Koľko získajú v Riu medailí? Môže ich byť aj osem, vravia športovci

Slovenskí olympionici si veria.
Slovenskí olympionici si veria. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|3. aug 2016 o 15:16

V ére samostatnosti vybojovali Slováci na letných olympiádach 24 medailí. V Riu sa pokúsia túto zbierku rozšíriť. Sami predpovedajú, že v Riu môžu dosiahnuť veľa.

BRATISLAVA. Športový úspech je merateľný veľmi ľahko a presne. Medaila je snom každého športovca. Olympijská je tá najcennejšia.

Z piatich letných olympiád vydolovali Slováci v ére samostatnosti 24 medailí. Z toho len Michal Martikán získal päť.

Najúspešnejšou olympiádou bola pre Slovákov pekinská s tromi zlatými, dvoma striebornými a jednou bronzovou medailou. Naopak, najmenej sa im darilo na predchádzajúcich hrách v Londýne. Štyri medaily, navyše bez jedinej zlatej, boli sklamaním.

A ako dopadnú Slováci v Riu? Odhadovanie celkového výsledku je zradné. Navyše, v slovenskej výprave dochádza k obmene a lídrami sú po rokoch nové tváre. Medaily naisto prinesú niektorí prvýkrát.

Na nadchádzajúcich hrách rozdajú 306 medailových kompletov. Bojovať o ne bude aj 51 slovenských športovcov.

Favoritmi vo svojich súťažiach budú strelci, rýchlostní kanoisti, vodní slalomári a chodec Matej Tóth. Ak by uspel na olympiáde iný športovec, bolo by to prekvapenie. A to sa týka aj Petra Sagana. Štartovať bude totiž v horskej cyklistike. 

Zlato bude úspechom

„Niektoré svetové agentúry nám predpovedajú až osem medailí. To sa mi však zdá prehnane optimistické. Veríme, že štyri až päť medailí by sme mohli v Riu vybojovať. Zlatá medaila by bola veľkým úspechom,“ hovoril šéf slovenskej výpravy v Riu Peter Korčok.

Samotní športovci sú v predpovediach často pozitívne naladení a veria, že olympijské hry budú pre nich úspešné.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Koľko získajú v Riu medailí? Môže ich byť aj osem, vravia športovci