Kovaľčuk pred Slovákmi: V Deň víťazstva musí Rusko vyhrať

Na tréningu slovenských hokejistov priamo v Kolíne.
Na tréningu slovenských hokejistov priamo v Kolíne. (Autor: TASR)
Sportnet|8. máj 2010 o 16:35

Ruskí hokejisti podľahli na MS naposledy pred tromi rokmi v semifinále MS 2007 v Moskve Fínsku 1:2 po predĺžení.

KOLÍN. Hokejisti Slovenska mali včera popoludní v kolínskej Lanxess aréne tréning po Rusoch, a tak keď vystupovali z autobusu, najprv sa zastavili pri mantineli a krátko sledovali prípravu obhajcov titulu na nedeľňajší zápas. Tréner Glen Hanlon si sadol do hľadiska, zapísal si zloženie pätiek i cvičenia, ktoré ruskí hráči zvládli vo svižnom tempe.

Presilovky vychádzali najlepšie hviezdnemu útoku Ovečkin - Fiodorov - Siomin, takmer každá druhá akcia sa končila gólom vo Varlamovovej sieti. Hrali rýchlo, presne a pritom ľahko - s úsmevom na tvári.

Slováci chcú prekvapiť favorita

"Proti lepšiemu mužstvu som ešte nikdy nehral," priznal 23-ročný útočník Marek Zagrapan, jeden z desiatich nováčikov v slovenskom tíme. V tejto sezóne hral v KHL v ruskom Čerepovci. "Ale aj my tvoríme dobré mužstvo, skúsime prekvapiť favorita."

I Tomáš Bulík je prvý raz na šampionáte, útočníkovi extraligovej Banskej Bystrice sa splnil sen. "Medzinárodný hokej je oveľa rýchlejší ako v extralige, ale už som si zvykol v prípravných zápasoch," povedal prešovský rodák (24). "Ak budeme dodržiavať systém, ktorý nám vštepuje tréner Hanlon, môžeme byť úspešní."

Peter Budaj sa včera dozvedel, že pôjde do bránky v úvodnom stretnutí Slovenska. Banskobystričan už vie, ako chutí víťazstvo nad Rusko s Ovečkinom, na zimnej olympiáde 2006 vychytal víťazstvo 5:3. Pravda, Slovensko malo v Turíne silnejšie mužstvo s najlepšími hráčmi z NHL. Aj na tohtoročnej olympiáde vyhralo Slovensko Halákom v bránke nad Ruskom 2:1 po samostatných nájazdoch.

banerMSkohopostavit.jpg

Kliknite na obrázok

Sebavedomí Rusi

"Ten posledný zápas vo Vancouvri mám ešte v živej pamäti. Ale dnes je situácia iná," vravel po tréningu dobre naladený útočník zbornej komandy Iľja Kovaľčuk.

"Naše mužstvo je aj na svetovom šampionáte vo veľmi silnom zložení. Na súpiske Slovenska mi chýba viacero hráčov z olympijskej zostavy. Niektoré mená ani nepoznám, ale s mojím bývalým spoluhráčom z Atlanty Ivanom Majeským sa vždy rád stretnem."

Spotený Kovaľčuk kráčal v mixzóne medzi novinármi od jedného diktafónu k druhému, NHL ho v spolupráci s médiami naučila k trpezlivosti.

"Nedeľňajšie stretnutie so Slovenskom bude mať pre nás mimoriadny význam. Hrá sa v deň osláv víťazstva v druhej svetovej vojne. Musíme vyhrať," prízvukoval najlepší hráč vlaňajších MS vo Švajčiarsku a strelec víťazného gólu vo finále MS v Kanade 2008.

Rusko si prišlo do Kolína pre zlatý hetrik. Na majstrovstvách sveta prehralo naposledy v semifinále MS 2007 v Moskve s Fínskom 1:2 po predĺžení. Ak by sériu v nedeľu prerušilo Slovensko, bola by to senzácia.

Svatoš: Súper má veľa hráčov, čo radi dávajú góly

"Štatistiky sú jedna vec, ale o výsledku sa rozhoduje na ľade," uvažoval ďalší slovenský nováčik na MS Marek Svatoš, naposledy hráč Colorada v NHL.

"Rusi majú mužstvo nabité výbornými hokejistami, nestačí si dávať pozor na jedného či dvoch. Je tam veľa hráčov, čo radi dávajú góly. Musíme hrať dobre v obrane, disciplinovane, bez zbytočných vylúčení. Vstup do každého turnaja je pre mužstvo veľmi dôležitý, aj my túžime po dobrom výsledku."

Zápas Slovensko - Rusko sa hrá v nedeľu o 20.15 (Pozrite si celý program MS a doterajšie výsledky).

Pravedepodobná zostava SR: Budaj - Lintner, Graňák, Sekera, Majeský, Mihálik, Starosta - Bartovič, Podkonický, Kukumberg - Svatoš, Zagrapan, Čiernik - Dravecký, Bulík, Gron - Pánik, Macho, Zálešák.

starosta_gajdos.jpg

Obranca Tomáš Starosta pri sobotňajšom obede.

FOTO SME - ONDREJ GAJDOŠ

hotel_bus_gajdos.jpg

Autobus slovenskej výpravy pred hotelom v Kolíne.

FOTO SME - ONDREJ GAJDOŠ

rusko_gajdos.jpg

Obhajcom titulu, Rusom, velil pre sobotňajším tréningom fotograf.

FOTO SME - ONDREJ GAJDOŠ

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Kovaľčuk pred Slovákmi: V Deň víťazstva musí Rusko vyhrať