Plakala, utešovala ju trénerka. O osude krasokorčuliarskej senzácie rozhodne súd

Kamila Valijevová.
Kamila Valijevová. (Autor: TASR/AP)
TASR|12. feb 2022 o 13:58

Kamila Valijevová mala po majstrovstvách Európy pozitívny dopingový nález.

PEKING. Ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová v sobotu trénovala v dejisku zimných olympijských hier.

Čaká na verdikt Športového arbitrážneho súdu (CAS), ktorý v pondelok rozhodne, či môže pätnásťročná zlatá medailistka z pekinskej tímovej súťaže nastúpiť medzi sólistkami. Ich súťaž sa začne utorňajším krátkym programom.

Na CAS sa obrátili Medzinárodný olympijský výbor (MOV), Svetová antidopingová agentúra (WADA), Medzinárodná korčuliarska únia (ISU) a separátne aj Medzinárodná testovacia agentúra (ITA), aby Valijevovej zabránil štartovať. Dôvodom je doping mladej senzácie.

Ruská antidopingová agentúra (RUSADA) jej po pozitívnom dopingovom náleze zastavila činnosť, ale v stredu suspendáciu zrušila. V nedeľu bude CAS pojednávať prostredníctvom videokonferencie.

V trénerkinom náručí

Mladá Ruska na tréningu spadla pri pokuse o trojitý axel, ktorý podľa agentúry AP pravidelne skáče bez problémov.

Následne v rámci skúšky krátkeho programu zvládla dve kombinácie trojitých skokov. Počas približne 45-minútovej generálky ju premohli emócie a v náručí ju utešovala trénerka Eteri Tutberidzeová.

"Som si stopercentne istá, že Kamila je čistá a nevinná. Neviem, kto a ako rozhodne, ale dúfam, že spravodlivosť nejakým spôsobom zvíťazí," povedala pre ruskú televíznu stanicu Prvý kanál 47-ročná Tutberidzeová, ktorá dosahuje so zverenkami výrazné úspechy, no podľa niektorých názorov používa kontroverzné metódy.

Práve trénerský štáb okolo Valijevovej sa dostal do pozornosti v dopingovom prípade tínedžerky.

"Keďže ide o neplnoletú športovkyňu, RUSADA začala vyšetrovať jej realizačný tím. Hlavný cieľ tohto vyšetrovania je zistiť všetky detaily možného porušenia antidopingových pravidiel v záujme osoby, ktorá sa bráni," uviedla RUSADA v stanovisku.

Kritika od USA

Valijevovej odobrali pozitívnu vzorku ešte 25. decembra počas ruského šampionátu. Našli v nej stopy zakázanej látky trimetazidín. Liečivo sa používa na angínu či závraty, ako aj pri dlhodobej liečbe ischemickej choroby srdca. Figuruje však na zozname nedovolených podporných prostriedkov WADA, lebo zvyšuje prietok krvi.

Na januárových Majstrovstvách Európy v Tallinne vybojovala Valijevová zlato a získala prvú veľkú medailu medzi dospelými. Akreditované laboratórium v Štokholme informovalo o jej pozitívnom teste až deň po skončení tímovej súťaže na ZOH 2022.

Šéf Antidopingovej agentúry USA (USADA) Travis Tygart považuje 45-dňové oneskorenie za absolútne neospravedlniteľné.

"Je to katastrofálne zlyhanie systému, ktoré je také poľutovaniahodné, až sa môže zdať úmyselné. Nehovorím, že to bolo úmyselné, pretože o tom neviem, ale rozhodne sa to nemalo stať," povedal Tygart, podľa ktorého antidopingové laboratória zvyčajne oznamujú výsledky pred veľkými podujatiami.

RUSADA uviedla, že za zdržanie môže pandémia koronavírusu, ktorá spomalila procesy na švédskom pracovisku. "Tejto výhovorke som neuveril ani na sekundu. Keď sa vyskytol nejaký problém, mali to poslať do iného laboratória," dodal Tygart.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Krasokorčuľovanie»Plakala, utešovala ju trénerka. O osude krasokorčuliarskej senzácie rozhodne súd