Kozák nechce na ME Španielov ani Chorvátov

Ján Kozák.
Ján Kozák. (Autor: TASR)
TASR|7. dec 2015 o 17:12

Pôjdeme na šampionát s tým, že sa chceme pobiť o dobré výsledky a postup zo skupiny. Tak aj vplývam na hráčov, vraví tréner futbalovej reprezentácie pred žrebom ME 2016.

BRATISLAVA. Tréner slovenských futbalistov Ján Kozák v ďalšom bilančnom rozhovore pre web SFZ uviedol, že do skupiny na budúcoročné ME vo Francúzsku si neželá najmä Španielov či Chorvátov.

Muž, pod vedením ktorého sa Slováci prvýkrát prebojovali z kvalifikácie na finálový turnaj EURO, sa venoval aj viacerým ďalším témam. S odstupom času ešte raz zhodnotil cestu tímu kapitána Martina Škrtela na európsky šampionát, ocenil progres infraštruktúry vo Fortuna lige aj priblížil ako prežíva vianočné sviatky.

Nevyšiel iba zápas s Bieloruskom

Šéfa slovenskej lavičky potešilo, že jeho tím v boji o Francúzsko nezvládol výsledkovo iba súboj s Bieloruskom a podával konštantné výkony.

"Chlapci si zaslúžia rešpekt zato, ako zvládli kvalifikáciu. Počas dvojročného pôsobenia mali minimálne výkyvy vo výkonnosti, v každom zápase išli na doraz a odviedli maximum práce. Nevyšiel nám výsledkovo zápas s Bieloruskom, ale keď som si ho viackrát pozrel, iba v ňom sme urobili niekoľko chýb, dostali sme rýchlo gól, spanikárili sme a chceli sme rýchlo riešiť situácie," povedal Kozák vo videorozhovore na futbalsfz.sk.

"Chceli sme pred vlastnými fanúšikmi postúpiť a nepripravili sme si dobre veci, tlak sa s pribúdajúcim časom zvyšoval a bolo tam veľa nepresností. Preto bol výsledok taký aký bol. Ale to sa stáva aj oveľa väčším mužstvám. Odohrať desať kvalifikačných zápasov bez zaváhania, to je v dnešnej dobe snáď nemysliteľné."

V slovenskej najvyššej súťaže teší bývalého kouča Košíc postupne sa zlepšujúci stav štadiónov aj fakt, že šancu dostávajú mladí hráči.

Tréner nerád lieta

"Naša liga je mladá a je v nej veľa zahraničných hráčov. Dobré na nej je, že sa do lepšieho stavu dostávajú štadióny. Či už v menších mestách alebo aj v Trnave vyrástol štadión a slušný štadión máme aj v Žiline. Ale aj v Myjave či Senici a Podbrezovej aj Michalovciach. Verím, že aj v Bratislave raz vyrastie a ľudia budú chodiť viac na futbal. Liga je dobrá pre reprezentácie do 21, 19 či 18 rokov, pretože veľa mladých chlapcov dostáva príležitosť. A tým pádom získavajú sebavedomie a skúsenosti. Je však potrebné mať i viac starších a skúsenejších hráčov, aby aj naše mužstvá mali väčšiu vážnosť v európskych pohároch."

20151012_fut_lux_sr_zps_022292513.jpg

FOTO - TASR

Účastník ME 1980 a MS 1982 tiež vysvetlil, prečo nerád absolvuje akcie typu žrebu kvalifikácií, resp. finálového turnaja: "Nerád lietam. A mám kolegu, s ktorým sme sa už predtým dohodli, že tieto veci bude absolvovať on. Myslím, že to je v poriadku."

Na ME sa chce pobiť o postup zo skupiny

Mimoriadne očakávaný žreb EURO 2016 je na programe už v sobotu 12. decembra v Paríži.

"Úprimne. Keď si máte vybrať z prvého koša, sú tam iba strašne silné mužstvá. Akurát by som nechcel hrať so Španielmi, ktorí nám nesedia. Nechcel by som hrať ani z druhého koša s Chorvátmi. To je strašne silné mužstvo," vravel.

"Ale tam si už človek nevyberie. No my sa musíme pozerať na naše mužstvo. A my máme mužstvo, hoci sedem mesiacov do ME je dlhá doba, ktoré keď budú hráči zdraví a budú hrať v kluboch, má silu. Pôjdeme tam s tým, že sa chceme pobiť o dobré výsledky a postup zo skupiny. Tak aj vplývam na hráčov. Od postupu ich upozorňujem, že iba mužstvo, ktoré dosiahne dobré výsledky, si aj súper aj ľudia vážia."

"A kvôli tomu tam ideme a urobíme preto maximum. Francúzsko je krásna krajina, plná krásnych štadiónov. Je to futbalová krajina. Myslím, že fanúšikovia, ktorým sme urobili radosť, pôjdu s nami do Francúzska. Pôjdeme tam zabojovať o dobré výsledky a oni si pôjdu vychutnať dobrý futbal."

Praje si, aby sa aj situácia vo svete upokojila

Vianoce strávi bývalý najlepší futbalista ČSSR 1981 a bronzový z ME v Taliansku (1980) v kruhu rodiny.

"Keď ešte žili rodičia, chodili sme celá rodina spolu na Spiš. Teraz som prebral štafetu ja, prídu dcéra aj syn s rodinou a je to tak, že keď sme všetci spolu, tak som veľmi šťastný."

Na záver rozhovoru už nasledovalo len sviatočné prianie ľuďom na Slovensku, resp. futbalistom.

"V prvom rade im prajem zdravie a pokoj, aj aby sa situácia vo svete ukľudnila. Aby sme mali radosť z drobností a tešili sa jeden na druhého. A futbalistom tiež želám najmä to zdravie. A aby vo svojich kluboch hrali pravidelne, aby sa tešili na každý zápas, aby boli zdraví a v dobrej športovej forme aj na reprezentačných zrazoch. Aby sme niečo na šampionáte aj dosiahli, keď sme si ho vybojovali. O to sa treba pobiť."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Kozák nechce na ME Španielov ani Chorvátov