Kocian oslávi vo štvrtok 50 rokov, Hipp o päť menej

SITA|12. mar 2008 o 14:32

ZLATÉ MORAVCE 12. marca (SITA) - Vo štvrtok 13. marca oslávi okrúhle životné jubileum 50 rokov súčasný tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kocian. Rodák zo Zlatých Moraviec neplánuje žiadnu ...

ZLATÉ MORAVCE 12. marca (SITA) - Vo štvrtok 13. marca oslávi okrúhle životné jubileum 50 rokov súčasný tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kocian. Rodák zo Zlatých Moraviec neplánuje žiadnu väčšiu oslavu, štvrtok strávi v užšom kruhu rodiny v nemeckom Kolíne. "Teraz som bol dlhší čas na Slovensku, kde som videl väčší počet zápasov Corgoň ligy. Rodina však zostala v Kolíne a aj z dôvodu narodenín som teraz prišiel za nimi. Väčšie oslavy a rodinné stretnutie by som potom chcel zorganizovať neskôr na Slovensku, keď budú môcť prísť aj moji rodinní príslušníci," povedal v rozhovore pre agentúru SITA kouč A-tímu SR.

Ján Kocian potvrdil, že počas svojho doterajšieho života toho zažil naozaj dosť: "Život futbalistu a trénera je dosť pestrý, takže určite som sa počas tých 50 rokov nenudil. Nespomínam si tiež na nič veľké, čo by som musel ľutovať, Väčšie úspechy som dosiahol v hráčskej kariére, ale ani za tú trénerskú sa nemusím hanbiť. Mal som možnosť koučovať v nemeckej bundeslige, teraz som reprezentačným trénerom. V národnom mužstve som síce zatiaľ nič nedosiahol, ale dúfam, že v ďalšej päťdesiatke sa aj s reprezentáciou dočkám nejakých úspechov."

Ján Kocian začal svoju profesionálnu kariéru v roku 1976 v ZTS Martin, o tri roky neskôr prestúpil nekompromisný obranca do Dukly Banská Bystrica. V drese "vojakov" odohral počas desiatich rokov 209 zápasov s bilanciou 20 gólov. V roku 1988 nasmeroval svoju kariéru do Nemecka, kde do roku 1992 pôsobil v St. Pauli (147 stretnutí, z toho 90 duelov v najvyššej nemeckej súťaži I. bundeslige/5 gólov). Posledný súťažný zápas odohral od štvrtka 50-ročný Kocian 30. augusta 1992 proti Stuttgarteru Kickers. Dres československej reprezentácie obliekol 26-krát, bol účastníkom majstrovstiev sveta v roku 1990 v Taliansku, pričom za ten istý rok ho vyhlásili za Najlepšieho futbalistu v ČSFR.

Otec dvoch detí (s manželkou Hanou majú syna Jána a dcéru Michaelu) začal svoju trénerskú kariéru ako asistent reprezentačného kouča Jozefa Vengloša pri A-tíme SR, nasledovali zastávky v Dukle Banská Bystrica (1996-1997), Drnoviciach (1997-1998) a 1. FC Košice (1998-1999). Od júla 1999 bol asistentom trénera v nemeckom klube 1. FC Kolín, od 1. júla 2002 potom pôsobil v tej istej funkcii v Eintrachte Frankfurt. Nasledovali ešte dva nemecké angažmány, tentoraz však už v pozícii hlavného lodivoda, v Rot-Weiss Erfurt a Sportfreude Siegen, a potom už prišla ponuka od Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

V realizačnom tíme slovenskej reprezentácie budú mať vo štvrtok ešte jeden dôvod na oslavu. V rovnaký deň ako Ján Kocian, aj keď o päť rokov neskôr, sa totiž narodil aj jeho súčasný asistent Michal Hipp. "Vo štvrtok si určite navzájom zagratulujeme. Michala Hippa som si určite nevybral pre to, že sme narodení v jeden deň, ale pre jeho ľudské a pracovné vlastnosti a schopnosti. Je však naozaj zaujímavé a paradoxné, že to takto vyšlo. Deň 13. 3. je pre oboch určite veľmi špecifický," povedal Ján Kocian.

Rodák z Nitry Hipp momentálne pôsobiaci aj ako pravá ruka Vladimíra Weissa v Artmedii Petržalka. Vo svojej hráčskej kariére obliekal dresy Šale, Hurbanova, Nitry, Slavie Praha, Vienny Viedeň, 1. FC Košice, Piešťan a Felstu. Desaťnásobný bývalý reprezentant Československa a Slovenska (zhodne po päť duelov) robil okrem Artmedie asistenta trénera aj v Nitre a ruskom Saturne Moskovská oblasť.


Nachádzate sa tu:
Domov