Klub z Ria si vezie titul zo zúrivého Sao Paula

Fred na pleciach svojich fanúšikov Fluminense.
Fred na pleciach svojich fanúšikov Fluminense. (Autor: SITA/AP)
Peter Fukatsch, SITA|11. nov 2012 o 23:02

Bývalý kanonier Lyonu Fred zaznamenal proti Palmeirasu hetrik. Znamenal, že klub z Ria de Janeiro vyhral v Sao Paule 3:2 a získal štvrtý brazílsky titul.

Agentúrne spravodajstvo sme nahradili autorským článkom SME o 23.14.

BRATISLAVA. Roztrúseným futbalistom Fluminense sa pod policajnou ochranou horko­-ťažko podarilo predrať sa na hlavnú tribúnu a prevziať si trofej. Zdvihol ju ten, ktorý sa troma gólmi o ňu zaslúžil, 29-ročný kapitán tímu Frederico Chaves Guedes - Fred.

Titul zo štyroch krajín

Ešte známejšou hviezdou tímu je kapitánsky asistent, už 35-ročný Portugalčan Deco. Má už portugalský, španielsky, anglický i brazílsky titul. Saopaolskí fanúšikovia nešli lynčovať víťazov, chystali sa na svojich. Slávnemu klubu s ôsmimi titulmi (spolu so Santosom najviac) viac ako vážne hrozí zostup do druhej ligy.

Hráči sa musia skrývať, viacerí si najali osobných strážcov. Ani to niektorých neochránilo pred davom. Tréner majstra Ábel Braga nepripisuje úspech menám. „Dobrý tím so zlými vzťahmi nemôže uspieť. U nás je aj Fred len jedným hráčom zo súdržného tímu,“ cituje kouča denník Jornal do Brasil pripomínajúc aj zlý stav v slávnom Palmeirase.

Krátka i dlhá história

Najvyššia brazílska súťaž sa hrá celonárodne iba od roku 1960. Predtým vo federácii súťažili iba v ligách Carioca a Paulista. V tej druhej hral aj slávny Santos. Campeonato Brasiliero Série A založili v európskej podobe až v roku 1993, predtým mal šampionát viacero podôb.

Riadne súťaže v Brazílii majú však po Anglicku druhú najdlhšiu tradíciu, šampionát Paulista sa hrá od roku 1902, Carioca od 1906. Fluminense má 31 ďalších titulov z ligy Carioca. V nej sa hral zápas Fluminense - Flamengo, najsledovanejšie derby v krajine.

Dvestotisíc na Maracane

V roku 1963 ho na Maracane sledovalo 194 603 divákov. Podľa mnohých prameňov je to vôbec najväčšia futbalová návšteva histórie.

Pre našinca je z brazílskych klubov zrejme najznámejším klubom Santos. Mal Pelého, má Neymara. Fluminense však vychovalo Didiho, Rivelina, Gérsona, Branca, všetko majstrov sveta.

Zo súčasníkov odišiel Marcelo do Realu a Thiago Silva do AC Miláno, od tejto sezóny je v Paríž St. Germain.

Nachádzate sa tu:
Aktuálne témy»Južná Amerika»Klub z Ria si vezie titul zo zúrivého Sao Paula