Súd dodatočne potrestal ruskú krasokorčuliarku. Zlato z OH by malo putovať do USA

Kamila Valijevová.
Kamila Valijevová. (Autor: SITA/AP)
TASR|29. jan 2024 o 15:46

Dostala štvorročný trest.

LAUSSANE. Športový arbitrážny súd (CAS) v pondelok udelil štvorročný trest za doping krasokorčuliarke Kamile Valijevovej.

Rusko by tak malo prísť o zlatú medailu z tímovej súťaže zo ZOH 2022 v Pekingu a získajú ju reprezentanti USA.

Svetová antidopingová agentúra (WADA) sa vlani vo februári odvolala na CAS, keďže nesúhlasila s rozhodnutím Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA), podľa ktorej sa Valijevová nedopustila pochybenia.

RUSADA ju potrestala za zobratie si lieku proti angíne iba zrušením výsledku z dňa, v ktorom sa jej liek vo vzorke objavil, teda z 25. decembra 2021.

Informáciu o náleze zverejnili až počas OH 2022 v Pekingu, MOV vtedy 15-ročnej Ruske umožnil štartovať s odôvodnením, že ide o chránenú osobu pre jej vek.

Valijevová spolu s ďalšími ruskými reprezentantmi vyhrali tímovú súťaž pred USA, Japonskom a Kanadou.

"Kamila Valijevová sa dopustila porušenia antidopingových pravidiel a dostala štvorročný zákaz činnosti počnúc 25. decembrom 2021," uvádza sa vo verdikte trojčlenného senátu najvyššieho športového súdu. Informovala agentúra AFP.

Valijevová v Pekingu ako prvá žena na ZOH úspešne predviedla štvorité skoky a pomohla tím k triumfu v tímovej súťaži.

O deň neskôr sa objavili informácie o jej pozitívnom dopingovom teste na Trimetazidín, látku používanú na liečbu angíny, ale zakázanú pre športovcov.

Vtedy len 15-ročná pretekárka následne nezvládla veľký tlak a i keď viedla po krátkom programe v súťaži žien, nakoniec skončila až štvrtá.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Súd dodatočne potrestal ruskú krasokorčuliarku. Zlato z OH by malo putovať do USA