Aké to je, keď futbal hrajú John Lennon, Gándhí či Robert Kennedy

Pelému (bez dresu) fanúšikovia nepovedali inak - Edson určite nie.
Pelému (bez dresu) fanúšikovia nepovedali inak - Edson určite nie. (Autor: TASR/AP)
Zoran Boškovič|5. sep 2017 o 12:30

Kuriózne mená brazílskych futbalistov potvrdzujú, že ich rodičia mali zmysel pre humor.

BRATISLAVA. Brazílsky geografický a štatistický ústav (IBGE) v roku 2016 prvýkrát v histórii zverejnil štatistiky najpoužívanejších tamojších mien.

Podľa nich až šesť percent Brazílčaniek sa volá Maria. Medzi mužmi vládne meno Jose, ktoré používa až šesť miliónov mužov. Brazília má vyše 207 miliónov obyvateľov.

Bol som veľmi hrdý, že ma nazvali po Thomasovi Edisonovi a chcel som, aby ma ľudia volali Edson. Pelé mi znelo otrasne. Edson znelo omnoho serióznejšie a dôležitejšie.


Pelé

Napriek tomu, že v Brazílii existuje mnoho typických mužských i ženských mien, stále existujú rodičia, ktorí ich odmietajú.

Svoje deti nazvú naoko vtipnou skomoleninou alebo ich pomenujú podľa slávnej osobnosti.

"Niektorí rodičia sú prosto vtipkári. Nemyslia pritom na to, že ich deti budú vystavené výsmechu," hovorí Osny Neves, notár, ktorý napísal knihu o podivuhodných menách pre Guardian.

Pelé ako vynálezca

Veľa ľudí ho považuje za najlepšieho futbalistu histórie. Všetci ho poznajú pod menom Pelé. Roky sa diskutovalo, čo táto prezývka znamená. Sám Pelé v autobiografii priznáva, že nevie.

Iné kuriózne mená brazílskych futbalistov:

Ben-Hur Moreira Peres

Marlon Brandão

Argélico Fucks

Zinedine Yazid Zidane Thierry Henry Barthez Eric Felipe Silva Santos

Wonarllevyston Garlan Marllon Branddon Bruno Paullynelly Mell Oliveira Pereira

John Lennon Silva Santos

Robert Kenedy Nunes Nascimento

Prezývku mal dostať ešte na škole, keď sa mu vysmievali, že nevie správne vysloviť meno svojho obľúbeného hráča z Vasco da Gama, Birého. A tak mu prischlo Pelé.

Málo ľudí však hovorí o jeho rodnom mene, ktoré mu dali rodičia Celeste Arandesová a známy futbalista Dondinho.

Pelé sa narodil v Minas Gerais ako Edson Arantes do Nascimento. Rodičia Pelého pomenovali po slávnom vynálezcovi Thomasovi Edisonovi. Aby to však nebolo také očividné, svojmu synovi vyňali "i" z mena a tak mu zostalo Edson.

"Bol som veľmi hrdý, že ma nazvali po Thomasovi Edisonovi a chcel som, aby ma ľudia volali Edson. Pelé mi znelo otrasne. Edson znelo omnoho serióznejšie a dôležitejšie," napísal Pelé pre Guardian.

Maicon či Michael Douglas?

Chyba na matrike sa pri skúmaní mien brazílskych futbalistov objavuje často. Vyskytla sa aj pri zapisovaní mena dnes už slávneho pravého obrancu Maicona.

Niekdajší pravý obranca Interu Miláno, Manchestru City či brazílskej reprezentácie sa mal pôvodne volať Michael Douglas Sisenando.

Maicon tvrdil, že jeho mama nesledovala filmy, taže Michaela Douglasa nepozná.
Maicon tvrdil, že jeho mama nesledovala filmy, taže Michaela Douglasa nepozná. (Autor: SITA/AP)

Napokon z toho bolo Maicon Douglas Sisenando, keďže úradníčka na matrike prepočula žiadosť jeho otca. V roku 2008 sa Maicon smial, vraj jeho mama Michaela Douglasa ani nepoznala.

Neskôr však priznal: "Zdal sa jej veľmi sexi."

Nuž, dlho by pravdepodobne zatĺkať nemohol, keďže jeho brat sa volá Marlon Brando Sisenando.

Nepomýľte si ho s Gándhím

Keď si do vyhľadávača zadáte meno Gándhí, neobjaví sa iba slávny mysliteľ a politik. Môže sa stať, že narazíte aj na brazílskeho futbalistu menom Mahatma Gandhi Heberpio Mattos Pires.

Pre takéto prípady wikipedia pridala na svoju stránku zmienku: "Nemal by sa zamieňať s Mohandasom K. Gandhim, nenásilným bojovníkom."

K zámene pravdepodobne nepríde. Gandhi, ktorý si obliekal kopačky, bol omnoho menej slávny, poznajú ho najmä fanúšikovia Atlético Goianiense, v ktorom pôsobil od roku 2011.

Hity Creedence Clearwater Revival poznajú najmä fanúšikovia rokovej hudby. Medzi nich patria určite i rodičia hráča menom Creedence Clearwater Couto.

Rovnako, ako v prípade Gandhiho, ani Couto si nikdy nevydobil takú slávu, ako slávna predloha svojho mena.

"Ľudia si stále myslia, že je to len prezývka. Je to skutočné meno, ktoré mám aj v rodnom liste. Je to ťažké napísať, pre Brazílčanov ešte ťažšie vysloviť. Problémom je, že mnoho mladých tú skupinu ani nepozná, takže musím svoje meno niekoľkokrát zopakovať. Jediné, čo ľutujem je, že mnoho ľudí si ma pamätá len kvôli menu a nie pre futbalové kvality," povedal Couto podľa Telegraphu.

Zdá sa, že niet futbalových kvalít Creedenca Clearwatera Couta, ktoré by predčili slávnu skupinu.

Nachádzate sa tu:
Aktuálne témy»Južná Amerika»Aké to je, keď futbal hrajú John Lennon, Gándhí či Robert Kennedy