre Salzburgu či Lipska. 

„Áno, v našej hre sa objavujú prvky aj z týchto tímov,“ priznal Staňo. Pred zápasom si s trénerom Zornigerom vymenili víziu a svoje pohľady na futbal. 

„Na druhej strane sme už aj tímom, ktorý vie meniť spôsob hry. Dokážeme hrať aj kolmo, či podržať hru. Tím je čoraz vyváženejší,“ doplnil Staňo. 

Žilina je nevyspytateľná, živelná. Prvé zápasy v sezóne nasvedčujú, že sú hráči výborne fyzicky a atleticky pripravení. 

Už o týždeň ich v 3. predkole preverí Tobol Kostanaj. Prvý zápas je na programe už o týždeň v Kazachstane. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Volajú ho Kapo. Rýchlosť žilinského tínedžera má svetovú úroveň