Je ešte väčší blázon než ja, vraví Poláčková. Dve ženy mieria na najnáročnejšiu trailovú súťaž

Soňa Kopčoková v cieli PTL spolu s Vittoriom Benvenutim (vľavo) a Giancarlom Callisardim.
Soňa Kopčoková v cieli PTL spolu s Vittoriom Benvenutim (vľavo) a Giancarlom Callisardim. (Autor: instagram S. Kopčokovej)
Miloslav Šebela|15. aug 2024 o 08:00

PTL dokončí menej ako polovica štartujúcich.

BRATISLAVA. Nie sú to preteky v tom pravom slova zmysle. Je to test ľudskej vôle a schopností prežitia v drsnom teréne. Aby mu človek nemusel čeliť sám, je podmienkou, aby si našiel parťáka alebo rovno dvoch.

Zakladateľ tejto súťaže v jednom príhovore povedal: „Toto nie sú preteky. Ide len o to, dostať sa do cieľa.“ 

La Petite Trotte à Léon (PTL) je asi najnáročnejšia trailová súťaž. Skutočne v nej nejde o výsledok.

Dokonca sa ani nevyhlasuje celkové poradie, hoci prirodzene je známe. Víťazom je každý, kto zvládne všetky úskalia dostane sa do cieľa. Znie to ako klišé. Najdlhšia trasa trailového podujatia UTMB v Chamonix je skúškou odhodlania a všetkých schopností. 

UTMB sú neoficiálne majstrovstvá sveta v trailovom behu. Každý rok sa v rámci rôznych súťaží predstaví aj niekoľko slovenských bežcov.

PTL má však výnimočné postavenie. Nedá sa na ne len tak prihlásiť. Organizátori si z prihlášok vyberajú. Zaújemcov sa pýtajú na ich skúsenosti a šancu dajú len najzdatnejším. Slovenská stopa na nich je mizivá.

Špecializuje sa na viacdňové traily

Tento rok si svoje sily na 300-kilometrovej trase otestuje čisto ženský slovenský tím. 

V utorok na sociálnych sieťach oznámili dve veľké osobnosti, že spoja svoje sily. Na trasu PTL sa vydajú Soňa Kopčoková s Lenkou Poláčkovou. 

Poláčková je elitná trailová bežkyňa a prvá Slovenka, ktorá tento rok zdolala Mount Everest bez podporného kyslíka. Jej príbeh a cestu v Himalájach sledovali tisícky ľudí. 

„Soňa je v mojom ponímají ešte väčší blázon ako som ja. Je veľmi vytrvalá,“ predstavuje svoju parťáčku Poláčková. 

Kopčoková je aktuálne asi najlepšia slovenská trailová bežkyňa na viacdňových podujatiach. V tomto roku dokončila beh okolo jazera Como (UTLAC, 250 km, prevýšenie 12400 m) a preteky naprieč Švajčiarskom (Crossing Switzerland, 390 km, +24000 m). 

Podobných súťaží však absolvovala mnoho. Okrem toho je držiteľkou najrýchlejšieho ženského času pri prechode Cesty hrdinov SNP. Z Dukly do Bratislavy prešla v roku 2021 sama bez cudzej podpory za 11 dní a 15 hodín

Na viacdňové trailové behy sa špecializuje a v Európe patrí k špičke.

Pred cieľom ju musel brať vrtuľník

Poláčková má za sebou rôzne trailové behy. V minulých rokoch sa však viac venovala charitatívnym projektom. Prešla Cestu SNP (770 km), Pyreneje (880 km), Rocky Mountains (1020 km), Qhapaq Ňan v Peru (850 km) a vlani aj trasu Via Alpina naprieč Alpami (2000 km). 

Na pretekoch v rámci UTMB ani na PTL ešte neštartovala. Jej parťáčka áno. Dokonca dva razy. 

Prvýkrát v roku 2022. Na túro skúsenosť nerada spomína. To, čím vtedy prešla však vystihuje, aké nebezpečné preteky PTL sú. 

Po šiestich dňoch bola len 35 kilometrov pred cieľom, no z vrcholu Mont Buet (3096 m) ju odviezli záchranári v helikoptére. 

„Moja hlava bola zrejme silnejšia ako telo. Po jedenástom zvracaní už vo mne neostala sila ani dokráčať,“ opisovala Kopčoková, prečo pred dvomi rokmi vzdala. 

PTL dokončila vlani ako členka miešanéhoho tímu CALIMERO s dvojicou Talianov. V neoficiálnom poradí miešaných tímov prišli ako druhí za 126 hodín a 38 minút, teda na šiesty deň.

Pozor pri každom kroku

Za 20 rokov dokončilo PTL len jediný slovenský tím - Peter Brestovanský a Martin Sekér. A vlani Kopčoková. 

Čo je vlastne také náročné na pretekoch PTL?

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Je ešte väčší blázon než ja, vraví Poláčková. Dve ženy mieria na najnáročnejšiu trailovú súťaž