V minulosti prišli veľké hviezdy. Bratislava bude opäť bez tradičného podujatia

Jozef Beständig je prezidentom Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu od roku 2017.
Jozef Beständig je prezidentom Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu od roku 2017. (Zdroj: TASR)
Titanilla Bőd|13. aug 2021 o 10:40

V priebehu mesiaca sa nedajú zorganizovať dve veľké podujatia.

BRATISLAVA. Pred dvoma rokmi sa tu zrodilo historické prvenstvo. Ruska Alexandra Trusovová na svojich prvých medzinárodných pretekoch na seniorskej úrovni skočila vo voľnej jazde tri čisté štvorité skoky. Predtým sa to žiadnej žene nepodarilo.

V predchádzajúcich rokoch sa na bratislavskom ľade predstavili také hviezdy európskeho a svetového krasokorčuľovania ako neskoršia majsterka Európy a sveta Jevgenija Medvedevová, miláčik publika Američan Jason Brown, či svojrázny kanadský tanečný pár Piper Gillesová, Paul Poirier a mnohí ďalší.

Neľahké rozhodnutie

Tradičný Memoriál Ondreja Nepelu sa v hlavnom meste koná každoročne už od roku 1993. Slovenský krasokorčuliarsky zväz sa však - podobne ako vlani - aj v tomto roku rozhodol zrušiť toto podujatie.

„Veľmi nás to mrzí,“ vravel pre Sportnet šéf zväzu Jozef Beständig. „Rozhodnutie sa nerodilo ľahko, lebo po minuloročnom zrušení sme chceli v tomto roku Nepelov memoriál znovu organizovať,“ dodal. Podujatie sa malo konať na prelome septembra a októbra.

Vlani bol slovenský zväz prvý, ktorý oznámil Medzinárodnej korčuliarskej federácii, že pre pandémiu nedokáže zorganizovať ani juniorskú Grand Prix, ani Nepelov memoriál, ktorý je súčasťou Challenger Series.

Tentoraz s rozhodnutím o zrušení bratislavských pretekov vyčkávali, kým sa dalo.

Napokon k tomu pristúpili aj preto, lebo organizovanie Grand Prix juniorov v Košiciach je oveľa náročnejšie, ako v časoch pred pandémiou.

V Košiciach najlepší juniori

JGP sa uskutoční od 1. do 4. septembra, prihlásených je viac ako sto pretekárov. Situáciu trochu komplikuje, že pandemická situácia v Košiciach sa mierne zhoršuje a tamojší okres je už v oranžovej fáze.

V tejto situácii bolo nereálne mesiac po JGP zorganizovať ďalšie medzinárodné preteky na vysokej úrovni aj v Bratislave.

„Hotely nám doteraz nevedeli potvrdiť, akú kapacitu by nám vedeli ponúknuť. Problém je aj so stravou, lebo mnohé hotely majú reštaurácie zavreté. Nedalo sa predvídať ani to, koľko pretekárov napokon príde a cenu za ubytovanie by bolo treba uhradiť už teraz. Podobne je to so zálohou za zimný štadión. Pritom premenných s otáznikmi je strašne veľa,“ poukázal na niekoľko problémov Jozef Beständig, ktoré viedli k zrušeniu pretekov.

Zvýšené náklady znamená aj to, že organizátor musí zabezpečiť aj testovanie pre účastníkov.

Realita dnešných dní

Na JGP do Košíc majú prísť zaočkovaní ale i nezaočkovaní krasokorčuliari.

„Je veľa pretekárov, ktorí nie sú očkovaní registrovanými vakcínami Európskej liekovej agentúry. Znamená to veľa papierovačiek, aby všetci mohli prísť do krajiny bez karantény. Negatívny PCR test je samozrejmosťou, tí, čo nemajú green passy, budú musieť absolvovať na mieste aj rýchly antigénový test,“ uviedol Beständig.

Medzinárodná korčuliarska federácia akceptovala správu o zrušení Nepelovho memoriálu ako realitu dnešných dní.

„Do konca roka určite bude ešte podobných prípadov viac. Naozaj nás to mrzí, ale dúfame, že v roku 2022 už budeme vedieť dôstojne zorganizovať Memoriál Ondreja Nepelu,“ uzavrel Beständig.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»V minulosti prišli veľké hviezdy. Bratislava bude opäť bez tradičného podujatia