Kubík si zahrá v ruskej lige

František Kubík
František Kubík (Autor: ARCHÍV F. KUBÍKA)
SITA|5. jún 2011 o 14:15

Slovenský futbalový reprezentant František Kubík podpísal štvorročnú zmluvu s nováčikom najvyššej ruskej súťaže FC Kubaň Krasnodar. "Myslím, že by mi ruský futbal mal sedieť," hovorí.

KRASNODAR. Dvadsaťdvaročný rodák z Prievidze v nedávno skončenej sezóne hosťoval ako kmeňový hráč AS Trenčín v holandskom ADO Den Haag a v celkovo 31 súťažných zápasoch zaznamenal 9 gólov.

"O moje služby sa zaujímalo viacero klubov, no všetko bolo iba v hypotetickej rovine. Rusi prišli s konkrétnou ponukou pre mňa a pre AS Trenčín, preto sme sa dohodli,“ povedal František Kubík pre agentúru SITA a pokračoval:

Z Holandska do Ruska

"Od prvého kontaktu do podpísania zmluvy ubehol asi mesiac. V tomto období som sledoval výsledky Kubaňu, na diaľku som sa oboznamoval s tímom. Ide o nováčika súťaže, ktorému momentálne patrí delená druhá priečka."

"Je to ambiciózne mužstvo, s viacerými cudzincami v kádri a rumunským trénerom Petrescom, ktorý bol výborným futbalistom. Je pre mňa dôležité, že práve on o mňa prejavil eminentný záujem. Pri prestupe mi pomohli aj predstavitelia AS Trenčín, ktorí mali skúsenosti s odchodom Martina Škrtela do Ruska.“

Ako je známe, v Rusku funguje iný sezónny harmonogram ako vo väčšine európskych líg. Z pohľadu Františka Kubíka sa iba nedávno skončil ročník 2010/2011 v Eredivisie, v Rusku je však sezóna 2011 v plnom prúde. Aj preto sa so svojim novým zamestnávateľom dohodol na účinnosti zmluvy od 1. júla.

"Zástupcovia Kubaňu mi povedali, aby som si po sezóne oddýchol, 28. júna ma čaká vstupná prehliadka, od 1. júla začne platiť zmluva a následne sa zapojím do prípravy. Predtým ma však čaká dovolenka v Turecku.“

Talentovaný útočník či krídelník sa neobáva nového futbalového prostredia a nepredpokladá ani jazykovú bariéru. "Ruská liga ide čoraz viac dopredu, pôsobia tam veľmi kvalitní hráči. Mám za sebou prvú sezónu v zahraničí, ktorá mi vyšla nad očakávania a dúfam, že sa mi bude dariť aj v novom tíme."

Prestup má byť dôležitým krokom vred

"Myslím si, že ruský futbal by mi mal sedieť. Môj prvý cieľ však je presadiť sa do základnej zostavy a pravidelne hrávať. Čo sa týka bývania, už je to v štádiu riešenia, ale ešte to má čas. Teším sa, že so mnou v Krasnodare bude aj moja priateľka."

"V Haagu som mal jedného ruského spoluhráča, veľa som mu rozumel a čo-to som sa od neho aj naučil. Po anglicky viem, takže neočakávam žiadne problémy v tomto smere,“ uzavrel odchovanec prievidzského futbalu.

Transakciu potvrdil pre agentúru SITA aj generálny manažér AS Trenčín Róbert Rybníček. "Vnímali sme záujem aj iných tímov, ale napokon sme sa dohodli s Kubaňom Krasnodar, pretože predložil konkrétnu ponuku. Aj preto sme tento klub uprednostnili a nelicitovali s nikým ďalším."

"Myslím si, že prestup do tohto menej známeho, ale ambiciózneho klubu môže byť dôležitým krokom vpred v jeho ďalšej kariére. Ruská liga sa neustále zlepšuje, v krajine sa uskutočnia majstrovstvá sveta, ide o atraktívne prostredie. Rokovania boli korektné, ponuka bola pre klub finančne veľmi zaujímavá a myslím si, že aj hráčovi vytvoril Kubaň adekvátne podmienky,“ povedal Rybníček.

V elitnej ruskej ligovej súťaži pôsobí dvojica slovenských reprezentantov - Tomáš Hubočan (Zenit Petrohrad) a Kornel Saláta (Rostov).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Kubík si zahrá v ruskej lige