Líder Tour v dopingovom podozrení

Celkový líder Tour Fabian Cancellara si oblieka po 6. etape žlté tričko
Celkový líder Tour Fabian Cancellara si oblieka po 6. etape žlté tričko (Autor: SITA, AP)
TASR|14. júl 2007 o 14:47

Le Grand-Bornand 14. júla (TASR) - Líder priebežného poradia Fabian Cancellara nebojuje od soboty na Tour de France iba s vrchmi, cyklistu v žltom tričku ...

Le Grand-Bornand 14. júla (TASR) - Líder priebežného poradia Fabian Cancellara nebojuje od soboty na Tour de France iba s vrchmi, cyklistu v žltom tričku dostihla tiež vlastná minulosť. Majstra sveta v časovke totiž dlhé roky trénoval Luigi Cecchini, ktorého vo všeobecnosti považujú za jednu z hlavných postáv európskeho dopingového kartelu.

Až na nepríjemné otázky novinárov priznal jazdec dánskeho tímu CSC spoluprácu s "Dottorem-Preparatorem", ktorý bol v úzkom kontakte so smutne presláveným španielskym lekárom Eufemianom Fuentesom. V posledných rokoch viedol Cecchini Taliana Ivana Bassa (odpykáva si dvojročný trest), Nemca Jana Ullricha (pre dopingové podozrenia ukončil aktívnu kariéru) a Američana Tylera Hamiltona (ukončil trest za doping). Taliansky športový lekár pomáhal aj Bjarnemu Riisovi počas jeho víťazstva na Tour 1996. Momentálne vedie Dán Cancellarov tím CSC. Až po prevalení aféry Fuentes a Riisovom dopingovom priznaní ukončil švajčiarsky jazdec a CSC spoluprácu s kontroverzným lekárom.

Cancellarove skvelé výkony na tohtoročnej Tour tak okamžite zatienili podozrenia. Počas londýnskeho prológu dosiahol priemernú rýchlosť 53,66 km/h, čo je tretí najlepší čas v dejinách pretekov. V tretej etape všetkých očaril svojim záverečným razantným špurtom, ktorý mu zabezpečil víťazstvo.

INFOGRAFIKA k Tour de France - kliknite

Švajčiar strávil svoje dva prvé roky ako profesionál v talianskom tíme Mapei, ktorého vtedajší šéf Patrick Lefevere už dlhší čas čelí obvineniam z dopovania jeho zverencov. Nemecká televízia ARD objavila dokumenty, ktoré dokazujú užívanie zakázaných prostriedkov v Mapei práve v období, keď v jeho farbách jazdil Cancellara. "Je prakticky nemožné nájsť trénera s tridsaťročnou praxou a čistým štítom. Ak by som mal dopovať, to sa radšej vzdám myšlienok na víťazstvo v Tour," bránil sa jazdec.

Video - Fabian Cancellara na tlačovej konferencii po 6. etape Tour de France

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Líder Tour v dopingovom podozrení