Koniec v Európe. Košice darujú postup Minsku, Piešťany zase Syktyvkaru

Young Angels Košice a Piešťanské Čajky v EWBL pokračovať nebudú.
Young Angels Košice a Piešťanské Čajky v EWBL pokračovať nebudú. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|12. mar 2021 o 12:45

Final Four sa zrejme neuskutoční.

KOŠICE. Piešťany a Šamorín, ktoré mali byť najbližšími súperkami basketbalistiek Young Angels Košice v extralige, sa podľa generálneho manažéra Košičaniek Daniela Jendrichovského boria s veľkými zdravotnými problémami v súvislosti s ochorením covid-19.

Kluby žiadali o preloženie zápasov, ale nevyhoveli im. Hracia komisia rozhodla, že stretnutia sa majú uskutočniť podľa platného rozpisu.

Kolo, ktoré sa neodohralo 28. februára, sa presunulo na 17. marca, aby sa nemusel posúvať začiatok play off. Ten je na programe 24. marca. Družstvá, ktoré na zápasy nenastúpia, musia rátať s kontumačnou prehrou,“ povedal Jendrichovský.

Mrzí ho, že sa nepodarilo nájsť lepšie riešenie.

Dôvodom komplikácií s náhradnými termínmi je aj nedávny postup slovenských basketbalistiek na európsky šampionát a s ním súvisiaci začiatok prípravy národného tímu.

Ten je naplánovaný na 11. mája a prípadné presúvanie termínov by mohlo narušiť plány reprezentácie.

Lekárka im neodporučila fyzickú záťaž

Košičanky boli pripravené vycestovať v sobotu do Piešťan, no stretnutie sa napokon neuskutoční.

„Piešťany nemajú momentálne dostatok hráčok. Viacerým lekárka neodporučila fyzickú záťaž pre ich zdravotný stav. Písomne informovali aj vedenie súťaže a hraciu komisiu. Stretnutie tak bude skontumované v náš prospech,“ uviedol Jendrichovský.

Generálny manažér Young Angels Košice - Daniel Jendrichovský.
Generálny manažér Young Angels Košice - Daniel Jendrichovský. (Autor: TASR)

Rovnaký osud zrejme čaká aj stretnutie, ktoré majú Košice odohrať v stredu 17. marca doma proti Šamorínu.

„Zrejme sa k tomu postavia podobne ako Piešťany. Zápas navyše už z pohľadu tabuľky aj tak nič nerieši, ale rozhodne to nie je ideálny stav pre súťaž. Sami by sme boli radšej, ak by sa obe stretnutia hrali,“ priznal Jendrichovský.

Podobná situácia nastala aj v Európskej ženskej basketbalovej lige (EWBL), ktorej záverečný turnaj sa uskutoční bez slovenskej účasti.

„S výnimkou Rigy, ktorá záverečný turnaj hostí, sú ostatné tímy z krajín mimo Európskej únie. Preto sa nemajú ako dostať do Lotyšska bez toho, aby podstúpili dvojtýždňovú karanténu. Je teda otázne, či sa vôbec Final Four uskutoční,“ uviedol Jendrichovský.

Vzdali sa bez boja 

Ak by sa aj záverečný turnaj konal, Košičanky by sa ho takmer s určitosťou nezúčastnili. 

Vo štvrťfinále play off mali o účasť v ňom bojovať s bieloruským tímom Horizont Minsk. Oba zápasy chceli odohrať v Košiciach.

V takom prípade by však museli Bielorusky stráviť dva týždne v karanténe na Slovensku.

„Predbežne sme sa dohodli na tom, že sa postupu vzdáme v prospech súpera. Situácia ale nie je dobrá a zrejme sa zopakuje scenár z minulého roka, keď sa Final Four úplne zrušilo,“ naznačil Jendrichovský.

Druhým slovenským účastníkom v európskej súťaži boli Piešťany. Tie však pre spomínané zdravotné problémy rovnako do záverečných bojov nezasiahnu. 

Vedenie súťaže už informovali, že na štvrťfinále s ruským tímom BC Nika Syktyvkar nevycestujú.

„Nemáme to ešte oficiálne potvrdené, ale do Final Four postúpi podľa všetkého náš súper. My sa teraz potrebujeme dať po korone dohromady tak, aby sme boli pripravení aspoň na turnaj Slovenského pohára,“ povedal pre web basket.sk športový manažér Piešťanských Čajok Tomáš Horký.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Koniec v Európe. Košice darujú postup Minsku, Piešťany zase Syktyvkaru