Slovenský supertalent? Snažili sa mu dokázať, čo všetko nevie

Tomáš Suslov uniká.
Tomáš Suslov uniká. (Autor: TASR)
Pavol Spál|22. nov 2021 o 07:00

Suslov ju v kurze. Kde ho vidí jeho agent o päť rokov?

Je najmladší Slovák, ktorý debutoval v reprezentácii. To isté platí aj o jeho premiére na letných majstrovstvách Európy. 

Tomáš Suslov z holandského Groningenu patrí medzi najväčšie talenty slovenského futbalu. A je vzácny typ, lebo je ľavák. V poslednom zápase reprezentácie proti Malte bol najlepší hráč.

"Okrem futbalovej kvality prináša na ihrisko aj emócie. Chladným ľuďom zo severu Holandska sa to ohromne páči. Ak je potrebné sa niektorého spoluhráča zastať, beží tam. Ak je nejaká mela, je v prvom rade," vraví jeho agent RICHARD ČECH.

Hovorí sa o neslovenskej povahe Tomáša Suslova. Ako ho vidíte vy? 

Vidím ho ako trúfalého, mierne za hranicou drzého a odvážneho mladého muža. Vždy s vlastným názorom na všetko, ktorý sa bije s tým, čo sa mu v živote postaví do cesty. Nielen vo futbale, ale aj v osobnom živote sa mu zatiaľ darí z ťažkých situácií vykľučkovať. Je extrémne cieľavedomý a náročný nielen na seba, ale aj na ľudí okolo seba. Pre svoj úspech je schopný veľa obetovať, niekedy až za hranicou dobrého. Rád o všetkom rozhoduje, svoje veci chce mať absolútne pod kontrolou. Neznáša nudu a je spokojný, ak sa vždy okolo niečo neho deje. Čo sa mi na ňom páči, je jeho dobré srdce a pobožnosť.  

Keď ste prvýkrát Suslova videli, čo ste si pomysleli? 

Zavolal mi môj kolega Peťo Kovaľ, ktorý bol na zápase slovenskej reprezentácie do 15 rokov aj so svojim známym, ktorý bol v tom čase skautom Manchester United. Poslal mi krátke videá zo zápasu, keď bol Tomáš pri lopte. Už vtedy som tam videl to, čo nedávno proti Malte slovenskí fanúšikovia. Na druhý deň sme sedeli v Smižanoch s jeho otcom Sergejom.  

Tomáš pôsobí ako výnimočný talent, čo však dnes už nestačí. Nakoľko je aj tréningový dríč? 

Dá sa mu vyčítať veľa vecí, ale v čom je podľa mňa najlepší, je prístup k tréningu. Futbal berie ako tvrdú prácu, po príchode do tréningového centra sa nezastaví. Nezáleží, aký je deň, či je pred alebo po zápase, pri každom cvičení sa snaží vydať zo seba maximum. A pri talente, ktorý má, je práve toto výnimočné, lebo talentovaným hráčom sa veľmi do tréningu nechce. Veľmi veľa futbalu dáva, ale na druhej strane od futbalu aj veľa očakáva. Aby som vám trochu priblížil jeho typické myslenie: V sedemnástich už mal hrať v základnej zostave za áčko Groningenu a na ME sa mal slovenský tím skladať okolo neho. 

Mnoho mladých hráčov nezvládne, keď zrazu zarábajú viac peňazí a začnú byť slávni. Je Tomáš pripravený zvládnuť tieto nástrahy? 

Jeho rodina to nemala ľahké a nechalo to na ňom zatiaľ pozitívne stopy, pretože finančne jej pomáha. Vie si aj ušetriť a keď sa o financiách rozprávame, tak má rozumné názory. Navyše, v Eredivisie je nastavený veľmi dobrý dôchodkový systém pre hráčov a isté percentá z jeho platu idú do vybranej správcovskej spoločnosti, ktorá zhodnocuje hráčom financie. Po skončení kariéry sa Tomáš sám rozhodne v akej výške a za koľko rokov mu daná spoločnosť bude posielať mesačnú splátku na jeho účet. Čakajú ho však obrovské nástrahy. Ak to preženiem, aj keby všetky peniaze minul, čo verím, že sa nestane, návrat do bežného života bude mať na istý čas vyriešený. 

Aj toto sa dozviete v ďalšej časti článku

  • Akú cenu má Tomáš Suslov?
  • Je najvyšší čas na jeho prestup?
  • Aká je pravda o záujme Ajaxu Amsterdam?
  • Bol na stáži v Bayerne Mníchov. Prečo sa tam nehodil?
  • Je pravda, že ho sledujú Real a Barcelona?
  • Má iba devätnásť. Prečo bol už kapitán?

Suslova považujú za jeden z najväčších talentov slovenského futbalu. Kde ho vidíte trebárs o päť rokov? 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Slovenský supertalent? Snažili sa mu dokázať, čo všetko nevie