Od 13 rokov dostávala desiatky rôznych liekov. Zverejnili detaily o kauze Valijevovej

Ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová.
Ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová. (Autor: TASR/AP)
SITA|17. mar 2024 o 15:10

Oznámil to Športový arbitrážny súd (CAS).

BRATISLAVA. Ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová dostávala od svojich trinástich do pätnástich rokov 56 rôznych liekov, potravinových a výživových doplnkov, ktoré nie sú na zozname zakázaných látok Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

Ako referuje spravodajský web BBC, oznámil to Športový arbitrážny súd (CAS), ktorý na konci januára potrestal 17-ročnú Valijevovú štvorročným dištancom za pozitívny dopingový test na ruskom šampionáte v decembri 2021.

Podľa zverejneného dokumentu predpisovali lieky a doplnky Valijevovej lekári z ruskej lekárskej a biologickej agentúry. Valijevová mala v decembri 2021 na ruskom šampionáte pozitívny test na trimetazidín.

Po zverejnení dopingového nálezu počas zimných olympijských hier 2022 v Pekingu sa obhajovala tvrdením, že sa jej zakázaná látka do tela dostala náhodou z dedkových liekov.

Ruský tribunál začiatkom minulého roka rozhodol, že pretekárka nenesie za kauzu žiadnu vinu. Proti tomu sa na CAS odvolali svetová aj ruská antidopingová agentúra. „Dopovanie detí je neodpustiteľné,“ uviedla už dávnejšie WADA.

Jej generálny riaditeľ Olivier Niggli tento týždeň vyhlásil, že sa mu nepáči, že potrestaní neboli skutoční vinníci v dopingovej kauze.

„Je jasné, že tento prípad má veľmi nepríjemnú pachuť, keď vidíte, že sa rozhodli radšej obetovať športovcov, namiesto toho, aby ukázali, kto jej s dopingom pomáhal,“ citovala Niggliho BBC.

Valijevová prišla o európsky titul z roku 2022 a 4. miesto z individuálnej olympijskej súťaže v Pekingu. Na definitívnu úpravu výsledkov súťaže družstiev, v ktorej pomohla Rusku k zlatu, sa stále čaká.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Od 13 rokov dostávala desiatky rôznych liekov. Zverejnili detaily o kauze Valijevovej