Kouč Troického potvrdil jeho verziu o antidopingovom teste

Viktor Troicki
Viktor Troicki (Autor: TASR/AP)
SITA|10. okt 2013 o 14:55

Troického suspendovali na 18 mesiacov za to, že síce odovzdal moč, ale nie krv.

NEW YORK. Tréner Jack Reader potvrdil verziu srbského tenistu Viktora Troického o okolnostiach poskytovania vzorky na antidopingovú kontrolu počas aprílového turnaja v Monte Carle.

"Neodmietol, ale dostal povolenie. Bol som pri tom a viem, že sa dva razy spýtal, či nemôžu vyvstať nejaké problémy. Komisárka mu povedala, že ´nie, bude to v poriadku´. Následne som opustil miestnosť," povedal Troického kouč pre USA Today Sports.

Všetko malo byť v poriadku

Spoludržiteľa Davisovho pohára 2010 Troického suspendovali na 18 mesiacov za to, že síce odovzdal moč, ale nie krv. Pri odbere ho vraj uistili, že takýto postup je akceptovateľný, ak poskytne vzorku ďalší deň.

Komisárka však poprela takýto návrh a Medzinárodná tenisová federácia (ITF) sa priklonila k jej verzii. Skonštatovala, že pracovníčka má 15-ročnú prax a vždy si počínala "svedomito a opatrne".

USA Today špecifikovali, že Srb nasledujúci deň odovzdal vzorku krvi (a výsledok bol negatívny), ale o dva dni mu ITF aj tak zaslala mail, ktorým ho informovala o začiatku konania.

Nesprávne číslo

Dvadsaťsedemročný niekdajší 12. muž svetového rebríčka Troicki dostal dištanc od ITF za "opovrhovanie pravidlami". Ak neuspeje u Športového arbitrážneho súdu (CAS) vo švajčiarskom Lausanne, bude mimo súťažného diania do januára 2015.

Reader pre USA Today povedal, že Troicki sa v predmetnej situácii pre istotu snažil spojiť so šéfom príslušnej sekcie ITF Stuartom Milerom, ale komisárka mu dala nesprávne číslo.

Kouč popísal aj príhodu z Roland Garros, keď sa vraj necitlivo, ale nezvratne rozosmial pri pohľade na zverencovu fóbiu z odberu krvi: "Nemohol som si pomôcť, keď som videl, ako sa taký urastený chlap trasie pred ihličkou. Ruku mu držali lekár aj sestrička. Keď máte takýto blok, musí to byť čosi strašné. Bol bledý ako stena."

Trénera rozhorčil aj kontext vzhľadom na len polovičný trest pre Chorváta Marina Čiliča, ktorý laxne narábal s výživovými doplnkami a v máji v Mníchove mu našli stimulant niketamid: "Keď Viktor dostal 18 mesiacov a niekto preukázane pozitívny len 9 mesiacov, potom sa nedá nepoložiť si otázku, ako tento systém vlastne funguje. Marin je pritom dobrý a úprimný chalan, ktorý len nešťastnou náhodou zobral niečo, na čom boli zložky napísané po francúzsky. Bola to chyba."

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kouč Troického potvrdil jeho verziu o antidopingovom teste