We are the champions, odkázali rozhodcom i svetu. Nakoniec skutočne vyhrali

Anastasia Mišinová a Alexander Gaľamov zvíťazili na svojom prvom svetovom šampionáte.
Anastasia Mišinová a Alexander Gaľamov zvíťazili na svojom prvom svetovom šampionáte. (Zdroj: TASR/AP)
Titanilla Bőd|26. mar 2021 o 18:25

Zvíťazili na svojom prvom svetovom šampionáte.

BRATISLAVA. Do upútavky pred svetovým šampionátom sa nedostali. V dvojminútovom zostrihu Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU) sa objavili oba ďalšie ruské páry, no športová dvojica Anastasia Mišinová, Alexander Gaľamov chýbala.

Pre svoju voľnú jazdu si vybrali slávne skladby od skupiny Queen. Najprv v ňom zaznejú tóny Bohemian Rhapsody a jazda vyvrcholí piesňou We Are The Champions.

Mladá ruská dvojica v Štokholme na svojich prvých majstrovstvách sveta dokázala zvíťaziť. Naposledy sa to ako debutantom podarilo legendárnej ruskej dvojici Jekaterine Gordejevovej a Sergejovi Grinkovovi pred 35 rokmi.

Po covide v plnej sile

Krasokorčuliari majú za sebou zvláštnu sezónu. Mnohí z nich pred svetovým šampionátom vôbec nemali možnosť súťažiť. Väčšina absolvovala jedno či dve podujatia.

V Rusku sa však odohrávala takmer normálna sezóna. Uskutočnil sa seriál ruského pohára aj Rostelecom Cup, súčasť série Grand Prix. Konali sa tradičné previerky, a namiesto zrušeného európskeho šampionátu si Rusi usporiadali vlastné podujatie.

Juniorskí majstri sveta spred dvoch rokov Mišinová s Gaľamovom na domácej pôde podávali vynikajúce výkony.

Hoci ich v úvode sezóny zabrzdil covid, Gaľamov ochorel a musel byť v izolácii, v ďalšej časti sezóny zdolali aj svojich tímových kolegov a úradujúcich majstrov Európy Alexandru Bojkovovú a Dmitrija Kozlovského.

Na šampionáte Ruska sa im síce nedarilo, boli štvrtí, ale ich progres naznačoval, že by aj v Štokholme mohli útočiť na popredné priečky.

Pomohol im aj akrobat

Po krátkom programe boli na treťom mieste. V jazde na hudbu baletu Esmeralda zaujali aj akrobatickou zdvíhačkou.

Pri jej vytváraní im pomáhal profesionálny akrobat. Nejaké nápady mali aj samotní korčuliari. Všetky skĺbila do úchvatnej pohybovej sekvencie legendárna trénerka Tamara Moskvinová.

Mišinová a Gaľamov sa v jej skupine pripravujú od leta. Dlho zvažovali prechod od svojich pôvodných trénerov Ľudmily a Vasila Velikovových. „Stále s nimi máme dobrý vzťah. Z ľudského hľadiska to možno nebolo celkom správne, ale pre výsledky sa zmena určite oplatila,“ priznala 19-ročná Mišinová v rozhovore pre Golden Skate.

Navzájom sa motivujú

V Rusku existuje aj v krasokorčuľovaní prestupové obdobie, aké poznáme z futbalu. Pretekári môžu prejsť k novému trénerovi len počas leta.

Moskvinová si Mišinovú a Gaľamova zobrala preto, lebo podľa nej je lepšie venovať sa naraz dvom špičkovým dvojiciam.

„Je to pre nich väčšia zábava a na tréningu posúvajú jeden druhého. Je to motivujúca spolupráca,“ tvrdí trénerka.

Bojkovová a Kozlovskij boli v Štokholme po krátkom programe na prvom mieste, ale vo voľnej jazde spravili niekoľko chýb a nakoniec skončili tretí.

Vynikajúca technika

Mišinová a Gaľamov mali na svetovom šampionáte jednoznačne technicky najťažšiu voľnú jazdu. Predviedli náročné prvky na vysokej úrovni a často ich doplnili aj nejakou malou lahôdkou pre fajnšmekrov krasokorčuľovania - netradičným nájazdom na skok alebo nezvyčajnou pozíciou v piruete.

Mnohí fanúšikovia krasokorčuľovania predsa majú z ich prejavu dojem, že výrazovo sú ešte príliš „juniorskí“. Napriek tomu sa v druhej známke tesne priblížili ku skúsenému čínskemu duu Wenjing Sui, Han Cong.

Číňania sú dvojnásobní majstri sveta, pred tohtoročným svetovým šampionátom však trénovali na ľade iba osem týždňov a vo voľnej jazde sa nevyhli menším chybičkám. Ruská dvojica ich napokon zdolala o 1,88 bodu.

Noví majstri sveta vo športových dvojiciach: Anastasia Mišinová a Alexander Gaľamov.
Noví majstri sveta vo športových dvojiciach: Anastasia Mišinová a Alexander Gaľamov. (Zdroj: TASR/AP)

Bez ruskej hymny

Prvý covidový krasokorčuliarsky šampionát je iný, než bolo zvykom. Všetci účastníci dopredu dostali 14-stranový manuál medzinárodnej federácie. Ten jasne stanovuje, že sa majú vyvarovať podávaniu rúk, objatiam i bozkom.

Rúška sú mimo ľadu samozrejmosťou. Výnimkou nie je ani pódium pre víťazov.

Počas ceremoniálu sú medaily pre víťazov vopred pripravené na stojane. Čerství majstri sveta nasadili medailu na krk jeden druhému.

Keďže športovci z Ruska pre rozhodnutie Svetovej antidopingovej agentúry nemôžu na vrcholných podujatiach vystupovať pod vlastnou vlajkou a nemôže znieť ruská hymna, víťazom zahrali úryvok z Čajkovského Klavírneho koncertu č. 1.

Spomienka na choreografa

„Ešte sme si ani neuvedomii, čo sme dosiahli. Človek to pochopí asi až časom,“ povedal 21-ročný Alexander Gaľamov na tlačovej konferencii po pretekoch.

„Teší ma najmä to, že sme tento úspech dosiahli s dvoma jazdami, ktoré nám pripravil Alexander Stepin. On bol môj najobľúbenejší choreograf,“ zdôraznila v krátkom videu ISU Anastasia Mišinová.

Uznávaný tanečník a učiteľ baletu pravidelne spolupracoval so špičkovými ruskými krasokorčuliarmi. Zomrel vlani na jeseň.

Nájdená inšpirácia

Krátky program poňal netradične: namiesto klasického baletu Esmeralda vytvoril modernejšiu verziu, ktorá sa viac hodila k mladej dvojici.

Vo voľnej jazde na skladby kapely Queen stvárni Alexander Freddieho Mercuryho, kým partnerka jeho inšpiráciu. Na začiatku ju stráca. „Odchádzam od neho, ale na konci sa znovu nájdeme. Freddie napíše novú pieseň a je znovu plný energie,“ vysvetľovala Mišinová triumfálny záver.

Koniec známej piesne je v závere jazdy trošku pozmenený. Po refréne „We are the champions“ slová „of the world“ sú odstránené. Ak si Mišinová s Gaľamovom túto jazdu ponechajú, pokojne by ich tam mohli vrátiť. Nebola by to žiadna neskromná trúfalosť, ale nespochybniteľný fakt.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»We are the champions, odkázali rozhodcom i svetu. Nakoniec skutočne vyhrali