Šéf EOV: Kolektívny trest pre Rusko? Je to proti všetkým princípom práva

Janez Kocijančič je šéfom Európskych olympijských výborov.
Janez Kocijančič je šéfom Európskych olympijských výborov. (Autor: SITA/AP)
SITA|26. nov 2017 o 11:36

Janez Kocijančič je proti kolektívnemu trestu pre Rusko.

ZÁHREB. Novozvolený prezident Európskych olympijských výborov (EOV) Janez Kocijančič nie je stotožnený s tým, že ruská výprava by na budúcoročných zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu mala štartovať len pod neutrálnou vlajkou.

O štatúte ruskej výpravy, prípadne či bude vôbec môcť pre inštitucionálny a štátom podporovaný doping na zimných olympijských hrách 2018 štartovať, padne na zasadnutí exekutívy Medzinárodného olympijského výboru (MOV) 5. decembra po ukončení vyšetrovania podozrení, že Rusi na zimnej olympiáde 2014 v Soči manipulovali s antidopingovými vzorkami svojich športovcov.

Je to nemorálne

Kocijančič argumentoval príkladom Nemecka po II. svetovej vojne, že spoločné riešenie problému môže byť oveľa účinnejšie ako sankcie.

„Niekde som čítal - dúfam, že použijem správny údaj -, že približne 0,7 percenta ruského športu je zasiahnutých dopingom. To znamená, že v prípade kolektívneho trestu pre Rusko bude pre sedem hriešnikov pykať ďalších 993 športovcov a ostanú doma,“ uviedol 76-ročný Slovinec pre insidethegames.biz.

„Myslím si, že je to nemorálne a je to aj proti všetkým princípom práva. Radšej sa zamyslime dvakrát ešte predtým, ako siahneme ku kolektívnym sankciám. Samozrejme, ak by sa stopercentne dokázalo že v Rusku fungoval systematický a nebodaj ešte štátom sponzorovaný doping, potom by sme mali uvažovať inak. Musíme byť na strane čistého športu, nie sme vyšetrovatelia, akýsi Interpol medzinárodného športu,“ argumentoval prezident EOV Kocijančič.

Treba im podať pomocnú roku

„Pozrite sa na Nemecko po II. svetovej vojne. Urobilo obrovský pokrok a je to úplne iná krajina, za čo si zaslúži rešpekt," pokračuje Kocijančič.

"Aj v prípade Ruska nesmieme navždy poukazovať na staré príbehy, pozerajme sa na aktuálne fakty. Jediní, kto môže vyčistiť svoj dom, sú sami Rusi, pričom by sme im mali podať pomocnú ruku a nie byť ich nepriateľmi.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijsk黊éf EOV: Kolektívny trest pre Rusko? Je to proti všetkým princípom práva