Po sexuálnom škandále partnera si našla iného. Teraz je ich cieľom olympiáda

Vanessa Jamesová (vpravo) a Eric Radford (vľavo) so svojimi bývalými partnermi. Teraz sa dali dokopy.
Vanessa Jamesová (vpravo) a Eric Radford (vľavo) so svojimi bývalými partnermi. Teraz sa dali dokopy. (Zdroj: Reuters)
Titanilla Bőd|10. máj 2021 o 06:00

Dianie v krasokorčuliarskom svete niekedy pripomína telenovelu.

TORONTO. Aplaudovali im plné haly v Bratislave i Ostrave. Svojím jedinečným štýlom a charakteristickým výberom hudby vždy dokázali očariť publikum.

Pred dvoma rokmi v Minsku dokonca získali titul európskych šampiónov.

Škandál najprv ututlali

Kariéru krasokorčuliarskej športovej dvojice Vanessa Jamesová, Morgan Cipres však ovplyvnil moment, keď sa Cipres zaplietol do sexuálneho škandálu.

Po svetovom šampionáte v roku 2019 vyšlo najavo, že údajne poslal fotografiu svojho penisu 13-ročnej dievčine, ktorá trénovala na rovnakom zimnom štadióne.

Udalosť sa stala ešte pred zimnou olympiádou v Pjongčangu, ale vtedy ju tréneri ututlali. Na zimných olympijských hrách napokon francúzsky pár skončil na piatom mieste, o niekoľko týždňov neskôr boli bronzoví na svetovom šampionáte a v nasledujúcej sezóne na majstrovstvách Európy v Bielorusku prišla aj vytúžená zlatá medaila.

Po vypuknutí škandálu sa však už na ľad nevrátili. Vlani v lete ohlásili definitívny koniec kariéry. V prípade Morgana Cipresa stále prebieha vyšetrovanie.

Prvé pokusy cez prestávku

Vanessa Jamesová je rodáčka z Kanady a vlani na jeseň už po druhý raz účinkovala v tamojšej šou Battle of the Blades. Ide o populárny formát zábavného programu, kde sú partnermi krasokorčuliarov hokejisti a každý týždeň predvedú nový program.

Partnerom Jamesovej bol Akim Aliu, rodák z Nigérie s ukrajinskými koreňmi, ktorý naposledy hral za český Litvínov.

Ďalšími korčuliarmi vo vlaňajšej sérii boli tanečníci na ľade Kaitlyn Weaverová a Andrew Poje či kanadská športová dvojica Meagan Duhamelová a Eric Radford.

Práve s Radfordom teraz Jamesová plánuje veľký návrat na súťažný ľad.

„Prvýkrát sme to skúsili práve na jednej skúške šou. Počas prestávky sme sa len tak zo zábavy chytili za ruky a začali sme spolu korčuľovať. Hokejisti boli v úžase: wow, vy ste teda rýchli,“ pripomenula začiatok novej spolupráce Vanessa Jamesová.

Cieľom je olympiáda

Neskôr prišiel telefonát. „Spýtal sa ma, či mám ešte kanadský pas,“ dodala krasokorčuliarka. Narodila sa v Kanade, ale túto krajinu nikdy nereprezentovala. V detstve žila na Bermudských ostrovoch, potom sa jej rodina presťahovala do Spojených štátov. Neskôr ako pretekárka reprezentovala Veľkú Britániu a nakoniec Francúzsko.

Francúzsky zväz nekládol žiadne prekážky a pretekárku uvoľnil rekordne rýchlo. „Celý proces trval asi mesiac a pol, z toho samotné rokovania iba dva týždne,“ vysvetľovala Jamesová pre kanadskú televíznu stanicu CBC.

Vznik novej športovej dvojice potvrdil aj Kanadský krasokorčuliarsky zväz.

Cieľom Jamesovej s Radfordom je dostať sa do olympijskej nominácie. Vzhľadom na predchádzajúce výsledky oboch korčuliarov môžu na zimných hrách v Pekingu útočiť aj na medailu.

Skladateľ so zlomeným nosom

Radford s Meagan Duhamelovou naposledy súťažili na olympiáde v Pjongčangu. Súťaž športových dvojíc vtedy priniesla hollywoodské vyvrcholenie. Legenda tejto disciplíny, Aľona Savčenková, sa na svojej piatej olympiáde konečne dočkala a s Brunom Massotom získala zlatú medailu.

Video z takzvanej „green room“, kde korčuliari po pretekoch čakajú, aby odjazdili aj ich súperi, sa stalo virálnym. Euforickú Savčenkovú objíma aj Duhamelová, ktorá sa s partnerom teší z bronzovej medaily, ale je zrejmé, že úprimne dopraje úspech aj dlhoročnej súperke.

Dvojica Duhamelová, Radford má okrem individuálneho bronzu z Pjongčangu aj zlato z tímovej súťaže. S kanadským tímom získali aj striebro o štyri roky skôr v Pekingu.

Okrem toho sú Kanaďania dvojnásobní majstri sveta a zo svetových šampionátov majú aj dve bronzové medaily.

Radford je talentovaný skladateľ, v jednej sezóne dokonca kanadská dvojica jazdila na jeho vlastnú skladbu. Zároveň je prvý krasokorčuliar, ktorý sa otvorene priznal k homosexuálnej orientácii v čase, keď bol stále vážnym kandidátom na medaily. Je aj ambasádorom Kanadského olympijského výboru proti homofóbii.

S Meagan Duhamelovou zažil na ľade triumfy i bolestivé chvíle. Pamätný je krátky program z ich prvej spoločnej sezóny, počas ktorého mu partnerka pri dopade lakťom zlomila nos, no napriek tomu jazdu dokončili.

Ani sa jej nespýtali

Rozchod s bývalou partnerkou však sa však neudial veľmi elegantne. Radford v kanadskej televízii CBC vysvetľoval, že s Vanessou najprv plánoval jazdiť len v šou, keďže Meagan sa venuje svojmu dieťaťu a vraj plánuje rozšíriť rodinu.

V čase zimnej olympiády v Pekingu bude mať Radford 37 a Jamesová 34 rokov. „Na súťaženie sme najprv ani nemysleli, tá myšlienka prišla až potom,“ vravel Radford pre CBC.

Duhamelová však v online relácii The Skating Lesson vyhlásila, že sa jej Radford ani nespýtal, či sa náhodou nechce vrátiť. Ranilo ju, že o novej dvojici sa dozvedela už vtedy, keď Jamesovú uvoľnil aj francúzsky zväz.

Pikantériou celej situácie je, že Radford a Jamesová sa pripravujú pod vedením trénerky Julie Marcotteovej, ktorá je švagrinou Duhamelovej.

„Mali sme s Ericom ústnu dohodu o spoločných vystúpeniach v šou a v tomto momente som neplánovala ďalšie dieťa. O novom partnerstve som sa dozvedela len vtedy, keď už bolo všetko zariadené. Myslím si, že dať mi vedieť vopred by bolo úctivé,“ uviedla Duhamelová na sociálnej sieti.

Na záver však dodala, že bývalému partnerovi želá veľa šťastia počas nového dobrodružstva.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Po sexuálnom škandále partnera si našla iného. Teraz je ich cieľom olympiáda