Šampiónka bola v rozpakoch, tvrdú cisárovnú premohli emócie

Medailistky na svetovom šampionáte v krasokorčuľovaní: v strede Anna Ščerbakovová, zľava strieborná medailistka Jelizaveta Tuktamyševová, sprava bronzová Alexandra Trusovová.
Medailistky na svetovom šampionáte v krasokorčuľovaní: v strede Anna Ščerbakovová, zľava strieborná medailistka Jelizaveta Tuktamyševová, sprava bronzová Alexandra Trusovová. (Zdroj: Reuters, Autor: Joel Marklund)
Titanilla Bőd|27. mar 2021 o 14:45

Anna Ščerbakovová si dala pekný darček k narodeninám.

ŠTOKHOLM, BRATISLAVA. Keď naskočili jej známky za voľnú jazdu, pokyvovala. Zo štvoritého flipu spadla a vo voľnom programe sa umiestnila druhá.

Potom sa však na obrazovke objavilo celkové poradie a Anna Ščerbakovová neverila vlastným očiam. Pri jej mene svietila jednotka.

Radostne vykríkla, vyskočila zo štýlovej ľadovej stoličky, v rozpakoch sa otočila k trénerke a ku choreografovi. Čo treba robiť, keď sa niekto stane majsterkou sveta?

Tri vlajky s logom

Súťaž žien na majstrovstvách sveta v krasokorčuľovaní v Štokholme priniesla dominanciu jednej krajiny. Po prvý raz v histórii svetových šampionátov získali všetky medaily pretekárky z Ruska.

Presnejšie z Krasokorčuliarskeho zväzu Ruska. Pre nariadenie Medzinárodnej antidopingovej agentúry totiž ruskí športovci oficiálne vystupujú pod touto vlajkou a nemôžu používať ani vlastnú hymnu. Víťazom z Ruska zahrajú úryvok z Čajkovského Klavírneho koncertu č. 1.

Bol to bizarný pohľad, ako sa počas slávnostného ceremoniálu pomaly dvíhali tmavomodré zástavy s logom ruského korčuliarskeho zväzu.

O to viac, že tá prostredná sa odtrhla a visela nakrivo. Čerstvá šampiónka sa pri pohľade na zvädnutú vlajku začala na pódiu chichúňať. 

Kométy s krátkou trvanlivosťou

„Nie som spokojná so svojím výkonom, ale teší ma, že som vyhrala. To bol môj cieľ. Musela som bojovať pri každom jednom prvku,“ zhodnotila svoj prvý svetový šampionát Anna Ščerbakovová.

V nedeľu zavŕši 17 rokov a má už aj striebro z vlaňajších majstrovstiev Európy. Trénuje ju Eteri Tutberidze, nekompromisná šéfka „továrne na kométy“. Z jej dielne každoročne vychádzajú nové a nové dievčatá s ohromujúcim technickým repertoárom.

Ich doba trvanlivosti je však zvyčajne krátka. Po roku či dvoch sa z medzinárodných podujatí vytratia.

V Rusku je konkurencia obrovská a pri štvoritých skokoch vždy budú vo výhode tínedžerky v porovnaní so staršími pretekárkami.

Z dvanásteho na tretie miesto

Bronzovú medailu v Štokholme získala ďalšia vynikajúca skokanka Alexandra Trusovová. Aj ona má len šestnásť.

V minulej sezóne ešte aj ona trénovala u Tutberidzeovej, po nezhodách však prešla k bývalému olympijskému víťazovi Jevgenijovi Pľuščenkovi.

Stratila z istoty skokov, na majstrovstvách sveta po páde v krátkom programe bola až dvanásta. Rozptyľovala sa pomocou najbližších. „Často mi volali rodičia, ukázali mi aj mojich psov a mačku,“ prezradila.

Vo voľnej jazde vsadila všetko na jednu kartu. Zaradila do nej až päť štvoritých skokov. Celková základná hodnota všetkých prvkov bola u nej o pätnásť bodov vyššia, ako u Ščerbakovovej, ktorá mala naplánovanú druhú najnáročnejšiu jazdu.

Trusovová spadla zo štvoritého salchowa aj z lutza, ani ostatné dopady neboli vždy čisté, no voľnú jazdu aj tak vyhrala s veľkým náskokom. To ju katapultovalo na tretiu priečku celkového hodnotenia.

Cisárovná sa nevzdáva

Medzi tínedžerkami si musí 24-ročná Jelizaveta Tuktamyševová pripadať ako veteránka.

Aj ona začínala v mladom veku. Keď mala jedenásť, na ruskom šampionáte už súťažila medzi ženami. Skončila desiata a jej tréner, legendárny Alexej Mišin, utŕžil kritiku, prečo ju nenechal súťažiť medzi juniorkami.

O rok neskôr už bola Tuktamyševová na majstrovstvách Ruska druhá. Na medzinárodné preteky bola stále príliš mladá.

Po dovŕšení vekového limitu začala zbierať medaily aj na medzinárodnom fóre. Na vrchole bola pred šiestimi rokmi, keď najprv vyhrala majstrovstvá Európy v Štokholme a neskôr aj majstrovstvá sveta v Šanghaji. Tam ako iba šiesta žena v histórii zvládla aj trojitý axel. Nacvičovala to už ako dvanásťročná v tréningu, ale do súťažných jázd ho dovtedy nezaradila.

Cisárovná, ako ju volajú fanúšikovia, si podmanila svet.

Jelizaveta Tuktamyševa počas voľnej jazdy na MS v Štokholme.
Jelizaveta Tuktamyševa počas voľnej jazdy na MS v Štokholme. (Zdroj: TASR AP)

Žiadna tetuška

Nasledujúcich päť rokov sa však do nominácie na vrcholné podujatia neprebojovala. Na národnom šampionáte sa trápila, trojitý axel ju zrádzal. Mnohé jej mladšie krajanky medzitým ukončili kariéru, ale ona stále bojovala.

„Neberieme ju ako nejakú tetušku, ktorá sa chystá do dôchodku. Rešpektujeme a obdivujeme ju a ona to cíti,“ zdôraznil profesor Mišin.

Pred dvoma rokmi už bola blízko, aby sa dostala do nominácie na svetový šampionát. Kompetentní však nakoniec uprednostnili Jevgeniju Medvedevovú.

„Stále vo mne žilo dievčatko, ktoré naivne verilo. Teraz ste ho zabili. Ale som bojovníčka a vrátim sa,“ napísala vtedy Tuktamyševová na Twitter po oznámení ruského zväzu.

Fotila aj pre pánsky časopis

V súčasnosti sa vraj už na sociálnych sieťach s nikým neháda a nikoho nechce presviedčať. Prezradila to v rozsiahlom rozhovore pre pánsky časopis Maxim.

Tuktamyševová na jednej z fotografií pózuje bez podprsenky pred chladničkou plnou nanukov.

„Hejteri si ma po tomto fotení iste nájdu, ale netrápi ma to. Nie je ľahké uraziť ma, všetko rýchlo zabudnem. Každý má právo na svoj názor, je zbytočné sa dohadovať,“ uviedla v rozhovore.

Slzy šťastia

V aktuálnej sezóne excelovala Tuktamyševová na moskovských pretekoch Rostelecom Cup, čo je súčasť seriálu Grand Prix.

Do tímu na svetový šampionát ju nominovali začiatkom marca po finále Ruského pohára. Svoju priamu konkurentku v boji o miestenku Aľonu Kostornú zdolala presvedčivo.

Presvedčivo začala aj v Štokholme. V krátkom programe predviedla bezchybný trojitý axel. Vo voľnej jazde ich skočila hneď dva, no spadla pri trojitom flipe. Napriek tomu sa udržala pred Trusovovou.

Keď zistila, že bude mať medailu, rozplakala sa. „Som tvrdá povaha, plakala som asi len raz počas svojej kariéry. Čakala som na chvíľu, keď emócie budú také intenzívne, že ich nedokážem potlačiť. Prišlo to teraz, na majstrovstvách sveta,“ prezradila strieborná medailistka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Šampiónka bola v rozpakoch, tvrdú cisárovnú premohli emócie