Kvalifikantka Švedovová vyradila obhajkyňu titulu Na Li

Jaroslava Švedovová.
Jaroslava Švedovová. (Autor: SITA/AP)
SITA|4. jún 2012 o 17:00

Maria Šarapovová je už len dve víťazstvá od návratu na post svetovej jednotky.

PARÍŽ. Čínska tenistka Na Li titul na grandslamovom turnaji Roland Garros neobháji. V pondelňajšom osemfinále dvojhry podľahla siedma nasadená hráčka pavúka Kazaške Jaroslave Švedovovej v troch setoch 6:3, 2:6, 0:6.

Tridsaťročná Na Li vyhrala vlani najprestížnejší antukový turnaj ako prvá hráčka z Ázie v histórii. Poslednou tenistkou, ktorá obhájila trofej pri Porte d´Auteuil, teda zostáva Belgičanka Justine Heninová (2003, 2005 - 2007).

Tridsaťročná Na Li nenadviazala na triumf 4:6, 6:2, 6:0, ktorý dosiahla proti rovnakej súperke pred piatimi rokmi na tráve v Birminghame. V 3. kole proti Američanke Christine McHalovej uspela jubilejný 100. raz v kariére v trojsetovom dueli. Tentoraz však maratón nezvládla.

Blízko olympiády

Moskovská rodáčka Švedovová sa prebojovala medzi najlepších osem na majstrovstvách Francúzska aj predvlani. Vtedy nestačila na Srbku Jelenu Jankovičovú, aktuálne sa pokúsi zlepšiť si osobný miestny rekord proti Petre Kvitovej.

Univerzálka Švedovová je dvojnásobnou grandslamovou víťazkou vo štvorhre - na Wimbledone aj US Open 2010 sa radovala s Američankou Vaniou Kingovou, s ktorou ešte sú v parížskej deblovej hre.

Tenisová asociácia žien predznamenala, že Švedovová by sa mala katapultovať približne na 62. priečku v renkingu k 11. júnu a zaútočiť tým na olympijskú miestenku. WTA zároveň modifikovala predbežný prepočet v súvislosti s Na Li, ktorá ešte má nádej zotrvať v prvej desiatke.

Švedovová je v Open Ere deviatou kvalifikantkou vo štvrťfinále pri Buloňskom lesíku, prvou od takéhoto výsledku Španielky Carly Suárezovej-Navarrovej v roku 2008. V žiadnom z predchádzajúcich ôsmich prípadov sa nekonal posun ďalej.

Šarapovová zdolala aj Zakopalovú

Ruská tenistka Maria Šarapovová naďalej nenašla premožiteľku v tohtoročnom trojsetovom zápase, potrebuje už iba dve víťazstvá počas aktuálneho týždňa na návrat na post jednotky svetového rebríčka a iba tri ju delia od zavŕšenia tzv. kariérneho Grand Slamu.

Šarapovová v pondelok zvíťazila v osemfinálovom 4. kole dvojhry žien na Roland Garros nad 30-ročnou Klárou Zakopalovou (44.) v ich štvrtom vzájomnom súboji za 191 minút 6:4, 6:7 (5), 6:2.

Češka pod ťarchou mečbalovej hrozby urobila dvojchybu, svoju siedmu. Duel priniesol až 21 brejkov a 101 nevynútených chýb. Šarapovovú nezastavil tucet dvojchýb.

Dvojka turnaja aj renkingu Šarapovová má od začiatku sezóny 2011 bilanciu v "maratónoch" 20:1, z toho v roku 2012 bezchybne 8:0. Jedinú prehru takéhoto typu v sledovanom období inkasovala od Talianky Flavie Pennettovej v 3. kole vlaňajších US Open.

Na majstrovstvách Francúzska 2012 v prvých troch dueloch povolila súperkám dovedna len 5 gemov, čím vyrovnala svoj grandslamový osobný rekord z januárových melbournských Australian Open.

Vo štvrťfinále si zmeria sily s Kaiou Kanepiovou (Est.-23).

ico

Dvojhra žien - 4. kolo (osemfinále):

Maria Šarapovová (Rus.-2) - Klára Zakopalová (ČR) 6:4, 6:7 (5), 6:2

Petra Kvitová (ČR-4) - Varvara Lepčenková (USA) 6:2, 6:1

Jaroslava Švedovová (Kaz.) - Na Li (Čína-7) 3:6, 6:2, 6:0

Kaia Kanepiová (Est.-23) - Arantxa Rusová (Hol.) 6:1, 4:6, 6:0

Dvojice vo štvrťfinále dvojhry žien (zhora podľa "pavúka"):

Dominika Cibulková (SR-15) - Samantha Stosurová (Aus.-6) / bilancia: 0:1

Sara Erraniová (Tal.-21) - Angelique Kerberová (Nem.-10) / bilancia: 0:1

Jaroslava Švedovová (Kaz.) - Petra Kvitová (ČR-4) / bilancia: 0:0

Kaia Kanepiová (Est.-23) - Maria Šarapovová (Rus.-2) / bilancia: 0:0

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kvalifikantka Švedovová vyradila obhajkyňu titulu Na Li