Kto boli naši najlepší hokejisti - prečítajte si ich profily

Sportnet|19. apr 2011 o 08:52


Brankári

dzurila-foto-szlhsk.jpgVladimír Dzurilla

Slovenský Hokejista storočia reprezentoval pätnásť rokov (1962 - 1977). Získal tri tituly majstra sveta, z olympiády má striebro a dva bronzy.

Prvý brankár u nás, ktorý chytal na vtedajší kanadský spôsob, zmenšoval uhol, zapájal sa do hry, na ľad padal iba v nevyhnutných prípadoch.

Bol známy skvelou lapačkou i excelentným špagátom. Na Kanadskom pohári 1976 nedostal proti domácemu výberu najlepších hráčov NHL ani gól, ČSSR vyhrala 1:0. Toronto Sun písal o národnej hanbe.

„To, čo dnes Dzurilla ukázal, som ešte nezažil," povedal brankár slávneho Montreal Canadiens Ken Dryden. V lige odchytal za bratislavský Slovan 16 sezón (premiéru mal 16-ročný) a Brno (5 sezón).

sakac-foto-ecvsv.jpgMarcel Sakáč

S Dzurillom vytvorili v sedemdesiatich rokoch v bratislavskom Slovane zrejme najlepšiu brankársku dvojicu československej histórie. Postupne dostával prednosť levočský rodák pred slávnejším Dzurillom. V najlepšej forme bol v roku 1979. Výrazne prispel k titulu Slovanu.

Prvému, ktorý získal slovenský tím. So športom začínal ako gymnasta, na čiare bol skvelý - mrštný, rýchly s výborným postrehom. Chytal bez masky až kým ich povinne nenariadili. V roku 1971 získal titul majstrov Európy. Prišlo k paradoxnej situácii. Sovietski majstri sveta s ČSSR remizovali a prehrali, o veľký titul nás obrala prehra s USA.

hartmann-sita.jpgEduard Hartmann

Brankár, ktorý stál pri zrode novej slovenskej reprezentácie. Vychytal nervydrásajúci zápas s Bieloruskom na MS C kategórie v Poprade.

Predtým sa prebojoval aj do federálnej reprezentácie, v jej drese získal na svetovom šampionáte 1990 vo Švajčiarsku bronz.


Obrancovia

gregor-sienslavysk.jpgFrantišek Gregor

Spoľahlivý obranca vzadu, výborný smerom dopredu. Nepostrádateľný hráč najmä pri presilovkách. Dal veľa gólov nechytateľnými strelami od modrej čiary. Bol oporou Slovanu v šesťdesiatich rokov, keď mu titul sedemkrát ušiel o pár bodov, vždy skončil druhý.

Má bronz zo ZOH 1964. V najlepšej forme hral zrejme na MS 1961. Dal excelentný gól Rusom (vyhrali sme 6:4). Titul patril Kanade o skóre, ČSSR s ňou remizovala 1:1, získala európske zlato. Ku koncu kariéry (1970 - 1972) hral za VSŽ Košice.

baca-sita.jpgJerguš Bača

Húževnatý obranca sa stal majstrom sveta v roku 2002. Po titule s Košicami vo federálnej lige ho vybrali do reprezentácie, kde na svetvom šampionáte 1989 vo Švédsku získal bronz.

Fyzický typ s výbornou pozičnou hrou. Líder tímu so silným charakterom.

slanina.jpgPeter Slanina

Ofenzívny bek so zmyslom pre zrýchľujúcu prihrávku do jazdy, efektívny zakončovateľ.

V Košiciach bol oporou obrany pri oboch federálnych tituloch 1986 a 1988. Hral vo federálnej reprezentácii na MS v Moskve 1985.

svehla-sme.jpgRóbert Švehla

Železný muž. Silný defenzívny obranca s výborným fyzickým fondom. Preslávil sa v tíme Floridy Panters. Rozdával rany, ale vždy bol férový.

V roku 1996 postúpil s Floridou do finále Stanley Cupu. V sérii s Pittsburghom vymazal dvojicu Lemieux - Jágr.

tajcnar-foto-dusankoutny.jpgRudolf Tajcnár

Jeden z najlepších obrancov prelomu šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov. Vytvoril dvojicu s Milanom Kuželom. Delovkami od modrej bol postrachom brankárov.

Životný zápas odohral na majstrostvách sveta 1972 v Prahe proti Švédom, kde strelil dva góly. Československý tím získal neskôr titul majstra sveta. So Slovan vyhral Spenglerov pohár 1973.

kzela.jpgMilan Kužela

Nekompromisný defenzívny typ obrancu, výborne vedel čítať hru. Súpera vedel od puku spoľahlivo odstaviť. Pamätnou bola jeho rybička pri vypichovaní puku.

V Slovane odohral 16 sezón a ako kapitán ho doviedol v roku 1979 k federálnemu titulu. Štartoval na štyroch majstrovstvách sveta. Hne? na prvom šampionáte 1972 získal titul. Potom získal bronz a striebro. V roku 1974 ho agenti ŠtB nepustili za hranice pre podozrenie z emigrácie.


Útočníci

dtarsi-sita.jpgJán Starší

Pravé krídlo prvého slávneho slovenského útoku v drese Slovana Bratislava spolu s Karolom Fakom a Júliusom Černickým. Do Bratislavy prišiel v roku 1952, počas pražských štúdií hral za Spartu (1954 - 1956).

Skvelý, rýchly korčuliar i dobrý zakončovateľ. Hral na štyroch MS a ZOH 1960. V roku 1961 získal striebro a európske zlato. V zápase proti ZSSR (6:4) dal dva góly.

Pamätný gól dal v zápase Slovana proti majstrovi z Brna 10:1 (Slovan potom prehral v roku 1962 titul v poslednom zápase doma zo Spartou 1:2) .

Po signáli ušiel všetkým z polovice klziska, v plnej rýchlosti skóroval, narazil na mantinel a zranil sa. Po ňom sa už nedostal do starej formy. Stal sa slávnym trénerom. V dvojici s Karlom Gutom priviedol ČSSR k dvom titulom majstrov sveta (1976 a 1977).

fako-sienslavysk.jpgKarol Fako

Klasický center, mozog útoku s výbornym prehľadom a prihrávkou. Bratislavčan začal v Slovane, potom štyri roky pôsobil v pražských vojenských kluboch (ATK, ÚDA, Tankista). Vrátil sa, patril k slávnej generácii, ktorá sedemkrát márne zaútočila v šesťdesiatich rokoch na titul.

Vyhlásili ho za najlepšieho asistenta federálnej ligy vôbec. Aj najslávnejší okamih jeho kariéry nebol gól, ale prihrávka. Na MS 1959 ČSR potrebovala na zisk bronzu zdolať majstrov sveta z Kanady. Faka pravidelne stavali tréneri na rozhodujúce buly. V závere zápasu ho vyhral a ihneď prihral Vlachovi, ktorému nerobilo problémy zvýšiť do prázdnej brány (Kanada hrala power play) na 5:3.

golonka-sita.jpgJozef Golonka

Pre mnohých Slovákov ak nie najlepší, tak rozhodne najpopulárnejší hokejista. Center, ktorý nahradil Faka (ten prešiel do druhého útoku) v trojici medzi Starším a Černickým. Burcujúci srdciar so skvelou prihrávkou i strelou. Rodený vodca tímu. Duša Slovanu i reprezentácie, prvý slovenský kapitán Československa.

Milovaný, zatracovaný, neraz mal zakázanú činnosť, vraj pre nemiestne rečnenie. Svojho času československý hrdina. Na ZOH 1968 (striebro) bol strojcom víťazstrva nad ZSSR (5:4, dal gól a skvelú prihrávku Jiříkovi na 5:2), o rok (bronz) sa pričinil o dve víťazstvá nad ZSSR na MS.

Smoliar, ktorý sa nikdy nestal majstrom sveta ani republiky. Na ZOH 1968 mal na hokejke v poslednej minute zlato, lenže ležiaceho švédskeho brankára Holmqvista prestrelil do hornej žrde. Predtým dal gól, ale remizovali sme 2:2, ČSSR potrebovala vyhrať. O rok na MS nám stačila so Švédmi jedna remíza, prehrali sme 0:2 a 0:1.

nedomansky-tasr.jpgVáclav Nedomanský

Rodák z Hodonína prišiel do Slovanu Bratislava v roku 1962. V Československu až do emigrácie v roku 1974 za iný klub nehral. Bol ďalší z dlhej rady senzačných centrov v drese belasých.

Je najlepším strelcom československej reprezentácie všetkých čias (163 gólov), v lige dal v 419 zápasoch 369 gólov, štyrikrát bol kráľom ligových strelcov. Dobre stavaný hokejista (185 cm, 95 kg) prekonával brankárov tvrdými príklepmi, bombami švihom, blafákmi, zavše i rafinovanou strelou.

Pokrik fanúšikov "Venco banán", neskôr prischol v obmene šalšiemu slávnemu centrovi - Dušanovi Pašekovi. Ani Nedomanskému sa nepodarilo v prvej slávnej ére Slovanu siahnuť na titul, majstrom sveta však bol. Na MS 1972 v Prahe dal dovedna deväť gólov. Na MS 1969, pre Československo (získalo bronz) možno najpamätnejších, lebo dve víťazstvá nad ZSSR sa stali symbolom protestu proti okupácii vojskami Varšavskej zmluvy dal 9 gólov.

Pri výhre nad Sovietmi 2:0 prudkou strelou pod žrď rozkýval bránku. Dostal sa spolu s Dzurillom do All Star tímu šampionátu. Po slovenskom rodákovi Mikitovi bol druhým rodákom z Československa, ktorý urobil veľkú kariéru v NHL. Za Detroit, New York Rangers a St. Louis odohral spolu 421 stretnutí, dal 122 gólov.

bondra-sita.jpgPeter Bondra

Bol jedným z najrýchlejších a najobratnejších korčuliarov v NHL. Preslávil sa vo Washingtone. Dva razy sa stal najlepším strelcom NHL v základnej časti. V Sieni slávy NHL je odložená jeho hokejka, ktorou nastrie?al v roku 2006 Tampe Bay štyri góly za 4 minúty 12 sekúnd.

Najdôležitejší gól kariéry strelil vo finále majstrovstiev sveta 2002 - rozhodol o tom, že sa Slovensko stalo majstrom sveta.

trojak-foto-hckosicesk.jpgLadislav Troják

Vynikal kombinačnou hrou, rýchlym korčuľovaním, skvelou prihrávkou a vynikajúcim bránením. Prvý slovenský hrá?, ktorý sa dostal do československej reprezentácie. V roku 1947 bol pri zisku titulu majstra sveta.

Zahynul pri leteckom nešťastí, ktoré sa spája s prípravným zápasom v Londýne.

lukac-sita.jpgVincent Lukáč

Je najlepším slovenským strelcom v bývalej federálnej lige. Strelil 393 gólov. Mal úžasné zrýchlenie, samostatný nájazd zakončoval golfovou strelou zblízka.

V národnom tíme vytvoril spolu s Dáriusom Rusnákom a Igorom Libom jeden z najúdernejších útokov v tom čase. Z majstrovstiev sveta sa nikdy nevrátil bez medaily.

mstastny-foto-francisvachoncom.jpgMarián Šťastný

Najstarší z legendárneho bratského útoku Šťastných, ktorý v roku 1979 priviedol k prvému československému titulu klub zo Slovenska Slovan Bratislava.

Mal tvrdú strelu a schopnosť uniknúť po pravom krídle. Z troch hokejových bratov mal najvýbušnejšiu povahu, najčastejšie sa dostával do fyzických kontaktov. V roku 1981 rok po mladších bratoch Petrovi a Antonovi ilegálne emigroval do Kanady.

pstastny-sita.jpgPeter Šťastný

Po Stanovi Mikitovi druhý hokejistia zo Slovenska, ktorý sa dostal do Siene slávy NHL v Toronte. Typický konštruktívny center s citom pre časovanú prihrávku sa stal v mladom veku dvojnásobným masjtrom sveta spolu s bratom Mariánom (1976,1977). Po prvej sezóne v Quebeku získal cenu pre najlepšieho novárika sezóny.

Po páde železnej opony v roku 1989 sa vrátil na Slovensko. Ktoré vuiedol ako kapitán na olmypiáde v Lillehammeri 1994. Jediný hokejista na svete, ktorý rerpezentoval tri krajiny. Československo, Slovensko a Kanadu, s ktorou vyhral v roku 1984 Kanadský pohár.

astastny.jpgAnton Šťastný

Večne sa usmievajúci žolík. Rýchly krídelník, čo spoľahlivo obhospodáril defenzívu v obrannom pásme, v útoku veľmi produktívny zakončovateľ.

Spolu s Petrom pomáhal Slovensku v kvalifikácii na olympiádu 1994. V Sheffielde hral v útoku s bratom Petrom a Petrom Bondrom.

rusnak-foto-acs.jpgDárius Rusnák

Kapitán československého tímu majstrov sveta 1985 v Prahe. Rodený tvorca hry, čo mal oči aj vzadu. Preslávil sa svojím typickým zakončením spoza bránky po dlhej sťahovačke.

V reprezentácii vytoril spolu s Libom a Vincentom Lukáčom jeden z najlepších útokov na svete. V Slovane podobne klubovej úrovni s Jánom Jaškom a Mariáom Bezákom.

liba-sienslavysk.jpgIgor Liba

Klasické ľavé krídlo podľa československej školy. Fyzicky odolný celoplošný korčuliar s výborný m zakončením.

Získal štyri federálne tituly- dva s Košicami a dva s Jihlavou, ďalší s košicami v slovenskej extralige. N asklonku kariéry skúsil NHl v tímoch Minnesoty, Los Angeles i New Yorku Rangers. Skromný bojovník.

paek-bleskovkysk.jpgDušan Pašek

Charizmatická osobnosť v histórii Slovana. Kanadský typ, čo po zrýchlení pohotovo zakončoval tvrdou strelou. Bol v tíme majstrov sveta 1985 s kapitánom Rusnákom. Spolu získali aj federálny titul Slovana.

Vtipný zabávač sa neskôr stal prezidentom Slovana i slovenského hokejového zväzu.

dreamteam_res.jpg

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov