Za kybernetickým útokom na WADA v 2016 stála ruská rozviedka, vyhlásili Briti

Hackerská skupina Fancy Bears sa v posledných dňoch stará vo svete športu o poriadny rozruch
Hackerská skupina Fancy Bears sa v posledných dňoch stará vo svete športu o poriadny rozruch (Autor: TASR/AP)
SITA|4. okt 2018 o 12:34

O zapojení Ruska sa špekulovalo dlhšie.

LONDÝN. V pozadí hekerského útoku skupiny Fancy Bears na Svetovú antidopingovú agentúru (WADA) zo septembra 2016 stála ruská vojenská rozviedka GRU.

S obvineniami vyrukovala britská vláda v čase dlhodobo zvýšeného napätia medzi krajinami.

O zapojení Kremľa sa špekulovalo dlhšie, až teraz však oficiálne kruhy zverejnili oficiálne stanovisko.

"Veľká Británia a jej spojenci dnes môžu odkryť bezohľadnú kampaň GRU, ktorá sa zameriava na politické inštitúcie, obchod, ale aj na médiá a šport. Identifikovali sme ich aktivity po celom svete.

Ide o flagrantné porušenie medzinárodného práva, ktoré zasahuje občanov vo veľkom množstve štátov, vrátane Ruska. Útok zorganizovaný GRU mal za cieľ zdiskreditovať WADA," uviedlo britské Národné centrum pre kybernetickú bezpečnosť (NCSC).

Počas útoku v 2016 Fancy Bears ukradli lekárske záznamy so zoznamom terapeutických výnimiek mnohých známych športovcov a zverejnili ich.

Medzi nimi cyklistov Bradleyho Wigginsa a Chrisa Frooma či vytrvalca Mo Faraha. Podľa NCSC bolo cieľom odvrátiť pozornosť od vtedy začínajúceho sa dopingového škandálu v ruskom športe.

Obvinenie zo zapojenia vlády do kybernetického útoku na prišlo iba necelý mesiac po opätovnom začlenení ruského antidopingového orgánu RUSADA do WADA, jej stanovisko zatiaľ nezverejnili.

Informoval portál insidethegames.biz.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Za kybernetickým útokom na WADA v 2016 stála ruská rozviedka, vyhlásili Briti