Kristoffersen vyhral už šiesty slalom sezóny, Žampu diskvalifikovali

Adam Žampa nezvládol v Schladmingu už prvé kolo.
Adam Žampa nezvládol v Schladmingu už prvé kolo. (Autor: TASR/AP)
TASR|26. jan 2016 o 19:32

Hoci so štartovým číslom 31 zaznamenal v prvom kole 24. najlepší čas, v druhom nejazdil. Adam Žampa v Schladmingu lyžou zavadil o bránku a prešiel ju z opačnej strany.

SCHLADMING. Nór Henrik Kristoffersen vyhral utorňajší nočný slalom Svetového pohára v rakúskom Schladmingu. Vyhral už šiestykrát v sezóne.

Druhý skončil Rakúšan Marcel Hirscher po fantastickej stíhacej jazde z 22. pozície (+0,61 s). Tretí bol vlaňajší víťaz Rus Alexander Chorošilov (+0,77).

Slovenský lyžiar Adam Žampa neuspel v 1. kole. V okamihu prejdenia cieľom ho síce predbežne klasifikovali s číslom 31 na 24. mieste, ale lyžou zavadil o bránku, prešiel ju z opačnej strany a diskvalifikovali ho.

Matej Falat s číslom 77 tiež nedokončil, keď sa ešte v hornej časti dostal hlboko po bránku a nestihol vojsť do nasledujúcej vlásočnice.

Na uctievanom slalomárskom svahu Planai sa išli pravé ľadové preteky na parádne vypreparovanom povrchu. Trať držala, bránky boli postavené bez zblúdilých odstupov. A o to prekvapujúcejšie sa vyvíjalo prvé kolo.

Na čele sa s číslom jeden nadobro usadil Nemec Felix Neureuther. Patrí síce k najužšej špičke, ale v uplynulom období nemal najlepšiu fazónu.

felix_res.jpg

Po prvom kole vedie Felix Neureuther. FOTO - SITA/AP.

Hneď za ním sa pustil dole súčasný slalomový fenomén Nór Henrik Kristoffersen a zaostal priepastne. Mladík, ktorý v dovtedajších šiestich slalomoch zimy päťkrát vyhral a raz skončil druhý, spravil jednu chybu a zaznamenal manko 1,10 s.

Ďalší elitní borci stratili až na Taliana Stephana Grossa (+0,52) ešte viac. Vlaňajší víťaz Rus Alexander Chorošilov 1,13 s a najvýraznejší technik tejto éry - Rakúšan Marcel Hirscher - dokonca 2,59 s.

Adam Žampa síce prišiel do cieľa, ale diskvalifikovali ho.

Hirscher v druhej jazde predviedol excelentný výkon a dostal sa suverénne na čelo. Ďalší pretekári nemali šancu ohroziť ho - a rysoval sa jeho senzačný posun z dvadsiateho druhého miesta.

Pred záverečnou päticou súperov v opačnom poradí prvého kola bolo zrejmé, že úplne reálne atakuje pódium. Chorošilovova jazda bola už na rozbitom povrchu plná neistôt a na Hirschera v konečnom zúčtovaní stratil 16 stotín.

Lenže prišla jazda tretieho po prvej časti - Kristoffersen sa dostal do pohodlného vedenia, ktoré mu stačilo na potvrdenie jeho slalomárskej nadvlády.

Starší z bratskej dvojice Žampovcov si v Schladmingu nevylepší svoju tohtosezónnu slalomovú bilanciu vo SP. Bodoval jediný raz - pred Vianocami skončil v talianskej Madonne pätnásty.

Pred dvoma dňami v Kitzbüheli bol síce dvadsiaty, ale s príliš veľkým časovým odstupom nemal nárok na body. V alpskej kombinácii obsadil skvelé piate miesto.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní

Slalom mužov (1. + 2. kolo):

1. Henrik Kristoffersen Nórsko 1:42:20 min
2. Marcel Hirscher Rakúsko + 0,61 s
3. Alexander Chorošilov Rusko + 0,77 s
4. Dominik Stehle Nemecko + 1,11 s
5. Fritz Dopfer Nemecko + 1,19 s
6. Stefano Gross Taliansko + 1,24 s
Adam Žampa SR diskvalifikovaný v 1. kole
Matej Falat SR nedokončil 1. kolo

Poradie v hodnotení slalomu (po 7 z 10 pretekov):

1. Henrik Kristoffersen Nórsko 680 b
2. Marcel Hirscher Rakúsko 500 b
3. Alexander Chorošilov Rusko 234 b
4. Fritz Dopfer Nemecko 224 b
5. Felix Neureuther Nemecko 223 b
6. Stefano Gross Taliansko 201 b
38. Adam Žampa SR 16 b

Celkové poradie vo SP (po 24 zo 44 pretekov):

1. Marcel Hirscher Rakúsko 969 b
2. Aksel Lund Svindal Nórsko 916 b
3. Henrik Kristoffersen Nórsko 871 b
4. Kjetil Jansrud Nórsko 621 b
5. Victor Muffat-Jeandet Francúzsko 446 b
6. Felix Neureuther Nemecko 431 b
68. Adam Žampa SR 78 b
127. Andreas Žampa SR 8 b

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Kristoffersen vyhral už šiesty slalom sezóny, Žampu diskvalifikovali