Z Fortuna ligy odišiel do Ruska. Bývať bude v mrakodrape, cestovať lietadlom

Ladislav Almási v drese Achmatu Groznyj
Ladislav Almási v drese Achmatu Groznyj (Zdroj: oficiálna stránka klubu)
Titanilla Bőd|23. jan 2021 o 00:00

Ladislav Almási bude hosťovať v Achmate Groznyj.

V jesennej časti Fortuna ligy dal šesť gólov, v Ružomberku sa stal dôležitým hráčom. LADISLAV ALMÁSI svojími výkonmi zaujal aj v zahraničí a tento týždeň podpísal zmluvu s ruským prvoligistom Achmat Groznyj. Bývalý hráč Senice i Dunajskej Stredy odchádza do Ruska na polročné hosťovanie so štvorročnou opciou. 21-ročného útočníka zastihol Sportnet na sústredení v Turecku, kde ruský tím pobudne až do 20. februára. Vtedy ho čaká prvý pohárový zápas v Rostove.

Ako sa zrodila vaša dohoda s Achmatom Groznyj?

Klub ma oslovil cez môjho manažéra už v decembri. Ako najlepšie riešenie sa mi javilo, aby som tam najprv išiel na polročné hosťovanie a keď budú obe strany spokojné, tak by som ostal dlhšie. V zmluve mám opciu na štyri roky.

Mali ste aj iné ponuky?

Nejaké náznaky boli, ale pôvodne som nechcel teraz v zime meniť klub. Lenže Achmat prejavil vážny záujem. Do mužstva ma chcel tréner, tvrdil, že hľadá presne takýto typ útočníka. Táto ponuka sa nedala odmietnuť.

Achmat je na desiatom mieste ruskej najvyššej súťaže. Čo viete o tamojšej lige?

Rusko ma vždy lákalo. Majú tam v obľube tvrdý futbal a takých hráčov, aký som ja. Ruská liga už je v súčasnosti aj technická, nedominuje iba fyzický futbal, no väčšina tímov hrá so strednými obrancami, ktorí majú nad 190 centimetrov. Takže budem mať ťažšiu úlohu, ako na Slovensku.

Radili ste sa s niektorým zo slovenských hráčov, ktorí pôsobili v Rusku?

Áno, hovoril som s Kornelom Salátom i Janom Ďuricom. Obaja potvrdili, že liga sa nedá porovnať so slovenskou, že je to naozaj súťaž na európskej úrovni. Ich slová ma len ubezpečili v tom, že je dobré rozhodnutie ísť tam. Ešte pred podpísaním zmluvy som sa skontaktoval aj s chorvátskym obrancom Achmatu Zoranom Nizičom, aj od neho som získal cenné informácie.

Aj keď od konfliktu v Čečensku už ubehlo viac ako desať rokov, meno Groznyj ešte stále trochu vzbudzuje obavy. Zisťovali ste niečo o tamojšom živote?

Samozrejme, pohľadal som si informácie a všetci ma upokojili, že Groznyj je v súčasnosti príjemné mesto. Mužstvo žije v 32-poschodovom obrovskom hoteli, o hráčov sa starajú výborne. Na všetky zápasy cestujú letecky, klubovým špeciálom.

Načrtli vám, akú pozíciu budete mať v novom pôsobisku, či s vami rátajú do základnej zostavy?

Achmat o mňa mal seriózny záujem. Dosť dlho trvalo, kým sme podpísali zmluvu, lebo som dlho rozmýšľal, ale predstavitelia klubu stále trvali na tom, že ma chcú. Vidia vo mne potenciál, rátajú aj s tým, že by ma potom v budúcnosti mohli predať. Či budem hrať, to je len na mne, musím podávať dobré výkony počas tréningov a prípravných zápasov.

Groznyj v závere jesene štyri zápasy po sebe neskóroval, takže by sa im zišiel útočník, ktorý dáva góly.

Od trénera viem, že síce sa im strelecky v poslednej dobe nedarilo, v počte centrov sú však tretí v celej ruskej lige. Mávajú 35 centrov za zápas, len z toho nevedia vyťažiť góly. Mojou úlohou bude práve zakončiť tieto akcie. Život stredného útočníka v Rusku nie je ľahký, celkovo padá málo gólov. Väčší dôraz kladú na defenzívu.

Aké ciele má Groznyj v ruskej lige?

Ešte sme to do detailov nerozoberali, ale myslím si, že je reálne nejaké lepšie umiestnenie v strede tabuľky. Je to dobrý tím, hral som proti nemu ešte ako hráč Senice a videl som ich prípravný zápas s Dunajskou Stredou v lete 2019, keď zvíťazili 5:1. Aj vtedy sa ukázalo, že oni sú na inej úrovni. Všetkých päť gólov dal jeden hráč, Senegalčan Ablay Mbengue, ale on už tu nie je.

Ladislav Almási dal na jeseň šesť gólov.
Ladislav Almási dal na jeseň šesť gólov. (Autor: TASR)

Aké sú vaše prvé dojmy z trénera Andreja Talalajeva?

Počas hráčskej kariéry bol aj on stredný útočník, takže veľmi dobre chápe, ako funguje tento post. Hrával za moskovské Torpedo, pôsobil aj v Taliansku. Teším sa, že ma bude trénovať bývalý útočník. Určite budem dbať na jeho rady a dodržím všetky jeho pokyny. Len tak môžem napredovať.

Ako s ním komunikujete?

Zatiaľ v angličtine, všetci ju tu ovládajú. Jazykom kabíny je však ruština, už som si kúpil aj nejaké učebnice. Azbuka teda vôbec nie je jednoduchá! Aj na drese mám svoje meno v azbuke. Je to zaujímavý pohľad, ale aspoň niektoré písmená už viem podľa toho identifikovať.

S hovoreným slovom nemám také veľké problémy, ruština je v mnohom podobná slovenčine. Keď mi niečo hovoria, chápem, o čom je reč, ale musím sa naučiť aj čítať a rozprávať. Upozorňovali ma, že treba dávať pozor aj na prízvuk, lebo niekedy aj ten mení význam slova.

Máte 21 rokov a chystáte sa na svoj prvý zahraničný angažmán. Ste pripravený na život v cudzine?

Bude to zaujímavá skúška, prvý raz sa ocitnem tak ďaleko od domova. Aj preto sme sa dohodli na polročnom hosťovaní, aby sme videli, či mi táto liga vôbec pasuje. Ale nebudem tu do leta sám, v marci by mala prísť za mnou priateľka.

S čím by ste boli spokojný po uplynutí polročného hosťovania?

Keby som bol zdravý a keby som mal za sebou čo najviac zápasov. Som si vedomý, že adaptácia nebude jednoduchá. Útočník potrebuje tri-štyri zápasy, kým sa dostane do tempa a my začíname práve proti najsilnejším súperom.

V pohári nás čaká Rostov, po ňom v lige dva moskovské tímy Dinamo a CSKA a Zenit Petrohrad. Myslím si, že tu sa naplno ukáže, aká je ruská liga. Musím si veriť a na každom tréningu makať a „zomrieť”, lebo Rusi majú radi sebavedomých a odhodlaných futbalistov. Rusi sú tvrdý národ, takže aj ja musím byť tvrdý. 




Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Z Fortuna ligy odišiel do Ruska. Bývať bude v mrakodrape, cestovať lietadlom