Lafrenière túži byť draftovou jednotkou. Urobil som pre to všetko, hovorí

Oh My Hockey|26. mar 2020 o 13:00

Alexis Lafrenière povedal, že v tejto sezóne urobil všetko, čo sa dalo, aby presvedčil tímy, že by si ho mali vybrať na prvom mieste v draftovej lotérii.

Strávil ju v QMJHL, kde v drese Rimouski Océanic strašil produktívnou ofenzívou všetkých súperov. Išlo o jeho tretiu - a pravdepodobne poslednú - sezónu v kanadskej juniorke. V pondelok sa zrušila nie len základná časť súťaže, ale i play-off a Memorial Cup.

Vysoký krídelník prežil vydarený ročník. So 112 bodmi sa stal najproduktívnejším hráčom súťaže. K 35 gólom pridal 77 asistencií s priemerom 2,15 kanadského bodu na zápas. Z 52 stretnutí zaznamenal v tridsiatich viac ako bod, pričom 16. februára strelil gól a pridal šesť asistencií v zápase proti Quebecu. Vo všetkých významných draftových rankingoch, aj v tom našom, je na prvom mieste.

"Snažil som sa vydať zo seba to najlepšie a hrať tak dobre ako len viem v každom zápase, v ktorom som bol. Isteže je vo svete kopec naozaj dobrých hráčov, čiže nikdy isto neviete, kto bude jednotka," cituje Kanaďana NHL.com.

Ani v čase karantény rodák zo Saint-Eustache v Quebecu nezaháľa. Dve hodiny denne trénuje a mimo to trávi voľný čas s rodinou. 18-ročnému mladíkovi sa čoskoro otvoria dvere do profesionálneho hokeja.

"Nemal som veľa príležitosti stráviť čas s rodinou pri tom všetkom okolo mňa, čiže je pre nás teraz dobré stráviť spolu čas a porozprávať sa. Hráme nejaké hry, rozprávame sa, pozeráme spolu televíziu, filmy a spoločne večeriame, čiže takéto maličkosti. Nie je to sranda s týmto koronavírusom, ale je ľahšie, keď to prežívam s nimi. Som doma a môžem tu zostať až dokým sa všetko vráti do normálu."

Na Lafrenièra si iste pamätajú aj športoví fanúšikovia na Slovensku. Proti Kanaďanom odohrala naša dvadsiatka štvrťfinálové stretnutie. Skončilo sa našou prehrou 1:6 a Lafrenière si pripísal gól a asistenciu. Turnaj, z ktorého si "javorové listy" odniesli zlaté medaily, Lafrenière doslova opanoval. V piatich zápasoch si pripísal desať bodov a napriek tomu, že v dvoch stretnutiach pre zranenie chýbal, získal cenu za najužitočnejšieho hráča majstrovstiev.

"Majstrovstvá sveta do dvadsať rokov boli pre mňa veľkým momentom," spomína. "Keď vyrastáte, snívate o tom, že si tam raz zahráte. Navyše sme rok predtým nedosiahli výsledok, ktorý sme chceli, čiže prísť naspäť a vyhrať to bol skutočne obrovský moment."

Vlaňajší kanadský tím na juniorskom šampionáte zlyhal. Kanada si vylámala zuby v štvrťfinále na Fínsku, neskoršom šampiónovi. Posun Lafrenièra možno vidieť aj v tom, že si v roku 2019 v piatich dueloch pripísal iba bod. V roku 2020 už desať.

A bezpochyby presvedčil. Pochybnosti, či bude jednotka, sa zmenšili.

Jeho Rimouski skončilo v základnej časti štvrté. Ako hodnotí sezónu? "Myslím, že sme mali v tomto roku skvelý tím a verili sme, že môžeme dosiahnuť niečo špeciálne. Bola zábava tam hrať. Je trochu smutné, že sezóna skončila tak rýchlo, ale, ako som vravel, podstatné je, aby každý ostal zdravý."

Nad tým, kedy príde deň draftu, ktorý už bol oficiálne posunutý, sa nepozastavuje: "Žijem deň za dňom a snažím sa ovplyvniť, čo môžem. Najdôležitejšie je, aby bol každý zdravý a my sa pokúsime vrátiť sa tak skoro, ako to len bude možné."

"Zostávam doma a trénujem tak tvrdo, ako to len viem s cieľom nabrať na sile, čiže keď príde čas na návrat, budem na to pripravený."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov